Ανακοίνωση της ΛΑΣΥ Νότου με αφορμή την πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
Αναλυτικά, αναφέρει:
Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κέρκυρας 15.9.2021, μετά από 65 ημέρες. Ζητήματα που έπρεπε να έχουν συζητηθεί πριν 30-40 ημέρες συσσωρεύτηκαν μαζί με νέα που προέκυψαν. Έτσι αδυνατίζει πλήρως ο έλεγχος της Δημοτικής Αρχής και προβλήματα που έπρεπε στην ώρα τους να συζητηθούν για να επιλυθούν, στοιβάζονται με τα καινούργια ή μένουν στο περιθώριο.
Φαίνεται καθαρά ότι η Δημοτική Αρχή βολεύεται από αυτή την λειτουργία του Συμβουλίου, γιατί δεν είναι η πρώτη φορά. Ας φανταστεί κανείς τι θα γίνει μετά τις επόμενες εκλογές με τέτοιες αντιλήψεις και πρακτικές. Μετά την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο Δήμαρχος θα έχει τα 3/5 των δημοτικών συμβούλων, δηλ. 13 από τους 21. Ίσως καθιερώσει τις δια περιφοράς συνεδριάσεις, δηλ. με e mail.
Η Λ. Συσπείρωση έθεσε και πάλι ζητήματα που αφορούν τις πιο βασικές λαϊκές ανάγκες.
Σε ότι αφορά τα Σχολεία. Τα δύο προηγούμενα χρόνια πολλές φορές τονίσαμε την απαράδεκτη κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα περισσότερα και την ανάγκη επισκευών. Φέτος το καλοκαίρι, επιτέλους, ξεκίνησαν κάποιες επισκευές. Αλλά γιατί έπρεπε αυτό να γίνει τον Αύγουστο και να μας βρει η νέα σχολική χρονιά με σκαλωσιές; Σε ότι αφορά την ποιότητα των εργασιών, θα την ελέγξουμε.
Για το νερό. Φέτος αντιμετωπίσαμε σοβαρά προβλήματα έλλειψης νερού. Ένα πρόβλημα που έπρεπε να έχει λυθεί πριν 20 χρόνια. Παρά τα εξαγγελθέντα έργα από την ΔΙΑΔΕΥΑΚ, ο Δήμαρχος είναι επιφυλακτικός για την επάρκεια της επόμενης χρονιάς, κυρίως το καλοκαίρι. Εμείς τονίσαμε την ανάγκη συνολικής επιστημονικής μελέτης, για όλο το νησί, για την αξιοποίηση όλων των υδάτινων πόρων, την ορθολογική διαχείριση τους, αλλά και για την πρόβλεψη κάλυψης των αυξημένων αναγκών τις επόμενες 10ετίες, δεδομένης της οικονομικής ανάπτυξης της Κέρκυρας.
Σχολικές καθαρίστριες. “Η κυβέρνηση δικαιολογεί 59 ώρες την ημέρα” για τα σχολεία της Ν. Κέρκυρας, μας είπε ο Δήμαρχος. Δηλ. 2-4 ώρες για κάθε σχολική δομή. Και αυτό εν μέσω πανδημίας και αυξημένων αναγκών καθαριότητας. Η αντιλαϊκή πολιτική, το θράσος η υποκρισία της κυβέρνησης σε όλο της το μεγαλείο. Και φορτώνονται οι δήμοι το κόστος, από ίδια έσοδα για να καλύψουν το κενό για καλύτερη καθαριότητα στα σχολεία. Η κυβέρνηση δεν έχει χρήματα. Τα δίνει επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο.
Τα δίνει για την στρατιωτική αποστολή και την μεταφορά των ΠΑΤΡΙΟΤ στην Αραβία. “Πάνε να φυλάξουν τα σύνορα της πατρίδας”. Αλλά οι Δημοτικές Αρχές όλης της χώρας τι κάνουν; Τι κάνουν; Γιατί δεν απαιτούν; Τι κάνει η Π.Ε.Δ.Ι.Ν. ή ΚΕΔΕ; Αποδέχονται; Συγκαλύπτουν;
Φέραμε στο Συμβούλιο το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές του δήμου μας.
Το ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας. Η Δ. Ενότητα Κορισσίων (Αι Γιώργης, Λίνια, Πετριτή, Περιβόλι) είναι στο κόκκινο. Κινδυνεύουν άνθρωποι, σπίτια, περιουσίες, με κάθε ισχυρή νεροποντή.
Βεβαίως υπάρχουν και άλλες περιοχές (Λευκίμμη κλπ). Ουδέποτε πάρθηκε ουσιαστικό μέτρο προστασίας. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής θεωρείται κόστος χωρίς όφελος στον καπιταλισμό. Είναι μία από τις “αξίες” της Ε.Ε. Απαιτείται διεκδίκηση πόρων, επιστημονική μελέτη και έργα για να θωρακιστούν οι περιοχές που κινδυνεύουν.
Συζητήθηκε το σχέδιο ΙΟΛΑΟΣ, που αφορά την αντιμετώπιση πυρκαγιών. Ένα σοβαρό πρόβλημα που έπρεπε να είχε συζητηθεί από την περασμένη Άνοιξη, με κατάθεση ολοκληρωμένου σχεδίου για τον Δήμο μας. Το κύριο βάρος πρέπει να είναι στα μέτρα πρόληψης. Απαιτείται επιστημονικά ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης- προστασίας των δασών από πυρκαγιές, υποδομές, μηχανήματα στους δήμους, ενίσχυση της πυροσβεστικής και της δασικής υπηρεσίας με τα αναγκαία μέσα και το ανθρώπινο δυναμικό, αντιπυρικές ζώνες, καθάρισμα αγροτικών δρόμων κλπ. Αλλιώς κάθε σχέδιο θα μείνει στα χαρτιά.
Τροποποίηση τεχνικού προγράμματος. Η Δ. Αρχή έκανε 4 τροποποιήσεις. Την μία από αυτές θεωρήσαμε προκλητική και απαράδεκτη. Μετέφεραν το ελάχιστο ποσό των 43.000 που ήταν για έλεγχο των παιδικών χαρών, για να ενισχύσουν το ποσό των αναπλάσεων. Προηγούνται οι αναπλάσεις κατά την Δ. Αρχή γιατί είναι η βιτρίνα. Είναι πολιτικής της Δ. Αρχής η βιτρίνα και όχι η ουσία.
Όλες οι παιδικές χαρές είναι κατεστραμμένες ή μισοκατεστραμμένες. Αλλά προέχουν τα πλακόστρωτα και τα παρτέρια κατ’ αυτούς. Ο Δήμαρχος προσπάθησε “να το σώσει” στην κριτική που κάναμε, αλλά η πρόθεση και η αντίληψη είχαν ήδη αποτυπωθεί στο χαρτί.
Σχολικό Κέντρο Βραγκανιώτικων. “Δεκατέσσερις (14) παρατάσεις πήρε μέχρι να ολοκληρωθεί” μας είπε ο Δήμαρχος. Εάν επρόκειτο για καμία μεγάλη επένδυση π.χ. στον Ερημίτη, θα προχωρούσε με μεγάλη ταχύτητα. Αλλά εδώ πρόκειται για σχολείο. Πόσα χρόνια έπρεπε να περάσουν για να ολοκληρωθεί; Καπιταλιστική οικονομία έχουμε. Δικές τους οι κυβερνήσεις.
Το κάθε έργο κινείται ανάλογα με την αξία που αυτοί του προσδίδουν. Για το σύστημα προηγούνται οι επιχειρήσεις. Τα σχολεία είναι τελευταία.
Διαχείριση απορριμμάτων. Ζητήσαμε να μάθουμε πόσο κοστίζει συνολικά η διαχείριση ανά τόνο. Αλλά ολοκληρωμένη απάντηση δεν πήραμε.