Ανακοίνωση της ΑΝΑΣΑ σχετικά με το γεγονός ότι φέτος στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο εισήλθαν 700 φοιτητές λιγότεροι, εξαιτίας της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που εφαρμόστηκε από το Υπουργείο Παιδείας.
Η ανακοίνωση
Η ανακοίνωση των εισακτέων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας επεφύλασσε μια οδυνηρή έκπληξη για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο (ΙΠ). Επτακόσιοι περίπου φοιτητές λιγότεροι από τις διατεθείσες θέσεις και πέντε τμήματα με ελάχιστους φοιτητές μπαίνουν πλέον σε περιπέτειες.
Συγκεκριμένα, στο τμήμα Αρχειονομίας Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας από 100 θέσεις εισάγονται 21 (-79%), στο τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων από 227 θέσεις εισάγονται 26 (-89%), στο τμήμα Ιστορίας από 178 θέσεις εισάγονται 22 (-88%), στο τμήμα Περιβάλλοντος από 154 θέσεις εισάγονται 5 (-97%), και στο τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας από 118 θέσεις εισάγονται 39 (-67%).
Πέντε από τα δέκα τμήματα του Ι.Π απογυμνώνονται από φοιτητές, η βιωσιμότητα τους τίθεται σε κίνδυνο και κατά συνέπεια το ίδιο το Ι.Π μπαίνει σε περιπέτεια το επόμενο διάστημα, εξ αιτίας των στοχευμένων πολιτικών του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και της κυβέρνησης της ΝΔ.
Η πολιτική της κ. Κεραμέως για αποδυνάμωση του δημόσιου Πανεπιστήμιου και ενίσχυση την ιδιωτικών δομών εκπαίδευσης εμπόδισε σχεδόν 40.000 νέους σε όλη την χώρα να βρουν μια θέση στην ανώτατη εκπαίδευση και οδηγεί σε ταχύτατη απαξίωση το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Ήδη ο πρύτανης του Ι.Π σε δηλώσεις του αποκάλυψε ότι η κ. Κεραμέως θέτει άμεσα το θέμα της αναδιάταξης τμημάτων, τις αλλαγές γνωστικού αντικειμένου και τις συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολών!
Η ΑΝΑΣΑ είχε προειδοποιήσει όταν αποφασίστηκε από την κ. Κεραμέως και την κυβέρνηση της ΝΔ η κατάργηση του τμήματος Εθνομουσικολογίας στο Ληξούρι και στην συνέχεια του τμήματος της Περιφερειακής Ανάπτυξης της Λευκάδας, τότε όμως τόσο η περιφερειακή αρχή της κ. Κράτσα-Τσαγκαροπούλου όσο και η πρυτανική αρχή προτίμησαν την σιωπή.
Ελπίζουμε, έστω και τώρα, όλες οι τοπικές αρχές να αφυπνισθούν αντιλαμβανόμενες την ιστορική τους ευθύνη για την πορεία οπισθοδρόμησης του Ιόνιου Πανεπιστήμιου.
Η ΑΝΑΣΑ θα αγωνισθεί με το φοιτητικό και νεολαιίστικο κίνημα, με τις ζωντανές δυνάμεις της τοπικής κοινωνίας, για την κατάργηση του βαθιά αντιλαϊκού νόμου της κ. Κεραμέως για Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και για την σωτηρία και ενδυνάμωση του Ιόνιου Πανεπιστήμιου.
Να αναρωτηθούμε για τον συντελεστή ΕΒΕ που όρισαν τα συγκεκριμένα τμήματα; Γιατί μπορούσαν να έχουν διακύμανση μεταξύ 0,80 -1,20… Μήπως φέρουν κάποιο – μικρό ή μεγάλο – μερίδιο συνευθύνης στη μείωση του αριθμού νεοεισαχθεντων φοιτητών τους; Σε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά με 9μηνη εξ αποστάσεως διδασκαλία κάποιοι επιχείρησαν την “ποιοτική” αναβάθμιση των τμημάτων τους… Ποιο το τελικό όφελος;;;