Όχι στο ψήφισμα για τη διατήρηση της απλής αναλογικής στους Δήμους – Άρνηση της δημοτικής πλειοψηφίας αλλά και της μείζονος αντιπολίτευσης στην πρόταση ψηφίσματος από Σαρλή, Καλούδη κατά των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση
Δύο παρατάξεις, των Γιώργου Καλούδη και Χρύσανθου Σαρλή, ζήτησαν να συζητηθεί ως κατεπείγον το θέμα της απλής αναλογικής στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδοίκησης στην συνεδρίαση της Παρασκευής, ωστόσο, από τη συζήτηση που ακολούθησε, τόσο η Μερόπη Υδραίου όσο και η παράταξη Κέρκυρα Να Ζεις του Γιάννη Τρεπεκλή τελικά ψήφισαν κατά του ψηφίσματος που στηρίχθηκε από τους επικεφαλής όλων των άλλων παρατάξεων, πλην του ανεξάρτητου Σπ. Ρίγγα.
Είδηση μπορεί κανείς να παρατηρήσει ότι αποτελεί αυτόνομα και η κατάθεση κοινού κειμένου με παράλληλο αίτημα για την κατεπείγουσα συζήτηση από τους Γιώργο Καλούδη και Χρύσανθο Σαρλή, με τον τελευταίο να προχωρά σε μία ηχηρή διαφοροποίηση από τη Δήμαρχο Μερόπη Υδραίου την οποία σε προηγούμενες περιπτώσεις είχε στηρίξει (απορρίμματα κ.α.).
Η Μερόπη Υδραίου, μετά την συζήτηση που έγινε επί μακρόν και μονοπώλησε ουσιαστικά τη συνεδρίαση, ζήτησε να μην γίνει ψηφοφορία εκτιμώντας ότι θα πρέπει να περιμένει το Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου προκειμένου, αφού δει τι προβλέπει, να το ξανασυζητήσει και να πάρει θέση με τα τότε δεδομένα.
Θέση που βρήκε την πλήρη αντίθεση τόσο των εισηγητών Χρύσανθου Σαρλή και Γιώργου Καλούδη όσο και των περισσοτέρων μελών των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα εφ΄ όσον το θέμα είχε ήδη συζητηθεί να είναι υποχρεωτική η ψηφοφορία σχετικά με το ψήφισμα που κατατέθηκε.
Εντάσεις και ψηφοφορία
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης δεν έλλειψαν οι εντάσεις, με αποκορύφωμα την ψηφοφορία όταν αρχικά η Λαϊκή Συσπείρωση δήλωσε παρών θεωρώντας ότι ψηφίζει τα κείμενα που κατέθεσαν Σαρλής και Καλούδης με τα οποία είχε διαφοροποιηθεί όσον αφορά τις ευθύνες και επι μέρους σημεία πολιτικής, ωστόσο, μετά από παρέμβαση Σαρλή ότι στην ψηφοφορία έχει τεθεί μόνο το ερώτημα για το ποιος είναι υπέρ της απλής αναλογικής και ποιος όχι, η ψήφος τροποποιήθηκε και με υποσημείωση του επικεφαλής της παράταξης Γιάννη Μπορμπότη ότι υπήρξε παρανόηση λόγω των δυσκολιών συζήτησης μέσω τηλεδιάσκεψης, στο μοναδικό αυτό ερώτημα η παράταξή του τάσσεται προφανώς υπέρ.
Τι αλλάζει στον τρόπο εκλογής
Στα βασικά σημεία του νέου εκλογικού συστήματος προβλέπεται ότι:
-Επαναφέρεται η 5ετής θητεία για τους Δημάρχους και Περιφερειάρχες που θα εκλεγούν τον Οκτώβριο του 2023.
-Μειώνεται οριακά ο αριθμός των μελών του Δημοτικού και του Περιφερειακού Συμβουλίου.
-Το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο τίθεται στο 43%, 1% μεγαλύτερο από αυτό που ίσχυσε στις εκλογές του 2006.
-Εξασφαλίζεται κατά κανόνα τουλάχιστον η εκλογή των 3/5 των μελών του Συμβουλίου στον νικητή των εκλογών.
-Τίθεται όριο 3% για τη εκλογή Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβούλου, το οποίο είναι ευθυγραμμισμένο με το ισχύον στις βουλευτικές εκλογές.
-Καταργείται η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των «κοινοτικών Αρχών» η οποία δημιούργησε έναν de facto τρίτο βαθμό αυτοδιοίκησης παρά τη ρητή πρόβλεψη του Συντάγματος.
-Εναρμονίζεται η πλειοψηφία του Δημάρχου στα Συμβούλια Δημοτικών Κοινοτήτων με πληθυσμό μεγαλύτερο των 500 κατοίκων.
-Σε μικρότερες Δημοτικές Κοινότητες ο εκπρόσωπός τους εκλέγεται από ενιαία λίστα υποψηφίων και εκτός συνδυασμών.
-Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 30η Ιουνίου για την κατάρτιση των συνδυασμών, ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών και να είναι εγκαίρως γνωστοί στο εκλογικό Σώμα οι υποψήφιοι.
Τι λέει το κοινό κείμενο Σαρλή, Καλούδη
Η Ν.Δ. φέρνει νόμο που κομματικοποιεί περισσότερο την Αυτοδιοίκηση
Οι αλλαγές θα επιφέρουν μεγαλύτερη εξάρτηση από μεγάλα και μικρά συμφέροντα, περιάγοντας την Αυτοδιοίκηση σε καθεστώς ανυποληψίας, υποστηρίζουν οι δύο επικεφαλής παραταξεων
Η απλή αναλογική είναι το εκλογικό σύστημα που εκφράζει αντιπροσωπευτικότερα, από οποιοδήποτε άλλο, τον λαό. Όλες τις τάσεις και όλα τα ρεύματα. Στις βουλευτικές εκλογές, στις αυτοδιοικητικές εκλογές, σε κάθε είδους εκπροσώπηση, αφού δεν μπορεί να υπάρξει άμεση δημοκρατία.
Προϋποθέτει και ένα κλίμα συνεργασίας αλλά και προγραμματικών συγκλίσεων πάνω σε κοινούς στόχους και κοινά λαϊκά συμφέροντα. Μπορεί να εμπεδωθεί και από ικανά πρόσωπα με την εφαρμογή του νόμου, πρόσωπα που δεν έχουν κομματικές προκαταλήψεις, κομματικές δουλείες και εξαρτήσεις ή εξαρτήσεις από κάθε είδους συμφέροντα.
Κράτη και κοινωνίες έχουν μεγαλουργήσει με εκλογικό σύστημα την απλή αναλογική.
Στην αδελφή Κύπρο η απλή αναλογική εφαρμόζεται και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από τη 1η ημέρα σύστασης του κράτους, το 1960. Και είναι πιο μπροστά από την Ελληνική Δημοκρατία. Η σύγκριση είναι απλή: Τρία χρόνια η Κύπρος στα Μνημόνια-Εννιά χρόνια η Ελλάδα στα Μνημόνια.
Οι μονοκομματικές κυβερνήσεις, παρά τις ευρείες πλειοψηφίες που είχαν κατά περιόδους από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, δεν έλυσαν κάποια ζωτικά προβλήματα του Ελληνικού Λαού και σε πολλά άλλα ο βηματισμός είναι αυτός της χελώνας όταν σε πλειάδα χωρών της Ευρώπης με απλή αναλογική και με κυβερνήσεις συνεργασίας τα πράγματα κινούνται με ταχύτητα φωτός. Ούτε είναι τυχαίο ότι με μονοκομματικές κυβερνήσεις η Ελλάδα είναι 1η χώρα σε διαφθορά και σε αδιαφάνεια σε όλη την Ευρώπη μετά τη Βουλγαρία.
Πρόσφατα είδαμε τη Δήμαρχο της Washington να ανακοινώνει την απαγόρευση της κυκλοφορίας και όχι την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Στη δε Γερμανία που έχει όριο (πλαφόν) για την είσοδο των κομμάτων στην Ομοσπονδιακή Βουλή η Περιφερειακή Διοίκηση, δηλ τα 19 κρατίδια με 19 κυβερνήσεις και 19 «τοπικά» κοινοβούλια που νομοθετούν αλλά και η Αυτοδιοίκηση είναι κράτος, είναι πανίσχυρες, με αυτοτελείς οικονομικούς πόρους και τεράστιες εξουσίες.
Η απλή αναλογική φέρνει διαφάνεια στα οικονομικά, εμποδίζει τη διαφθορά και τις συναλλαγές, δίνει μεγαλύτερη ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη και στη περιφερειακή αποκέντρωση, εμποδίζει τα ολιγαρχικά συμφέροντα να κηδεμονεύουν και επιτροπεύουν ασφυκτικά τη χώρα σε όλα τα επίπεδα. Και μάλιστα όταν τα ολιγαρχικά συμφέροντα μετεξελίχθηκαν από την εποχή Σημίτη μέχρι σήμερα σε μία κυρίαρχη τάξη ολιγαρχών – μεταπρατών, χωρίς εθνικά χαρακτηριστικά, που ελέγχουν την οικονομία και τη πολιτική ζωή.
Η καθιέρωση της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση από τη προηγούμενη κυβέρνηση ήταν ένα βήμα προόδου και δυτικού εκσυγχρονισμού της χώρας.
Η εκφρασθείσα βούληση της σημερινής κυβέρνησης Μητσοτάκη της Ν.Δ. δια του υπουργού Εσωτερικών Βορίδη να νομοθετήσει έναν άλλο εκλογικό νόμο και μάλιστα να εκλέγεται ο Δήμαρχος από τον α΄ γύρο με ποσοστό μόνον 40%, δηλ. να είναι Δήμαρχος μειοψηφίας χωρίς προγραμματικές συγκλίσεις και συνεργασίες, κομματικοποιεί ακόμα περισσότερο την αυτοδιοίκηση και θα επιφέρει μεγαλύτερη εξάρτηση από μεγάλα και μικρά συμφέροντα, περιάγοντάς την σε καθεστώς ανυποληψίας.
Το θέμα είναι κατεπείγον, αφορά τη κοινωνία, αφορά το λαό, αφορά τη διαφάνεια και τη λαική συμμετοχή, αφορά τη κοινωνία των πολιτών, αφορά τη δημοκρατία, αφορά το παρόν και το μέλλον της ανεξάρτητης από κόμματα και ισχυρής αυτοδιοίκησης, αφορά την εξυπηρέτηση του συμφέροντος του συνόλου των δημοτών και των κατοίκων κάθε Δήμου και τη τήρηση των αρχών της νομιμότητας, της αποδοτικότητας και της χρηστής διοίκησης .
Ο Γ. Καρύδης
Το θέμα είχε θέσει προ της συνεδρίασης και ο Γ. Καρύδης ο οποίος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα υποβάθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο επικεφαλής της παράταξης «Κερκυραϊκή Συμμαχία» υποστήριξε στο δικό του κείμενο ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων θα πρέπει να εκφράσει την έντονη αντίθεσή του στις παραπάνω νομοθετικές ρυθμίσεις αλλά και ότι:
Θεωρεί ότι το ισχύον σύστημα της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές πέτυχε την ευρεία και δημοκρατική αντιπροσώπευση όλων των δημοτών στα δημοτικά συμβούλια. Ενίσχυσε το ενδιαφέρον των πολιτών για τα κοινά, τον πολιτικό πλουραλισμό και διευκόλυνε τον αυτοδιοικητικό διάλογο και τις συγκλίσεις μεταξύ δημοτικών Παρατάξεων.
Η κατάργηση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές και η μείωση του αριθμού των δημοτικών συμβούλων, θα ακυρώσει τις παραπάνω δημοκρατικές κατακτήσεις και θα υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο τα κορυφαία αιρετά όργανα του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης, που είναι τα πλησιέστερα στους δημότες και στα καθημερινά προβλήματά τους.