Η Εκκίνηση συναντήθηκε με τους τεχνικούς της ΔΕΥΑΚ για να συζητήσουν τα δεδομένα σχετικά με το θέμα των φραγμάτων.
Η ανακοίνωση της Εκκίνησης
Πρόσφατα επανήλθε στο δημόσιο διάλογο η κουβέντα περί φραγμάτων μετά απο συνάντηση του βολευτή κ. Γκίκα με τον αρμόδιο υπουργό κ. Καραμανλή και κατόπιν με τις δηλώσεις του, που παρουσίασαν το εν λόγω έργο ως τη λύση στο πρόβλημα ύδρευσης της Κέρκυρας. Ως Εκκίνηση δεν συμμεριζόμαστε σε καμία περίπτωση την αισιοδοξία τους, για αυτό και επιδιώξαμε να ενημερωθούμε απο τη ΔΙΑΔ.Δ.Ε.Υ.Α.Δ.Κ. Από τη συνάντηση μας με τους τεχνικούς τις επιχείρησης προέκυψαν τρία πολυ σημαντικά ζητήματα τα οποία λείπουν αυτή τη στιγμή απο την κουβέντα.
Το πρώτο ζήτημα αφορά την επάρκεια των στοιχείων που θα μας βηθήσουν να εκτιμήσουμε αν το έργο των φραγμάτων θα είναι όντως αποτελεσματικό. Ποια ειναι τα υδρολογικά και μετεορολογικά δεδομένα που επιβεβαιώνουν ότι τα φράγματα θα συγκρατούν τις απαραίτητες ποσότητες νερού; Η υπάρχουσα μελέτη αναφέρεται σε στοιχεία προηγούμενων δεκαετιών. Συνεπώς θα πρέπει να γίνει επικαιροποίηση της μελέτης λαμβάνοντας υπόψη την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις σε τοπικό επίπεδο. Διαφορετικά κάθε συζήτηση θα γίνεται επί φαντασιακών δεδομένων, χωρίς νόημα και ουσία.
Το δεύτερο ζήτημα είναι το κόστος. Αν η κατασκευή των φραγμάτων, μαζί με τα συνοδά έργα, πλησιάζει τα 250 εκατομμύρια ευρώ, όπως δήλωσε ο κ. Γκίκας, και αν σε αυτό προστεθεί και το ετήσιο κόστος συντήρησης τα μεγέθη φαντάζουν δυσθεώρητα. Συνεπώς η τιμή ανα κυβικό μέτρο νερού θα είναι σε αντίστοιχα αυξημένα επίπεδα για να υπάρξει και η κερδοφορία που θα κάνει δελεαστίκο το έργο για ιδιωτικά κεφάλαια σε περίπτωση υλοποιήσης μέσω ΣΔΙΤ.Στην τελική, αυτο το κόστος θα μετακυλιστεί στους λογαρισμούς των καταναλωτών.
Τέλος, αν πραγματοποιηθέι θα έχουμε μια γιγαντιαία κατασκευή για δεδομένα Κέρκυρας, με σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Την ίδια στιγμή που αμφισβητείται η αποτελεσματικότητα τεχνικών έργων τέτοιου μεγέθους και προκρίνονται λύσεις αποκεντρωμένων έργων, μικρότερου μεγέθους, πιο οικονομικών, φιλικότερων προς το περιβάλλον και πιο εύκολων στη διαχείριση και συντήρηση. Για να το πούμε με άλλα λόγια, σε περίπτωση που κάτι ‘πάει στραβά’ θα έχουμε τα απαραίτητα μέσα, το απαραίτητο προσωπικό και κυρίως την απαραίτητη τεχνογνωσία για να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε συμβεί σε ένα πρωτοφανές για τα δεδομένα του νησιού έργο;
Η κουβέντα που αφόρα ένα απο τα κυριότερα προβλήματα για το μέλλον της Κέρκυρας γίνεται πάλι πίσω απο κλειστές πόρτες, με συναντήσεις που μαθαίνουμε εκ των υστέρων, με τον Κερκυραϊκο λαό και τους εκπροσώπους του σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης στο περιθώριο. Αυτό πρέπει να αλλάξει! Το έργο πρέπει να επιστρέψει υπο την εποπτεία της ΔΙΑΔ.Δ.Ε.Υ.Α.Δ.Κ. απο το αρμόδιο υπουργέιο και να δημοσιοποιηθούν όλα τα στοιχεία της μελέτης που αφορούν την κατασκευή και το κόστος. Η διασφάλιση ποιοτικού και φτηνού νερού είναι υπόθεση του Κερκυραϊκού λαού.