“Η περιφερειακή αρχή Κράτσα/Σπύρου/Αλεξάκη απέσυρε την χρηματοδότηση και απένταξε το έργο της ανάδειξης στο ΛΑΖΑΡΕΤΟ” σημειώνει η παράταξη Γαλιατσάτου.
Αναλυτικά, όπως σημειώνει η ΑΝΑΣΑ:
Όπως είναι γνωστό, με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού (15/04/1992, υπουργός κ. Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, ΦΕΚ 324/1992) η νησίδα Λαζαρέτο στην Κέρκυρα έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικός τόπος που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία διότι:
α) Αποτελεί μνημείο ιατρικής ιστορίας με τη λειτουργία σε αυτήν του πρώτου Λοιμοκαθαρτηρίου στον επτανησιακό χώρο.
β) Αποτελεί μνημείο της Εθνικής Αντίστασης με τη δημιουργία από τους Ιταλούς στρατοπέδου συγκέντρωσης Ελλήνων πατριωτών κατά τα χρόνια της Ιταλικής Κατοχής της Κέρκυρας (1941- 43).
γ) Αποτελεί μνημείο Εθνικής Συμφιλίωσης στο χώρο που έπεσαν οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης (1941-1949).
Ο χαρακτηρισμός της νησίδας ως ιστορικού τόπου και μνημείου επιβάλει να είναι ο χώρος αυτός προσβάσιμος και επισκέψιμος. Η δημιουργία λιμενικής πρόσβασης, η διάσωση του τοίχου των εκτελέσεων που καταρρέει, η συντήρηση των κτιρίων, η λειτουργία του Μουσείου, είναι έργα που μένουν να εκτελεστούν ώστε να υλοποιηθεί ο σκοπός του ιστορικού τόπου – μνημείου.
Η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή ΠΙΝ/ΑΝΑΣΑ ενέταξε το έργο στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Tactical Tourism με προϋπολογισμό 300.000 ευρώ περίπου.
Δυστυχώς, όπως προέκυψε από την απάντηση της περιφερειάρχη σε σχετική επερώτηση της παράταξής μας, η σημερινή περιφερειακή αρχή απέσυρε την χρηματοδότηση και απένταξε το έργο, δικαιολογούμενη ότι δεν υπήρχαν μελέτες.
Πρόκειται για απαράδεκτη ενέργεια της τριμερούς συμμαχίας που διοικεί την ΠΙΝ, η οποία, επικαλούμενη τεχνικές δυσκολίες, απένταξε ένα έργο μεγάλης ηθικής ιστορικής και πολιτιστικής αξίας που αποτελεί ορόσημο για την Κέρκυρα.
Η εκτίμηση μας αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι η περιφερειακή αρχή στην ενέργειά της αυτή παρέκαμψε το Περιφερειακό Συμβούλιο, όργανο το οποίο και είχε λάβει την αρχική απόφαση για την ένταξη του έργου στο Intereg και αυτό μόνο είχε το δικαίωμα να αλλάξει την απόφασή του.
Η ΑΝΑΣΑ καταγγέλλει την εξέλιξη αυτή και την στάση της Περιφερειακής αρχής και την παραδίδει στην κρίση της δημοκρατικής κοινωνίας της Κέρκυρας και των Ιονίων Νήσων.
Η ΑΝΑΣΑ προτείνει και θα εργαστεί για την επαναφορά του συγκεκριμένου έργου σε τροχιά υλοποίησης, ως ελάχιστη συνεισφορά στον ιστορικό αυτό τόπο.
Για τον σκοπό αυτό χρειάζεται ενεργοποίηση των ενεργών πολιτών, της δημοκρατικής και προοδευτικής κοινωνίας της Κέρκυρας, που θα πρέπει να απαιτήσει από τους αρμόδιους φορείς την εκδήλωση ουσιαστικού ενδιαφέροντος για την συντήρηση, αναβάθμιση, ανάδειξη και προβολή του ΛΑΖΑΡΕΤΟ.