Τα δύο θέματα των επιστολών του Δημάρχου Βόρειας Κέρκυρας προς τον πρόεδρο της ΠΕΔΙΝ αφορούν την “καταπάταση και καταστροφή αιγιαλού και παραλίας” και την “επιβολή νέου χαρατσιού του τέλους ταφής απορριμμάτων από την Πρωτοχρονιά”
Οι δύο επιστολές Μαχειμάρη
ΘΕΜΑ: ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΙΓΙΑΛΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΑΣ.
ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΔΣ ΠΕΔΙΝ
Αξιότιμε κε Πρόεδρε,
Από τον Αύγουστο έχει τεθεί σε διαβούλευση το Νομοσχέδιο με θέμα «Στρατηγικές επενδύσεις και βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω της επιτάχυνσης διαδικασιών στις ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις»,
Το άρθρο 5 του σε διαβούλευση νομοσχεδίου, αποτελεί σαφώς την κερκόπορτα να καταληφθούν οι κοινόχρηστοι χώροι αιγιαλού και παραλίας, κατάληψη που εξικνείται έως την δόμηση, με αποτέλεσμα να μπαίνει και η ταφόπλακα σε κάθε περιβαλλοντικό κεκτημένο: εκκινώντας από την αποδόμηση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης, επιτρέποντας να γίνει υλοποίηση στρατηγικής επένδυσης ΕΝΤΟΣ δικτύου NATURA, θεσπίζοντας δυνατότητα πλήθους πολεοδομικών παρεκκλίσεων από τους ισχύοντες όρους δόμησης, χωρίς καμία απολύτως περιβαλλοντική εγγύηση.
Το νομοσχέδιο έρχεται στο άρθρο 5 να ρίξει αυλαία και για τους αιγιαλούς και τις παραλίες και στην πραγματικότητα να ματαιώσει και αποτρέψει στο μέλλον αυτό ακριβώς το οποίο δήθεν υπηρετεί: την ανάπτυξη. Και από την διοικητική διαδικασία παραχώρησης της απλής χρήσης αιγιαλού στον στρατηγικό επενδυτή, απουσιάζουν οι νησιωτικοί δήμοι, που εξ ορισμού είναι οι μόνοι που γνωρίζουν την ευαισθησία των θαλασσίων οικοσυστημάτων των οικείων περιοχών, την επιβάρυνση που τούτα υποδέχονται ιδίως τους θερινούς μήνες και τα προβλήματα που ανακύπτουν για όλο το νησί από τον (υπερ)κορεσμό των τουριστικών επενδύσεων ιδίως στα μικρά νησιά που είναι επιδεκτικά ήπιας ανάπτυξης.
Η βιώσιμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη όμως δεν είναι τα μεγαθήρια πάνω σε αιγιαλούς και παραλίες, που θα αποδώσουν ενδεχομένως εφήμερα και με ταχύτητα, αλλά είναι οι πάντα καθαρές και ελεύθερα προσβάσιμες παραλίες στις οποίες πρέπει να επενδύουμε και οι οποίες αποτελούν πηγή ζωής για τους κατοίκους που διαβιούν σε αυτές και ασφαλώς τον πόλο έλξης των τουριστών.
Επειδή όπως καταλαβαίνετε το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και αφορά όλους τους Δήμους μας, των Ιονίων Νήσων, παρακαλούμε να συγκληθεί εκτάκτως το ΔΣ της ΠΕΔ ΙΝ για να εξετάσουμε και αποφασίσουμε την αντιμετώπιση της κατάστασης.
ΘΕΜΑ: ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΔΣ ΠΕΔΙΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΝΕΟΥ «ΧΑΡΑΤΣΙΟΎ» ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΤΑΦΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ. ΧΩΡΙΣ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΡΕΑΛΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ.
Αξιότιμε κε Πρόεδρε,
Εκπλαγήκαμε δυσάρεστα με τον πρωτοχρονιάτικο … «μποναμά» που φέρνει στους δήμους και κατ επέκταση στην κοινωνία, το Υπουργείο Περιβάλλοντος , το οποίο θα ξεκινήσει να εφαρμόζει από φέτος – σε μία ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά που συνδυάζει φαινόμενα πρωτοφανούς ακρίβειας και συνεχιζόμενης πανδημίας – το θεσπισμένο από το 2012 τέλος ταφής των απορριμμάτων, το οποίο όμως έως τώρα δεν είχε εφαρμοστεί.
Το υπουργείο με τον νόμο που ψηφίστηκε φέτος αντικατέστησε το τέλος κυκλικής οικονομίας επαναφέροντας το τέλος ταφής και προβλέποντας μάλιστα μεγαλύτερες προσαυξήσεις από τις αρχικά θεσμοθετημένες, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2022 καθώς επίσης και οριζόντια επιβολή, η οποία δε συνυπολογίζει δεδομένα που έχουν ξεκινήσει σε δήμους ( πχ στους δικούς μας Δήμους των Ιονίων η μεταφορά εκτός του νησιού κα).
Να σημειωθεί ότι το τέλος ταφής επιβάλλεται στους δήμους και μετακυλύεται στους δημότες μέσω των δημοτικών τελών. Το τέλος ταφής έχει θεσπιστεί ως ένα μέσο αποτροπής της ταφής των αποβλήτων, και στόχο έχει τη μείωση των αποβλήτων που οδηγούνται σε ταφή, καθώς η Ελλάδα παραμένει ουραγός στην ανακύκλωση και υπολογίζεται ότι ποσοστό έως και 80% των αποβλήτων εξακολουθεί να θάβεται. Όμως η προσεχής εφαρμογή του τέλους θα λειτουργήσει ως ένα πρόσθετο οικονομικό βάρος για τους δήμους και τους δημότες.
Την έναρξη της επιβολής του εντός ολίγων ημερών υπενθύμισε στους ενδιαφερόμενους ο υπουργός, κ. Κώστας Σκρέκας με ειδική εγκύκλιο.
Υπενθυμίζεται ότι το τέλος ταφής υπολογίζεται ως εξής:
20 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων από 1/1/2022 και
αυξάνεται ετησίως κατά 5 ευρώ ανά τόνο και έως την τιμή των 35 ευρώ ανά τόνο έως το 2025.
Από την 1η Ιανουαρίου 2026 το τέλος ταφής ορίζεται σε 45 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων και
αυξάνεται στην τιμή των 55 ευρώ ανά τόνο από την 1η Ιανουαρίου 2027, η οποία και παραμένει σταθερή για τα επόμενα έτη.
Το μέγιστο ύψος του τέλους ταφής με τον ισχύοντα νόμο είναι σημαντικά αυξημένο από το αρχικά θεσμοθετημένο, καθώς προβλέπεται ότι θα φτάνει στα 55 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων που οδηγείται σε ταφή αντί για το μάξιμουμ των 35 ευρώ που είχε αρχικώς προβλεφθεί.
Αξίζει να καταγράψουμε ότι δικαιωθήκαμε στην κοστολόγηση της μεταφοράς των απορριμμάτων εκτός Κέρκυρας η οποία υπολογίστηκε πάνω από 7 εκατομμύρια ευρώ ( με 60.000 τόνους απορ/των περίπου), ενώ σ αυτό θα προστεθεί και περίπου 1 εκατομμύριο το τέλος ταφής.
Η «επαναφορά του τέλους ταφής, ως ένα νέο χαράτσι- άδικο –πρόσθετο βάρος στους ΟΤΑ» που απειλεί τη βιωσιμότητα των Δήμων, έρχεται σε μια περίοδο δύσκολη από όλες τις πλευρές επιπλέον για τους Δήμους μας δυσβάστακτο αφού αντιμετωπίζουμε παράλληλα και το υψηλό κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων μας .
Επειδή όπως καταλαβαίνετε το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και αφορά όλους τους Δήμους μας, των Ιονίων Νήσων, παρακαλούμε να συγκληθεί εκτάκτως το ΔΣ της ΠΕΔ ΙΝ για να εξετάσουμε και αποφασίσουμε την αντιμετώπιση της κατάστασης.
ΚΑΜΜΙΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ-ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΑΣ.
ΣΤΟΧΟΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ Η ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ