Κείμενο του επικεφαλής της Κερκυραϊκής Συμμαχίας για την επέτειο των 157 ετών απο την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα.
Το κείμενο του Γ. Καρύδη
Γιορτάζουμε φέτος τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση του 1821 και τα 157 από την Ένωση της Επτανήσου με τη μητέρα Ελλάδα.
Το βαθύτερο νόημα του ετήσιου εορτασμού της 21ης Μαΐου, που πρέπει με ηχηρό τρόπο να εκπέμπεται σ΄ ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο, είναι η ελληνική αυτοσυνειδησία των επτανησίων.
Τα Επτάνησα για πάνω από εξίμισι αιώνες ( 1204-1864) έζησαν κάτω από δυτικοευρωπαϊκή κατοχή αποικιοκρατικού χαραχτήρα. Μέσα σε εξίσου δυσμενείς του τουρκικού ζυγού συνθήκες, κατορθώνουν να διαφυλάξουν αλώβητη την εθνική τους ταυτότητα. Το επίτευγμα επιτυγχάνεται με την διατήρηση των τριών διαχρονικών πυλώνων του ελληνισμού: Της γλώσσας, της χριστιανικής πίστης, και της λαϊκής παράδοσης.
Η Επτανησιακή σχολή αποτελεί κορυφαίο σταθμό στην πνευματική πορεία του Ελληνισμού.
Τα νησιά του Ιονίου σε όλη τη διάρκεια της τουρκοκρατίας υπήρξαν καταφύγιο των διωκόμενων από τους Τούρκους πληθυσμών της κυρίως Ελλάδας αλλά και χώρος ανεφοδιασμού για νέες πολεμικές επιχειρήσεις κατά των τούρκων κατακτητών. Εδώ λ.χ. κατέφυγαν διωκόμενοι οι Σουλιώτες και οι Παργινοί καθώς και μεγάλο κομμάτι της κλεφτουριάς. Το 1806 όταν οι Τούρκοι πέτυχαν ισχυρό πλήγμα στους κλέφτες του Μωριά ο Θ. Κολοκοτρώνης κατέφυγε στην Ζάκυνθο. Έτσι σφυρηλατήθηκαν ακόμη περισσότερο οι προαιώνιοι δεσμοί μεταξύ των Ελλήνων της Επτανήσου και της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Η επανάσταση του 1821 αναπτέρωσε το ηθικό των επτανησίων για την δική τους ανεξαρτησία και την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού. Εντονότερα μετά το 1830 και την δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, φούντωσε ο πόθος για την Ένωση με τη μητέρα πατρίδα. Τότε αρχίζει μια μακρόχρονη σειρά αγώνων εθνικοαπελευθερωτικού χαραχτήρα που την πολιτική τους έκφραση ανέλαβε το Ριζοσπαστικό Κόμμα. Αξίζει με την ευκαιρία να σημειωθεί ότι οι εξεγέρσεις των λαϊκών στρωμάτων, κυρίως των αγροτών, εναντίον όλων των ευρωπαίων κατακτητών της Επτανήσου, όπως Ενετών, Γάλλων, Ρώσων και Άγγλων υπήρξαν συνεχείς σε όλη τη διάρκεια των εξίμισι αιώνων ξένης κατοχής. Το τίμημα υπήρξε πανάκριβο, με την καταβολή υψηλού φόρου αίματος για τους επτανήσιους Έλληνες προγόνους.
Για πρώτη φορά δημιουργήθηκε ενιαίο ελληνικό κράτος- και όχι βέβαια έθνος- το 1830.
Σ’ αυτό θέλησαν κι αγωνίστηκαν να ενσωματωθούν οι Επτανήσιοι. Κι ο πόθος τους έγινε πραγματικότητα!
Το πρωί της 21ης Μαΐου 1864 η γαλανόλευκη κυμάτιζε στην κορυφή του Φρουρίου της Κέρκυρας!