Επιστολή του Δημάρχου Βόρειας Κέρκυρας προς το Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ και το Εργατικό Κέντρο, στην οποία αναφέρει πως οι Σπύρος Ασπιώτης, Σπύρος Βάρελης και Σταμάτης Πουλιάσης παρενοχλούν ψυχολογικά εργαζομένους στο Δήμο.
H EΠΙΣΤΟΛΗ
ΘΕΜΑ: Ψυχολογική παρενόχληση εργαζομένων από τους κ.κ Ασπιώτη Σπυρίδωνα –Βάρελη Σπυρίδωνα και Πουλιάση Σταμάτη.
Αξιότιμοι, κύριοι Πρόεδροι και μέλη ΔΣ των Συλλόγων εργαζομένων ΟΤΑ Κέρκυρας.
Το τελευταίο διάστημα εργαζόμενοι του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας (ο αναπληρωτής δ/ντής διοικητικών, οικονομικών και ανάπτυξης, ο αναπληρωτής προϊστάμενος τμ. οικον. υπηρεσιών, ο αναπληρωτής δ/ντής τεχνικών υπηρεσιών περιβάλλοντος και πολεοδομίας, η γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου και η ειδική σύμβουλος Δημάρχου) δέχονται συστηματικά και κατά εξακολούθηση κακοήθη ψυχοφθόρα συμπεριφορά με τη μορφή ηθικής παρενόχλησης από τους κ. κ Ασπιώτη Σπυρίδωνα –Βάρελη Σπυρίδωνα και Πουλιάση Σταμάτη.
Το φαινόμενο παρατηρείται με επικίνδυνα αυξητική τάση όταν οι αποφάσεις ή οι εισηγήσεις των υπηρεσιών δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις ή τα μέτρα τους. Ακυρώνουν στην πραγματικότητα την επιστημονική κατάρτιση των εργαζόμενων αλλά και την τεκμηριωμένη άποψη που καταγράφουν όταν τους ζητηθεί στηριζόμενοι πάντα στους ισχύοντες νόμους και τις εγκυκλίους που διέπεται το δημόσιο.
Η ψυχολογική παρενόχληση έχει δημιουργήσει στους εργαζόμενους μια καταστροφική και στρεσογόνο εργασιακή κατάσταση με επιβλαβείς για τη υγεία και την ψυχολογική ηρεμία συνέπειες.
Η εν λογω ανεπιθύμητη συμπεριφορά, στοχεύει στον εκφοβισμό, στην ταπείνωση του προσβαλλόμενου με πλήγμα της αξιοπρέπειας , μείωση της προσωπικότητας και της ψυχικής ακεραιότητας του υπαλλήλου. Διαταράσσει δε και καταστρέφει την ειρήνη στον εργασιακό χώρο, μειώνει την παραγωγικότητα και αυξάνει το άγχος , τη δυσφορία και την πρόθεση εγκατάλειψης της θέσης λογω ψυχολογικών προβλημάτων που προκαλεί. Η παρενόχληση ενέχει το στοιχείο της αθέμιτης χρήσης ή κατάχρησης εξουσίας από την οποία οι προσβαλλόμενοι πολλές φορές αδυνατούν να προστατευτούν.
Γνωρίζετε πως η ελληνική νομοθεσία καλύπτει με πληρότητα την προστασία της προσωπικότητας του ατόμου και του εργαζομένου στο χώρο εργασίας με βάση το άρθρο 2 παρ. 1 του Συντάγματος για την προστασία της προσωπικότητας του ατόμου και του εργαζόμενου και το άρθρο 5, παρ. 1 για την προστασία της αξίας του ανθρώπου,, τα οποία αποτελούν βασικές αρχές του ελληνικού Συντάγματος. Ενώ σύμφωνα με το άρθρο 57ΑΚ του Αστικού Κώδικα καθένας έχει δικαίωμα να απαιτήσει την άρση κάθε παράνομης προσβολής της προσωπικότητας του. Οι εν λογω εργαζόμενοι δεν εγείρουν τέτοια απαίτηση.
Επειδή όμως η παράθεση των ανωτέρω αποδεικνύει τη σοβαρότητα του φαινομένου παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες στην κατεύθυνση της προστασίας των.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία σας.
Τ.Σ.Υ
Με εκτίμηση
Ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας
Γεώργιος Μαχειμάρης