Προτάσεις για την στήριξη των ακριτικών νησιωτικών περιοχών απέστειλε στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Πλακιωτάκη η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπη Υδραίου ενόψει της ψήφισης σχετικού νομοσχεδίου. Οι προτάσεις αφορούν σε οικονομικές και φορολογικές ελαφρύνσεις καθώς και σε κίνητρα που θα δώσουν τη δυνατότητα παραμονής των κατοίκων σε αυτά καθώς και την προσέλκυση νέων.
Όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου του Δήμου:
Η πρόταση της Δημάρχου απεστάλη στον Υπουργό και τον αρμόδιο Υφυπουργό προκειμένου, εφόσον υπάρξει θετική ανταπόκριση, να ενσωματωθούν οι προτάσεις της στη συζήτηση του σχεδίου νόμου το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί εντός των επόμενων ημερών με θέμα «Ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στον νησιωτικό χώρο, διατάξεις για συμμόρφωση με υποχρεώσεις διεθνούς ναυσιπλοΐας και την αναβάθμιση Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και ειδικές ρυθμίσεις για την ψηφιοποίηση και εν γένει ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας στη μετά-COVID εποχή».
Με την παρέμβαση αυτή, ζητείται να συμπεριληφθούν διατάξεις στο εν λόγω νομοσχέδιο, αναφορικά με το μείζονος σημασίας της πληθυσμιακής απομείωσης των ακριτικών νησίδων συμπεριλαμβανωμένων και των τριών νησιών του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων, Ερείκουσας, Μαθρακίου και Οθωνών.
Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα, τα μικρά αυτά νησιά εμφανίζονται στην τελευταία απογραφή να διαθέτουν γερασμένο πληθυσμό, περίπου υποδεκαπλάσιο από αντίστοιχες απογραφές προηγουμένων δεκαετιών, λόγω της μετανάστευσης και της υπογεννητικότητας. Όπως μάλιστα επισημαίνει η Δήμαρχος Μ. Υδραίου στη σχετική επιστολή την οποία απέστειλε στον Υπουργό, θεωρεί ότι το πρόβλημα της πληθυσμιακής απομείωσης δεν αντιμετωπίζεται με αποσπασματικά μέτρα, αλλά απαιτεί συνδυασμό σοβαρών κινήτρων και την δημιουργία προϋποθέσεων για την παραμονή των υπαρχόντων κατοίκων και την προσέλκυση νέων οικογενειών, κατά προτίμηση πολυτέκνων. Με συγκεκριμένα κίνητρα υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης των προοπτικών παραμονής του υπάρχοντος πληθυσμού και προσέλκυσης νέων κατοίκων για μόνιμη εγκατάσταση.
Αυτά, σύμφωνα με τη σχετική επιστολή έχουν ως εξής:
«Άρθρο … : Πρόγραμμα χρηματοδότησης νησιωτικής επιχειρηματικότητας για τις ακριτικές νησίδες.
α)Τα τέκνα των κατοίκων σε ακριτικές νησίδες εκτάσεως έως 50 τ.χιλ και πληθυσμού έως 200 κατοίκους της Ελληνικής Επικράτειας, τα οποία τυγχάνουν να είναι μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δικαιούνται να λαμβάνουν ετήσιο επίδομα 2.000 ευρώ ανά μαθητή, εφόσον το οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 12.000 ευρώ ετησίως. Εάν το οικογενειακό εισόδημα είναι από 12.001 έως 18.000 ευρώ, το ετήσιο επίδομα ανέρχεται στο ποσό των 1000 ευρώ. Πέραν των 18.000 ευρώ οικογενειακού εισοδήματος δεν δικαιούνται επίδομα.
β) Φυσικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις οποιασδήποτε μορφής με έδρα τις Ακριτικές Νησίδες έχουν προτεραιότητα για την επιδότηση τους από προγράμματα ΕΣΠΑ ή άλλα παρεμφερή προγράμματα, διεθνών οργανισμών ή και από τον Κρατικό προϋπολογισμό, εφόσον προβλέπεται και αφορούν στην επιδότηση ενοικίου, επιδότηση επιτοκίου άτοκα επιχειρηματικά δάνεια, ή ότι προβλέπει το εκάστοτε πρόγραμμα.
γ)
1. Άτοκα δάνεια πρώτης εγκατάστασης μέχρι του ποσού των 10.000€ μπορούν να λαμβάνουν και φυσικά πρόσωπα που μετακομίζουν σε ακριτικές νησίδες, χωρίς όριο εισοδήματος.
2.Τα δάνεια αυτά έχουν δεκαετή χρόνο αποπληρωμής με εξάμηνη περίοδο χάριτος.
δ) Νεοφυείς επιχειρήσεις υψηλής, πρωτότυπης και καινοτόμου τεχνολογίας, που δημιουργούνται σε ακριτικές νησίδες να απολαμβάνουν ειδικού φορολογικού καθεστώτος με απαλλαγή έως του ποσού των 20.000 ευρώ, για τα πρώτα 5 έτη λειτουργίας».