Ανακοίνωση της ΛΑΣΥ για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ν. Κέρκυρας.
Αναλυτικά:
1. Η Λαϊκή Συσπείρωση μετέφερε τα μηνύματα του Συλλαλητηρίου που οργάνωσαν τα εργατικά σωματεία της Κέρκυρας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (ΔΣ). Τονίσαμε την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού.
Την επιτακτική ανάγκη να ενισχυθούν τώρα όλες οι υπηρεσίες υγεία του νομού. Να σταματήσει ο εμπαιγμός με το Κέντρο Υγείας Λευκίμμης. Τρεις μήνες από την έναρξη των εμβολιασμών και το Κέντρο Υγείας Λευκίμμης δεν μπορεί να κάνει εμβολιασμούς αλλά ούτε και να προσφέρει τις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας στους κατοίκους της Νότιας Κέρκυρας.
Οι υποσχέσεις και τα καθησυχαστικά λόγια του κ. Σαγιά δεν λύνουν το πρόβλημα, ούτε βεβαίως και η ευγενική προσφορά του. O λαός πηγαίνει για εμβολιασμούς στην πόλη ή στο Άγιο Μάρκο. Και επειδή ο ίδιος ευχαρίστησε δημόσια τους κυρίους Γκίκα, Χρυσοχοΐδη, Κικίλια, απαντήσαμε ότι ο λαός για όσα δικαιούται αλλά δεν του προσφέρει η κυβέρνηση της ΝΔ στον τομέα της υγείας, δεν έχει να ευχαριστήσει κανέναν. Όταν και εάν ενισχύσουν το Κέντρο Υγείας ώστε να γίνει εμβολιαστικό κέντρο, πρέπει η κυβέρνηση και οι προαναφερόμενοι να ζητήσουν συγνώμη από το λαό.
• Προβάλαμε την ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ επίταξης του ιδιωτικού τομέα υγείας, χωρίς παρακάλια και παχυλές χρηματοδοτήσεις.
• Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, τα σχολεία, τα μέσα μαζικής μεταφοράς (ΜΜΜ) κλπ.
• Οργανωμένους συνεχείς ελέγχους στους χώρους δουλειάς.
• Προβάλλουμε την ανάγκη στήριξης του λαϊκού εισοδήματος, των ανέργων μισοανέργων, αυτοαπασχολουμένων.
• Καταγγείλαμε την αστυνομοκρατία και την κρατική καταστολή και τρομοκράτηση του λαού που τον θέλουν άφωνο, να δέχεται παθητικά κάθε αντιλαϊκό μέτρο.
2. Επαναφέραμε το θέμα της στήριξης με μέτρα ελάφρυνσης για τους μισθωτές των σχολικών κυλικείων. Μετά από προσπάθειες μηνών και αφού συζητήθηκε για δεύτερη φορά το θέμα, το ΔΣ κατάληξε σε θετική απόφαση.
3. Για την τουριστική προβολή.
Εδώ υπήρξε πολιτική – ιδεολογική αντιπαράθεση. Το ζήτημα του τουρισμού και της προβολής του δεν είναι μόνο φυλλάδια, προβολή από το διαδίκτυο εκθέσεις και αλλά επιμέρους μέτρα. Είναι ζήτημα βαθύτατα πολιτικό. Τουρισμός για ποιόν. Για το λαό ή για τους μεγαλοξενοδόχους και μεγαλοεπιχειρηματίες. Η σημερινή πολιτική θέλει τουρισμό για να κερδοσκοπούν οι μεγάλοι και ο λαός, οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροεπαγγελματίες να μαζεύουν τα ψίχουλα που περισσεύουν.
Με αφορμή την τουριστική προβολή αναδείξαμε τα τεράστια προβλήματα που δυσφημούν τον τουρισμό. Το οδικό δίκτυο, είκοσι χρόνια κατεστραμμένο. Η μετακίνηση από και προς την πόλη, είναι οδύσσεια για το λαό και τους επισκέπτες.
Η αγροτική οδοποιία κατεστραμμένη, με βάτα δεξιά και αριστερά την κάνουν απροσπέλαστη για ντόπιους και επισκέπτες.
Η έλλειψη βιολογικών έχει ως αποτέλεσμα πολλές παραλίες να γίνονται δέκτες λημμάτων που μας δυσφημούν διεθνώς.
Τα προβλήματα με το νερό, τις συνεχείς διακοπές βλάβες κλπ. Ο κ. Δήμαρχος μας θύμισε και την «κατάληψη» των παραλιών από τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Τότε και εμείς θυμηθήκαμε ότι ενέκριναν την κατασκευή εξέδρας, μετά από αίτημα μεγαλοξενοδόχου, στο προηγούμενο ΔΣ. Θυμηθήκαμε τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο, που ψήφισε η ΝΔ μέσα στην πανδημία, που προσφέρει στους μεγαλοεπιχειρηματίες θάλασσες, βουνά, περιοχές ΝΑΤΟΥΡΑ, δάση κλπ. Τότε η μεγάλη πλειοψηφία των δημοτικών αρχών, μη εξαιρουμένης της δικής μας, ασχολούνταν μόνο με το άρθρο 93 και τη νομή εξουσίας στον φορέα διαχείρισης των απορριμμάτων.
Διαφήμιση ναι λοιπόν, που θα έλκει τον επισκέπτη ο οποίος θα φεύγει με τις καλύτερες εντυπώσεις, και όχι με εικόνες που δυσφημούν, εικόνες που ζει καθημερινά ο δημότης μας και κάνουν τη ζωή του δύσκολη.
Είχαμε αντιπαράθεση και από την παράταξη του κ. Πανδή που κατέθεσε διάφορες ιδέες για την προβολή και τον τουρισμό. Πολλές ιδέες ίσως είναι χρήσιμες. Όμως πρέπει να είμαστε και γειωμένοι. Να γνωρίζουμε που ζούμε και ποιος κάνει κουμάντο στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Ποιος καθορίζει τη μοιρασιά του παραγόμενου πλούτου και στον τουρισμό.
Αυτή την πολιτική την καθορίζει η κυβέρνηση, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τις ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων. Αυτοί καθορίζουν το νομικό πλαίσιο, τους φόρους, το πως μοιράζονται τα χρήματα του ΕΣΠΑ, ποιοι τα παίρνουν, που θα πάνε οι τουρίστες κλπ. Ο δήμος παίζει βοηθητικό ρόλο, βοηθάει στην εξειδίκευση – διευκόλυνση αυτής της πολιτικής και όχι της δικής του. Μια πολιτική η οποία υπηρετεί τους μεγάλους. Το σχέδιο Πισσαρίδη, οδηγός της κυβέρνησης αλλά και η ΕΕ θεωρούν τους πολλούς μικροεπαγγελματίες εμπόδιο στην καπιταλιστική ανάπτυξη και στην έξοδο από την σημερινή οικονομική κρίση. Θα κρατήσουν όσους είναι χρήσιμοι στο μεγάλο κεφάλαιο. Τους άλλους έχουν τρόπους να τους κάνουν εργάτες. Οι φόροι τα έξοδα τα κλειστά πακέτα των ξενοδόχων, η πολιτική των τουρ οπερέιτορς τους στραγγαλίζουν. Καλές είναι οι ιδέες ίσως και οι προθέσεις κάποιων. Οι αυταπάτες δεν είναι χρήσιμες. Ο δήμος δεν μπορεί να επιβάλλει το δικό του μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης από το οποίο θα ωφεληθούν όλοι, και οι μικροεπαγγελματίες και οι εργαζόμενοι.
Οι συνθήκες γαλέρας για τους εργαζόμενους με τις ελαστικές μορφές απασχόλησης τα ωράρια, η μαύρη εργασία, οι χαμηλοί μισθοί, οι απολύσεις, η τρομοκρατία, τα εμπόδια στην συνδικαλιστική δράση κλπ είναι συνέπειες της ταξικής κυβερνητικής πολιτικής, γιατί αυτό συμφέρει τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού την οποία επέβαλλαν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και η δραματική συρρίκνωση κάθε άλλης οικονομικής δραστηριότητας, κυρίως του αγροτικού τομέα, είχε πολύ άσχημες συνέπειες τη χρονιά που πέρασε. Μαζική ανεργία, φτώχια, αδιέξοδο για τη συντριπτική πλειοψηφία του λαό που ζει κυρίως από τον τουρισμό. Είναι μία από τις συνέπειες της «εξωστρέφειας» της καπιταλιστικής οικονομίας.
Αυτή η πραγματικότητα δεν διορθώνεται με ωραίες ιδέες από το δήμο. Απαιτούν σύγκρουση, ανατροπή αυτής της πολιτικής. Άλλη ανάπτυξη που θα ωφελεί το λαό και όχι τους λίγους ισχυρούς. Όπου τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής και ο πλούτος που παράγεται θα πηγαίνει στο λαό και όχι στο κεφάλαιο. Ο τουρισμός θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τους μονοπωλιακούς ομίλους.
4. Στηρίξαμε το αίτημα των κατοίκων και των φορέων του Αγίου Νικολάου για την ολοκλήρωση του γηπέδου. Είχαμε ήδη δεσμευτεί από πριν με γραπτή δήλωση προς τους ίδιους. Η αλλαγή στάσης της δημοτικής αρχής και η ένταξη του έργου στη νέα πρόταση είναι μία θετική εξέλιξη. Οι πιέσεις των κατοίκων και ο αγώνας τους, αλλά και η στάση της αντιπολίτευσης έφεραν θετικό αποτέλεσμα.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Νότιας Κέρκυρας θα διεκδικήσει το επόμενο διάστημα χώρους για αθλητικά έργα και στα άλλα χωριά που δεν έχουν αθλητικές εγκαταστάσεις όπως Αργυράδες, Παυλιάνες, Πεντάτι, Μωραΐτικα, Βραγκανιώτικα κλπ.