Στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Κερκυραίου Καθηγητή Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Ιωάννη Μάζη με τίτλο: «Μεσογείου Παλίμψηστον. Απὸ τον Νταβούτογλου στον Ερντογὰν», που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 26 Ιουνίου στο Φλαγγίνειο Πολιτιστικό Κέντρο παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης.
Όπως αναφέρει ο Δήμαρχος Β. Κέρκυρας:
Το συντονισμό της εκδήλωσης-παρουσίασης είχε ο διευθύνων σύμβουλος του τηλεοπτικού καναλιού Corfu Channel κ.Ιωάννης Ρεβύθης με πρωτοβουλία του οποίου διοργανώθηκε.
Για το παρουσιαζόμενο πόνημα μίλησαν οι κ.κ : ο Δρ.Μάρκος Τρούλης, ο επίκουρος Καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου Μιλτιάδης Μπότσης και ο Δρ.Αλέκος Στογιάννος.
Οι εκλεκτοί ομιλητές αναφέρθηκαν αφενός στην εξέχουσα προσωπικότητα του ανθρώπου, εμβριθoύς αναλυτή της λεκάνης της ανατολικής Μεσογείου και πολυγραφότατου επιστήμονα-καθηγητή κ.Ιωάννη Μάζη αλλά και στη δομή του βιβλίου.
Στις γενικές γραμμές του το νέο συνολικὸ καὶ σφαιρικώς διαμορφωμένο πόνημα παρουσιάζει, τεκμηριώνοντας σχολαστικώς, μὲ διαύγεια και νηφαλιότητα αλλὰ χωρίς συμβιβασμούς, τα θεμέλια της τουρκικής πολιτικής έναντι της Ελλάδας και της Κυπριακής ∆ημοκρατίας όπως αυτὰ κατατέθηκαν απὸ τον Αχμὲτ Νταβούτογλου το 2001 και συνεχίζονται με εντυπωσιακὴ ακρίβεια μέχρι σήμερα, είκοσι χρόνια μετὰ απὸ την εμφάνιση του νταβουτογλιανού γεωστρατηγικού συγγράμματος με τον τίτλο: Το Στρατηγικὸ Βάθος της Τουρκίας, 2001.
Παρουσιάζει δε, με πρωτογενείς πίνακες στην εισαγωγή του, το γενικό γεωπολιτικὸ υπόδειγμα ολοκλήρου της Μεσογείου, η οποία ανασχεδιάζεται στο πλαίσιο των συγχρόνων γεωστρατηγικών ανταγωνισμών της νεοψυχροπολεμικής περιόδου (εξ ου και η επιλογὴ του όρου «παλίμψηστον» στον τίτλο του συγγράμματος), ώστε ο αναγνώστης να έχει πλήρη την γενικὴ εικόνα των τάσεων των ανακατανομών ισχύος στο υψίστης σημασίας μεσογειακὸ γεωπολιτικὸ σύμπλοκο.
Στο βιβλίο προσεγγίζονται επίσης κριτικά και διάφορες πλευρές εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας διά τεσσάρων κεντρικών επιλογών της:
της Συμφωνίας των Πρεσπών ,
του ελληνοτουρικού διαλόγου ,
της γεωπολιτικής αναλύσεως του ενεργειακού Συμπλόκου της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και
των διδαχών από το Αρτάχ και την τουρκική ανάμειξη.