Ανακοίνωση της παράταξης του Αλέξανδρου Αλεξάκη αναφορικά με το νέο εκλογικό νόμο.
Αναλυτικά, η Επτανησιακή Πρωτοβουλία σημειώνει:
Στο επίκεντρο της έννοιας της Αυτοδιοίκησης βρίσκεται η τοπική κοινωνία, με τις ανάγκες, τις ιδιαιτερότητες και κάθε στοιχείο που συνθέτει την μοναδικότητα κάθε τόπου. Ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης, σύμφωνα και με το Ευρωπαϊκό πρότυπο, είναι η ευελιξία, η παραγωγική και αποτελεσματική της λειτουργία, με σαφείς αναφορές στην αυτοδυναμία, μέσω της οικονομικής αυτάρκειας, της άρτια οργανωμένης δημόσιας διοίκησης και της στρατηγικής δυναμικής των εκτελεστικών οργάνων. Αυτά τα στοιχεία πρέπει να λαμβάνονται υπόψη σε κάθε προσπάθεια βελτίωσης των όρων άσκησης τοπικής εξουσίας, προκειμένου ο θεσμός να καθίσταται χρήσιμος και ωφέλιμος, μέσω μηχανισμών που διασφαλίζουν την ευημερία και σταθερότητα των τοπικών κοινωνιών.
Επιπλέον, οι θεσμικοί εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελούν τον δίαυλο επικοινωνίας με το Κεντρικό Κράτος, διεκδικώντας και μεταφέροντας τον παλμό της τοπικής κοινωνίας. Ειδικά ως προς το τελευταίο, η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι απαλλαγμένη από κομματικές κατευθύνσεις που δημιουργούν ιδεοληπτικούς φραγμούς και στεγανά σε οποιαδήποτε προσπάθεια άσκησης διευρυμένης πολιτικής, βασισμένης σε ένα συμμετοχικό μοντέλο διακυβέρνησης.
Συνεπώς το σύστημα της απλής αναλογικής, θα μπορούσε να λειτουργήσει σχεδόν ιδανικά, αν παράλληλα με την εφαρμογή του είχαν υλοποιηθεί σειρά μεταρρυθμίσεων που στόχο θα είχαν την ενδυνάμωση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης συνολικά, με την θέσπιση ενός κανονιστικού πλαισίου που θα ευνοούσε την εύρυθμη λειτουργία των οργάνων, με την ενίσχυση των δομών δημόσιας διοίκησης. Αντί αυτού, οποιαδήποτε προσπάθεια φυλακίστηκε στην δίνη του χρωματιστού χάρτη μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος.
Προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται πώς κινείται και το νέο Νομοσχέδιο, το οποίο φέρει ως παντιέρα την κυβερνησιμότητα των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας, χωρίς όμως ταυτόχρονα να αγγίζει την ουσία της αποτελεσματικής διαχείρισης των προβλημάτων των τοπικών κοινωνιών. Η κυβερνησιμότητα δεν εξαρτάται μόνο από την πλειοψηφία, όπως θα εκφραστεί εν πρώτοις με το εκλογικό αποτέλεσμα. Αντιθέτως συναρτάται με σειρά κρίσιμων παραγόντων, όπως είναι η διοικητική επάρκεια των υπηρεσιών, η οικονομική ευχέρεια και οι διαδικασίες υλοποίησης των αυτοδιοικητικών προγραμμάτων.
Από την άλλη πλευρά οποιαδήποτε συζήτηση δεν πρέπει να εξαντλείται μόνο στον παράγοντα της πλειοψηφίας, διότι και οι μειοψηφούσες παρατάξεις, ως κύτταρα των συλλογικών οργάνων, μπορούν να επηρεάσουν την έκβαση σημαντικών αποφάσεων, ως συνάρτηση πάντα με την δυναμική που προσδίδει σε αυτές το ισχύον κάθε φορά εκλογικό σύστημα.
Εύλογα ίσως θα σκεφτεί κανείς ότι η δική μας παράταξη μάλλον ωφελήθηκε από το σύστημα της απλής αναλογικής, αφού συμμετέχουμε στην Περιφερειακή Αρχή και ως εκ τούτου, θα ήμασταν αντίθετοι με οποιαδήποτε μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία. Το ζήτημα όμως, επαναλαμβάνω δεν είναι η απλώς ο σχηματισμός μιας αυτοδιοικητικής αρχής, αλλά η διασφάλιση της υποδομής και των μηχανισμών που θα της επιτρέψουν, με όρους σύγχρονης αντίληψης και λειτουργικότητας, να είναι αποτελεσματική.
Ως εκ τούτου, για εμάς το νέο νομοσχέδιο εμφανίζει ελλείψεις, καθώς και πάλι δεν αναλύεται η επόμενη μέρα του εκλογικού αποτελέσματος. Ίσως η συζήτηση να αποκτούσε ουσιαστικό ενδιαφέρον αν συζητούσαμε παράλληλα και για ένα νομοσχέδιο διοικητικής μεταρρύθμισης, που θα καθιστούσε τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης κυρίαρχο, όχι λόγω πλειοψηφίας, αλλά μέσα από την αναδιάρθρωση της δομής και την αναβάθμιση της εκτελεστικής της εξουσίας.
Καταλήγοντας, συμφωνούμε με την κατάργηση της απλής αναλογικής και την άρση των εκλογικών διατάξεων του Κλεισθένη που οδήγησαν σε απορρύθμιση την αυτοδιοίκηση. Είμαστε υπέρ της θέσπισης ενός εκλογικού συστήματος που διαμορφώνει ισχυρές και δημοκρατικά νομιμοποιημένες δημοτικές αρχές και ενισχύει τη λαϊκή συμμετοχή. Ο προτεινόμενος εκλογικός νόμος περιέχει πολλές προβληματικές ρυθμίσεις που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.
Σήμερα η χώρα μας χρειάζεται μία ολοκληρωμένη θεσμική παρέμβαση στην κατεύθυνση της αποκέντρωσης. Με την μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων από το Κεντρικό Κράτος προς την Αυτοδιοίκηση. Την προώθηση της οικονομικής αυτοδυναμίας των ΟΤΑ στο πλαίσιο της φορολογικής αποκέντρωσης. Την ενίσχυση της καταστατικής θέσης των αιρετών και την θέσπιση ενός εκλογικού συστήματος που κατοχυρώνει τη δημοκρατική διαδικασία και διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα.
Οι βασικές ενστάσεις μας σε σχέση με το νέο εκλογικό νομοσχέδιο αφορούν:
1. Το ποσοστό ανάδειξης Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών.
2. Το ελάχιστο ποσοστό εισόδου ενός Συνδυασμού στα Συμβούλια.
3. Την δραματική μείωση, σε ορισμένες περιπτώσεις του αριθμού των Συμβουλίων.
4. Τις ρυθμίσεις για τις Κοινότητες.
5. Την εκπροσώπηση κάθε δημοτικής ενότητας.
6. Την μείωση της ποσόστωσης συμμετοχής των γυναικών.
Με το ψήφισμα που κατέθεσε η παράταξη μας στην 4η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, ζήτησε «την απόσυρση του σχεδίου νόμου που αφορά μόνο το εκλογικό σύστημα, και την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου με την κατάθεση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την μεταρρύθμιση στο κράτος και την αυτοδιοίκηση».