Ερωτήσεις της ΛΑΣΥ προς τη δημοτική αρχή Βόρειας Κέρκυρας που αφορούν τα προβλήματα των παιδικών σταθμών και την καθαριότητα των σχολείων
ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Η καθαριότητα στα σχολεία είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, πολύ περισσότερο μάλιστα εν μέσω πανδημίας. Στη Βόρεια Κέρκυρα υπάρχουν 27 εκπαιδευτικές δομές (13 νηπιαγωγεία, 7 σχολικά κέντρα, 5 γυμνάσια και 2 λύκεια) στις οποίες φοιτούν πάνω από 2.000 μαθητές και εργάζονται 300 περίπου εκπαιδευτικοί. Για την αντιμετώπισή της καθαριότητας τους υπάρχουν τέσσερις (4) μόνιμες καθαρίστριες εκ των οποίων η μία (1) μερικής απασχόλησης!
Τον Ιούλιο η κυβέρνηση διέθεσε 18 θέσεις ωρομισθίων για να προσφέρουν όλες μαζί ημερήσιο έργο 54 ωρών! Τον Αύγουστο η δημοτική αρχή εισηγήθηκε την αύξηση των 54 ωρών σε 99. Συγκεκριμένα πρότεινε η καθαριότητα στα 27 σχολεία να γίνεται από 18 άτομα με 6ώρη απασχόληση και 4 με 3ώρη. Η πρόταση αυτή όμως δεν προέβλεπε ούτε ένα καθαριστή ανά σχολείο ενώ υπολείπονταν κατά πολύ των εργατοωρών που χρειάζονταν ημερησίως (εξασφάλιζε 120 ώρες από τις 200 αναγκαίες). Η «ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» είχε τότε αντιπροτείνει να προσληφθεί περισσότερο προσωπικό ώστε να καλυφθούν επαρκώς όλα τα σχολεία. Το Δημοτικό Συμβούλιο τελικά με τις ψήφους των συμβούλων όλων των άλλων παρατάξεων υιοθέτησε την πρόταση της δημοτικής αρχής.
Ακολούθησε διαγωνισμός για την επιλογή των καθαριστών, η ανακήρυξη 18 επιτυχόντων, η ακύρωση του διαγωνισμού από τη δημοτική αρχή με την επίκληση της ύπαρξης σφαλμάτων και νέα προκήρυξη που ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες.
Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η νέα σχολική χρονιά να ξεκινήσει χωρίς προσωπικό καθαριότητας για το 80% των σχολείων ενώ όταν θα αποκτήσουν δεν θα είναι επαρκές. Μάλιστα μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού η καθαριότητα γίνεται με μαύρη εργασία από προσωπικό ανασφάλιστο που δεν προβλέπεται να πληρωθεί!
Τα προβλήματα αυτά τα αναγνώρισαν οι σχολικές επιτροπές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μετά από ενημέρωση του εκπροσώπου της «ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» και ΟΜΟΦΩΝΑ εισηγούνται την αύξηση του προσωπικού καθαριότητας.
Τέλος το προσωπικό καθαριότητας τα 2 προηγούμενα χρόνια δεν έλαβε τη δικαιούμενη από το νόμο ενίσχυση για ΜΑΠ (μέσα ατομικής προστασίας) και γάλα.
Ερωτάται η δημοτική αρχή:
1. Τι θα κάνει για την πληρωμή των καθαριστριών που εργάζονται χωρίς συμβάσεις;
2. Πότε θα προχωρήσει στην προκήρυξη επιπλέον θέσεων προσωπικού καθαριότητας;
3. Πότε θα καταβάλλει την αποζημίωση για ΜΑΠ και γάλα στις καθαρίστριες;
4. Τι έχει κάνει για τη μονιμοποίηση του προσωπικού καθαριότητας των σχολείων;
ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ
Η παιδική ηλικία έχει εξαιρετική σημασία για την ανάπτυξη του ατόμου. Αυτό γιατί δεν είναι μόνο προετοιμασία για την μελλοντική ζωή αλλά πραγματική, φωτεινή, πρωτότυπη, ανεπανάληπτη ζωή. Από το πώς περνάει ένα παιδί στην πολύ μικρή ηλικία, ποιος το κρατάει από το χέρι, τι βάζει στο μυαλό και στην καρδιά του καθορίζει σε αποφασιστικό βαθμό το τι άνθρωπος θα γίνει. Σε αυτό έγκειται και η αναντικατάστατη από παιδαγωγικής άποψης σημασία της οικογένειας αλλά και των παιδικών σταθμών. Οι εφαρμοζόμενες όμως πολιτικές από όλες τις κυβερνήσεις, τις δημοτικές και τις περιφερειακές αρχές λειτουργούν απαξιωτικά και ακυρωτικά στην αποστολή των προσχολικών δομών.
Στο Δήμο Βόρειας Κέρκυρας σήμερα υπάρχουν 3 παιδικοί σταθμοί: των Καρουσάδων (ΔΕ Εσπερίων), Σφακερών (ΔΕ Θιναλίων) και των Σινιών (ΔΕ Κασσωπαίων). Σε αυτούς φοιτούν περίπου 100 παιδιά. Στη ΔΕ Αγίου Γεωργίου δεν υφίσταται παιδικός σταθμός.
Οι υπάρχοντες παιδικοί σταθμοί δεν καλύπτουν τις ανάγκες. Το κενό της ΔΕ Αγίου Γεωργίου είναι το προφανές αλλά όχι το μόνο. Έτσι πολλά μικρά παιδιά δεν εισπράττουν τα παιδαγωγικά ωφελήματα της συμμετοχής τους στην προσχολική αγωγή και η εργαζόμενη οικογένεια δεν έχει την υποστήριξη που χρειάζεται.
Το προσωπικό των σταθμών αυτών είναι ελλιπές και κατά κύριο λόγο απασχολούμενο με ολιγόμηνες συμβάσεις ή προγράμματα του ΟΑΕΔ.
Οι υποδομές των παιδικών σταθμών έχουν αρκετά προβλήματα. Η στέγη στα Σφακερά είναι από ανθυγιεινά υλικά, στους Καρουσάδες απαιτείται καλύτερη οργάνωση της συστέγασης με το νηπιαγωγείο ενώ γενικά σε όλους υπάρχουν ανάγκες εξοπλισμού.
Στον παιδικό σταθμό των Σινιών τα προβλήματα φέτος είναι ιδιαίτερα οξυμένα καθώς:
• Λειτουργεί χωρίς το απαιτούμενο από το νόμο επιστημονικό προσωπικό.
• Ικανοποίησε 17 από τις 27 αιτήσεις αφήνοντας έξω 10 παιδάκια.
• Κινδυνεύει να κλείσει στις 25 Οκτωβρίου επειδή τότε λήγει η σύμβαση όλου του υφιστάμενου προσωπικού το οποίο είναι με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ.
Ερωτάται η δημοτική αρχή:
1. Τι θα κάνει για να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις στον παιδικό σταθμό Σινιών και για να εξασφαλιστεί το αναγκαίο προσωπικό για τη λειτουργία του;
2. Τι θα κάνει ώστε να αποκτήσει άμεσα παιδικό σταθμό η ΔΕ Αγίου Γεωργίου;
3. Πως προγραμματίζει την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις υποδομές και τον εξοπλισμό των παιδικών σταθμών;
4. Τι θα κάνει προκειμένου να διεκδικήσει τη μονιμοποίηση του υφιστάμενου προσωπικού των παιδικών σταθμών και την πρόσληψη του επιπλέον αναγκαίου;