Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση από τον ΣΕΒΕ – Σύνδεσµο Εξαγωγέων, µε την υποστήριξη της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και των Επιµελητηρίων Ζακύνθου, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας & Ιθάκης και Λευκάδας σχετικά µε την παρουσίαση δύο νέων επιδοτούμενων προγραµµάτων επαγγελµατικής εξειδίκευσης, τα οποία υλοποιούνται στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηµατικότητα και Καινοτοµία 2014-2020».
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν παράλληλα, τα δεδομένα των εξαγωγών στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, καθώς και οι ευκαιρίες και προοπτικές που δηµιουργούνται για την επόμενη περίοδο.
Όπως αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης Αλ. Αλεξάκης:
Την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων εκπροσώπησαν η Περιφερειάρχης, κα Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου και ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Ανταγωνιστικότητας, κος Αλέξανδρος Αλεξάκης.
Η Περιφερειάρχης, τόνισε την σημασία της ενθάρρυνσης των εξαγωγών για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, καθώς, όπως είπε, η ΠΙΝ την δεδομένη χρονική στιγμή είναι πιο ώριμη από ποτέ και μπορεί να κατανοήσει την δυναμική της εξαγωγικής δραστηριότητας. Η υψηλή οικονομική εξάρτηση των Ιόνιων Νησιών από τον τουρισμό, μπορεί να προσφέρει διευρυμένες δυνατότητες για την παραγωγή οικονομικού αποτελέσματος, όμως πρόκειται για ένα πλέγμα δραστηριοτήτων που είναι ιδιαίτερα ευάλωτο σε εξωγενείς παράγοντες, με αποτέλεσμα να προκαλείται πλήγμα ζημιών και κοινωνικών συνεπειών. Πρόσφατη περίπτωση ήταν η κρίση που προκάλεσε η κατάρρευση της Tomas Cook και φυσικά η υπό εξέλιξη υγειονομική κρίση.
Ο κος Αλεξάκης στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε στις δυνατότητες και προοπτικές επιχειρηματικής εξωστρέφειας για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, από μεμονωμένες όμως προσπάθειες, κυρίως στον τομέα της Αγροδιατροφής. Η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων εξυπηρετείται έμμεσα, μέσω του τουρισμού, συνεπώς τα επτανησιακά προϊόντα ταξιδεύουν στο εξωτερικό, όμως αυτό δεν αποτελεί μέρος μιας τυπικής εξαγωγικής διαδικασίας.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών, το εμπορικό ισοζύγιο της ΠΙΝ εμφάνισε θετικό πρόσημο και προοδευτική άνοδο για την πενταετία 2011-2015, όμως η συμμετοχή της Περιφέρειας στις εθνικές εξαγωγές παρέμενε σε χαμηλά επίπεδα.
Βασικός προβληματισμός σε σχέση με την δυναμική της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στον τομέα των εξαγωγών, παραμένει η παραγωγική επάρκεια κυρίως του πρωτογενούς τομέα. Τα ποιοτικά πλεονεκτήματα των επτανησιακών αγροτικών προϊόντων είναι εν πολλοίς δεδομένα και για αυτό τον λόγο είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στις ξένες αγορές. Όμως πρέπει να δημιουργηθεί πλαίσιο παροχής κινήτρων για την επέκταση της παραγωγής και την αύξηση της δυναμικότητας των επιχειρήσεων όλων των παραγωγικών κλάδων.
Μια από τις βασικές προτεραιότητες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων είναι ενίσχυση του αγροδιατροφικού κλάδου, ώστε να αποκτήσει ενιαίο χαρακτήρα, συνοχή και να υπάρχει ταύτιση προϊόντων τον τόπο προέλευσης και την ανάδειξη των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών του.
Συνεπώς κινούμαστε συντονισμένα προς αυτή την κατεύθυνση και προγραμματίζουμε την Εκπόνηση Μελέτης για την δημιουργία Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας, ενώ παράλληλα θα συσταθούν τοπικές ομάδες γαστρονομίας για την προώθηση των προϊόντων και την δικτύωση των παραγωγικών φορέων. Με αυτό τον τρόπο ευελπιστούμε στην διαμόρφωση του παραγωγικού προφίλ της Περιφέρειας με απώτερο σκοπό την παροχή κινήτρων για την περεταίρω ανάπτυξη των επιχειρήσεων και την επέκταση της παραγωγής.
Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των προγραμμάτων που υλοποιεί ο ΣΕΒΕ μέσω του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηµατικότητα και Καινοτοµία 2014-2020». Συνοπτικά, τα προγράμματα αφορούν στην κατάρτιση και πιστοποίηση στον τομέα της ανάπτυξης εξαγωγικών μονάδων στους κλάδους α) της αγροδιατροφής και βιομηχανίας τροφίμων και β) των υλικών – κατασκευών. Η πιστοποίηση παρέχεται μέσω διαδικασίας κατάρτιση σε εργαζόμενους και στελέχη επιχειρήσεων. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τον ιστότοπο www.seve.training .
Η ανακοίνωση του ΣΕΒΕ
Ιδιαίτερα σημαντική, ως προς την ανάλυση των δεδομένων της εξαγωγικής δραστηριότητας των περιφερειακών ενοτήτων των Ιονίων Νήσων αλλά και τις μελλοντικές δυνατότητες και προοπτικές τους, υπήρξε η διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποίησε, εχθές το απόγευμα, ο ΣΕΒΕ- Σύνδεσμος Εξαγωγέων με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και των Επιμελητηρίων Ζακύνθου, Κέρκυρας, Κεφαληνίας & Ιθάκης, και Λευκάδας, με αφορμή την υλοποίηση δύο νέων επιδοτούμενων προγραμμάτων επαγγελματικής εξειδίκευσης τα οποία υλοποιεί ο ΣΕΒΕ.
Στην εκδήλωση, από πλευράς του ΣΕΒΕ, συμμετείχαν ο Οικονομικός Επόπτης του ΣΕΒΕ κ. Σίμος Διαμαντίδης, ο οποίος έθεσε το γενικό πλαίσιο της εξαγωγικής δραστηριότητας της Περιφέρειας, ο Γ. Διευθυντής κ. Σπύρος Ιγατιάδης, ο οποίος συντόνισε την εκδήλωση και παρουσίασε αναλυτικά τα στατιστικά δεδομένα των εξαγωγών των Ιονίων Νήσων, καθώς και η υπεύθυνη για τα προγράμματα κατάρτισης, κ. Μαίη Δεμερτζή, η οποία παρουσίασε τη δομή των προγραμμάτων και ανέλυσε τα επαγγελματικά οφέλη που αποκομίζουν οι συμμετέχοντες σε αυτά.
Εκ μέρους της Περιφέρειας, η Περιφερειάρχης, κ. Ρόδη Κράτσα- Τσαγκαροπούλου, επισήμανε τις συνέπειες της μονοκαλλιέργειας του τουριστικού τομέα έτσι όπως αυτές αναδείχθηκαν μέσα από την κρίση που επέφερε η πανδημία, τονίζοντας την ανάγκη διεύρυνσης του παραγωγικού ιστού. Υπογράμμισε, επιπλέον, την ανάγκη ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της συνεργασίας ανάμεσα στις περιφερειακές ενότητες ώστε το πλέγμα παραγωγικών δραστηριοτήτων να καταστεί ζωντανό και ανταγωνιστικό. Ο κ. Αλέξανδρος Αλεξάκης, Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας & Ανταγωνιστικότητας, επεσήμανε, από την πλευρά του, την ανάγκη υπαγωγής των μεμονωμένων προσπαθειών σε ένα γενικότερο, συντονισμένο πλάνο εξαγωγικής εξωστρέφειας, ώστε να αναχαιτισθεί το αρνητικό κλίμα, και στάθηκε στην επάρκεια παραγωγής του πρωτογενούς τομέα ως σημαντικού παράγοντα ενίσχυσης των εξαγωγικών δραστηριοτήτων.
Οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων, κ.κ. Γ. Χονδρογιάννης, Φ. Κόττης, Στ. Σπάθης και Σ. Σκιαδαρέσης αναφέρθηκαν, στις παρεμβάσεις τους, στην αναγκαιότητα βελτίωσης στους τομείς της ποιότητας, τυποποίησης και πιστοποίησης των τοπικών προϊόντων αλλά και στην ανάγκη ενίσχυσης του ενδιαφέροντος των τοπικών παραγωγών αναφορικά με τις εξαγωγικές δραστηριότητες.
Στα δύο νέα προγράμματα επαγγελματικής εξειδίκευσης , τα οποία υλοποιεί ο ΣΕΒΕ στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020», συμμετέχουν 18 εργαζόμενοι από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Τα προγράμματα αφορούν στους τομείς Ανάπτυξης Εξαγωγικών Μονάδων στον κλάδο της Αγροδιατροφής – Βιομηχανίας Τροφίμων και στον τομέα της Ανάπτυξης Εξαγωγικών μονάδων στον κλάδο των Δομικών Υλικών. Απευθύνονται σε απασχολούμενους στον Ιδιωτικό Τομέα της Οικονομίας και χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους. Η χρονική διάρκεια κάθε προγράμματος είναι 120 ώρες και με την ολοκλήρωσή του, κατόπιν εξετάσεων, οι ωφελούμενοι λαμβάνουν επίσημη Πιστοποίηση προσόντων / δεξιοτήτων αλλά και εκπαιδευτικό επίδομα συνολικού ύψους 600,00€.
Το video της εκδήλωσης θα αναρτηθεί στα sites των φορέων και στο youtube ΣΕΒΕ-Σύνδεσμος εξαγωγέων.