Η πρώτη πράξη της Δημόσιας Διαβούλευσης για τις παρεμβάσεις που θέλει να κάνει ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας στο κυκλοφοριακό της πόλης, θα λάβει χώρα τη Δευτέρα στην κεντρική αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου -λόγω Covid- με δυνατότητα τόσο φυσικής παρουσίας, όσο και με διαδικτυακή παρακολούθηση ή και παρέμβαση.
- Τη Δευτέρα η πρώτη από σειρά συνεδριάσεων δημόσιας διαβούλευσης
- Δωρεάν πάρκινγκ σε απόσταση 200-300 μέτρων από το κέντρο
- Με χρονοχρέωση το πάρκινγκ της Κάτω Πλατείας και ηλεκτρονική καταγραφή κενών θέσεων
- Οι μόνιμοι κάτοικοι της παλιάς πόλης θα εξακολουθήσουν να έχουν χώρο στάθμευσης δωρεάν
- Αναθερμαίνεται το σχέδιο για το υπόγειο πάρκινγκ 400 θέσεων στο Σαρόκο
Πρόκειται για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας το οποίο εντάσσεται στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις με χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ, με χρονικό ορίζοντα διαβούλευσης, υποβολής προτάσεων από φορείς και πολίτες αλλά και συζήτηση και λήψη απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο έως το τέλος του 2022, ώστε στη συνέχεια να ενταχθούν τα έργα που θα αποφασιστούν να γίνουν και να προχωρήσει το σχέδιο των παρεμβάσεων.
Οι άξονες της διαβούλευσης
Η ανάθεση της μελέτης έγινε στην εταιρία Denco τον Αύγουστο με την τελική προθεσμία για παράδοσή της τους 13 μήνες, ενώ το σχέδιο θα περιέχει στρατηγικό και επιχειρησιακό σκέλος με βασικούς άξονες:
• Ύπαρξη ενιαίου Χωροταξικού, Πολεοδομικού και Συγκοινωνιακού σχεδιασμού (εναρμόνιση των χρήσεων γης που προβλέπονται στο ΓΠΣ με το είδος των συγκοινωνιακών υποδομών, ιεράρχηση οδικού δικτύου, ιεραρχημένη ανάπτυξη υποδομών κλπ).
• Διαχείριση κυκλοφορίας (οδική ασφάλεια, μέσα μαζικής μεταφοράς, έξυπνη κυκλοφορία, στάθμευση παρά την οδό και εκτός οδού).
• Ήπιες μορφές μετακίνησης (υποδομές για ήπιες μορφές μετακινήσεων, ρυθμίσεις για ήπιες μεταφορές μετακινήσεων).
• Τεχνολογίες και μέτρα για το περιβάλλον (τεχνολογίες για περιορισμό εκπομπών στα οχήματα και στα καύσιμα, ελεγχόμενη στάθμευση, περιβαλλοντική τιμολόγηση IX κ.λ.π.)
Το Σχέδιο, το οποίο προβλέπεται και στη σύμβαση ότι θα τεθεί σε διαβούλευση με παραγωγικούς φορείς και πολίτες, θα δώσει απαντήσεις ως προς τη διαχείριση της κυκλοφορίας, με ήπιες μορφές μετακίνησης και έμφαση στα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς, με όραμα να μετατραπεί σταδιακά η πόλη σε μια «έξυπνη» και «πράσινη» πόλη εναρμονιζόμενη στις υπάρχουσες ευρωπαϊκές οδηγίες.
Η Δήμαρχος Μερόπη Υδραίου είχε δηλώσει ότι “το σχέδιο αυτό, πέραν της κυκλοφοριακής μελέτης, πρέπει να είναι ένα «Σύνταγμα» λειτουργίας της πόλης, για τα επόμενα 15 χρόνια το οποίο θα πρέπει να συνυπογραφεί όχι μόνο από τη δημοτική αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά κυρίως από τους ίδιους τους δημότες”.
Του χρόνου τέτοια εποχή στο Δημοτικό Συμβούλιο
Αν και το σχέδιο θα αποτελέσει ως τελική πρόταση ένα συνδυασμό της μελέτης που εκπονείται αλλά και των προτάσεων ή υποδείξεων φορέων και πολιτών που θα πάρουν μέρος στη διαβούλευση, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τη δημοτική αρχή που θα φέρει το τελικό κείμενο προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Η διαδικασία της διαβούλευσης θα ξεκινήσει στις 13:00 αύριο Δευτέρα και θα μεταδοθεί από την ιστοσελίδα του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας αλλά και από το CorfuPress.com στη σελίδα του, στο κανάλι του στο Yοutube και τη σελίδα του στο Facebook.
Χρονοχρέωση στην Πλατεία, δωρεάν πάρκινγκ περιαστικά, ψηφιακά εργαλεία στάθμευσης
Ήδη διαμορφώνονται οι αρχικές προτάσεις από το μελετητή σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή, προτάσεις που πάντως θα πρέπει να περάσουν από τη δημόσια διαβούλευση και να εμπλουτιστούν ή τροποποιηθούν μετά τις παρεμβάσεις φορέων και κατοίκων.
Οι προτάσεις που επεξεργάζονται αρχικά Δήμος και μελετητής, έχουν να κάνουν με την εξεύρεση χώρων στάθμευσης, τη διαμόρφωση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων και διάφορες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
Δωρεάν πάρκινγκ κοντά στο κέντρο
Βασικό σημείο του αρχικού προς διαβούλευση σχεδίου, είναι η δημιουργία 2-3 δωρεάν χώρων στάθμευσης σε περιοχές πολύ κοντά στο κέντρο του αστικού ιστού, ώστε να μπορεί κάθε χρήστης της πόλης ή και κάτοικός της να αφήνει εκεί το αυτοκίνητό του και να περπατά έως το κέντρο για τις δουλειές του ή τη βόλτα του.
Στόχος είναι τα πάρκινγκ αυτά να μην απέχουν περισσότερο από 200 μέτρα από το κέντρο, ώστε να είναι δυνατή η χρήση χωρίς την ανάγκη δημόσιου μεταφορικού μέσου (π.χ. μίνι βαν), ειδικά αν ο πολίτης έχει να μεταφέρει αντικείμενα όπως χειραποσκευές, τσάντες και ψώνια.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκο Καλόγερο, έχει ήδη βρεθεί σε τέτοια απόσταση ένας τουλάχιστον τέτοιος χώρος, ενώ ο στόχος είναι να καλυφθούν τουλάχιστον 1000 – 1200 θέσεις στάθμευσης στα πάρκινγκ αυτά.
Χρονοχρέωση στην Πλατεία
Σύμφωνα με το Νίκο Καλόγερο, μεγάλη αλλαγή αναμένεται να αποφασιστεί και όσον αφορά το πάρκινγκ που λειτουργεί στην Κάτω Πλατεία. Η ημερήσια καταβολή των 3 ευρώ αναμένεται να καταργηθεί και θα ισχύσει πλέον χρονοχρέωση, όπως και στα περισσότερα πάρκινγκ ανά την Ελλάδα.
Μάλιστα, κατά τον Αντιδήμαρχο, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο κάποιοι να παρκάρουν τα ΙΧ τους ακόμα και ένα μήνα (!) ενώ έχουν εντοπιστεί και 7 εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα, που επίσης καταλάμβαναν θέσεις στάθμευσης. Το πάρκινγκ της πλατείας θα εκσυγχρονιστεί με σύστημα αυτόματης καταγραφής κενών θέσεων, με τοποθέτηση ανάλογων ψηφιακών ενδείξεων στην είσοδό του.
Πάντως, οι μόνιμοι κάτοικοι της παλιάς πόλης, θα εξακολουθήσουν να έχουν δικαίωμα δωρεάν θέσης όπως συμβαίνει και σήμερα.
Σειρά μετρήσεων κυκλοφορίας και αλλαγές σε δρόμους
Στο πλαίσιο του Σχεδίου, αναμένονται επίσης διάφορες παρεμβάσεις όπως μονοδρομήσεις, αντιδρομήσεις και άλλες δράσεις, αναλόγως με τις κυκλοφοριακές ανάγκες και τις ανάγκες στάθμευσης.
Για το λόγο αυτό, είχαν τοποθετηθεί τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο σε στρατηγικά σημεία, καλώδια μέτρησης της κυκλοφορίας (π.χ. στην παραλιακή της Γαρίτσας) ενώ συνεργάτες της μελετητικής εταιρίας είχαν προχωρήσει και σε χειροκίνητες μετρήσεις επαναλαμβανόμενης διέλευσης σε δρόμους, για να διαπιστωθεί πόσες φορές κάνουν… “κύκλους” οι οδηγοί για να βρουν χώρο στάθμευσης, επιβαρύνοντας την κυκλοφορία…
Και άλλα πάρκινγκ για μοτοσικλέτες
Στις προτάσεις αναμένεται να περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις όπως διάθεση μεγαλύτερων παρόδιων σημείων για στάθμευση μοτοσικλετών (στο πρότυπο της Μαντζάρου δίπλα από το Δημοτικό Θέατρο, κάτι που θεωρήθηκε ιδιαίτερα πετυχημένο), ηλεκτρονική στάθμευση και χρέωση σε παρόδια σημεία (όπως π.χ. στην Πλατεία), η διευθέτηση των χώρων προσωρινής στάθμευσης των τουριστικών λεωφορείων και οι πεζοδρομήσεις.
Ισορροπίες
Ένα κρίσιμο, πάντως, ζήτημα έχει να κάνει με τη λειτουργία της πόλης, τόσο όσον αφορά την πρόσβαση στης κατοικίες, όσο και την πρόσβαση στα καταστήματα του κέντρου. Ο Ν. Καλόγερος παραδέχθηκε πως απαιτείται προσοχή και ισορροπίες, ώστε να αποφευχθούν οι κλυδωνισμοί στην εμπορική δραστηριότητα και την κατοικία.
Άλλωστε, παρεμβάσεις του παρελθόντος έχουν προκαλέσει ακόμα και δραματικές αλλαγές στην εμπορικότητα ενός δρόμου ή μιας περιοχής, με άμεσες επιπτώσεις στην επιβίωση των επιχειρήσεων.
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ κρατούν 10 χρόνια ενεργή την εταιρία “ΠΑΡΚΙΓΚ ΣΑΡΟΚΟΥ Α.Ε.”!
Αναθέρμανση της υπόθεσης του πάρκινγκ στο Σαρόκο
Στο πλαίσιο του ΣΒΑΚ, αναμένεται να επανεξεταστεί ή και να αναθερμανθεί η υπόθεση του υπόγειου πάρκινγκ στο Σαρόκο.
Το πάρκινγκ αυτό είχε ξεκινήσει να σχεδιάζεται επί δημαρχίας του Σωτήρη Μικάλεφ ώστε να κατασκευαστεί και λειτουργήσει με δημόσιους πόρους χωρίς όμως να προχωρήσει, είχε στη συνέχεια επανασχεδιαστεί ώστε να κατασκευαστεί με ΣΔΙΤ επί δημαρχίας Γιάννη Τρεπεκλή, όπου είχε φτάσει μέχρι την πρόσκληση ενδιαφέροντος και την εξεύρεση αναδόχων όπου, όμως, και πάλι δεν προχώρησε παρά την ολοκληρωμένη μελέτη. Τότε, το έργο είχαν αναλάβει οι εταιρείες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΗΛΙΟΧΩΡΑ οι οποίες είχαν συστήσει από κοινού την εταιρία «ΣΑΡΟΚΟ PARKING Α.Ε.» μετά τη σύμβαση παραχώρησης που είχαν υπογράψει με το (τότε) Δήμο Κέρκυρας.
Ενεργή και με οικονομικές εκθέσεις!
Το περίεργο είναι ότι η εν λόγω εταιρία παραμένει ακόμα απολύτως ενεργή, έχει μάλιστα δημοσιεύσει και την Ετήσια Οικονομική της Έκθεση έως και το 2019 (με την έκθεση του 2020 να πρέπει να δημοσιευτεί έως τις αρχές του 2022) στην οποία μάλιστα αναφέρει μεταξύ άλλων: “Έως και την χρήση 2019 δεν έχει υλοποιηθεί ο βασικός σκοπός λειτουργίας της εταιρείας που είναι η
μελέτη, η κατασκευή, η οργάνωση, η διαχείριση, η διοίκηση, η λειτουργία, η ανάπτυξη, η
χρηματοδότηση και η εκμετάλλευση Υπόγειου Σταθμού Αυτοκινήτων στην Πλατεία Σαρόκου […] Λαμβάνοντας υπόψη και την υποστήριξη του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Διοίκηση της Εταιρείας αποβλέπει στην αποκόμιση μελλοντικής ωφέλειας είτε μέσω της έναρξης της λειτουργίας του σταθμού αυτοκινήτων στο εγγύτερο μέλλον είτε μέσω της πώλησης των αποκτηθέντων μελετών κατασκευής του σταθμού. Η Διοίκηση εκτιμά πως τα ανωτέρω γεγονότα διασφαλίζουν την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας ως “Βιώσιμη Οικονομική Μονάδα” (Going Concern) στο προβλέψιμο μέλλον”, αναφέρεται στην έκθεση, δείχνοντας ότι αν και το ΣΔΙΤ έχει αδρανοποιηθεί εδώ και μια δεκαετία, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δείχνει να ενδιαφέρεται ακόμα να κατασκευάσει το χώρο στάθμευσης!
Τι περιλάμβανε ο αρχικός σχεδιασμός
Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, το πάρκινγκ θα έχει χωρητικότητα 400 θέσεις, η είσοδος θα είναι αυτόματη με μπάρες ελέγχου ενώ η διαδρομή εισόδου θα ξεκινά από την πλευρά της πλατείας Σαρόκου που βρίσκεται μεταξύ των οδών Δ. Δημουλίτσα και Μεθοδίου με δυνατότητα αναμονής 25 οχημάτων, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος ακόμα και τις πλέον «φορτωμένες» ώρες από πλευράς κίνησης να δημιουργείται κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πλατεία. Το έργο θα κατασκευαστεί με ιδιωτική χρηματοδότηση αλλά και χρηματοδότηση από κοινοτικά προγράμματα και ο κατασκευαστής θα έχει την εκμετάλλευση του χώρου για 30 χρόνια.
Στον τότε σχεδιασμό του 2010, περιλαμβανόταν και η λειτουργία από τον ίδιο το Δήμο το πάρκινγκ στην τάφρο του Νέου Φρουρίου, κάτι που μέχρι στιγμής δείχνει να έχει εγκαταλειφθεί…
Τι είναι το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Υλοποιείται στις περισσότερες ελληνικές πόλεις
Στρατηγικό σχέδιο, όχι μελέτη πολεοδομικού ή κυκλοφοριακού χαρακτήρα
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα της Αστικής Κινητικότητας, κύριος στόχος ενός ΣΒΑΚ είναι η βελτίωση της προσβασιμότητας των αστικών περιοχών και η παροχή υψηλής ποιότητας μεταφορών με έμφαση στο περπάτημα, το ποδήλατο και τη δημόσια συγκοινωνία, διαμέσου και εντός της αστικής περιοχής. Εστιάζει περισσότερο στις ανάγκες της “λειτουργικής πόλης” και της ενδοχώρας της, αντί της δημοτικής διοικητικής περιφέρειας.
Το ΣΒΑΚ είναι ένα στρατηγικό σχέδιο και όχι μία μελέτη πολεοδομικού, κυκλοφοριακού, συγκοινωνιακού ή περιβαλλοντικού χαρακτήρα.
Παρουσιάζει, ή συνδέεται με μια υπάρχουσα, μακροπρόθεσμη στρατηγική για τη μελλοντική ανάπτυξη μιας αστικής περιοχής και ειδικότερα της υποδομής και των υπηρεσιών μεταφορών και κινητικότητας. Περιλαμβάνει, επίσης, ένα σχέδιο βραχυπρόθεσμης υλοποίησης της στρατηγικής, προσδιορίζοντας τον χρονικό ορίζοντα υλοποίησης, κατανέμοντας σαφώς αρμοδιότητες και επισημαίνοντας τους απαιτούμενους χρηματοοικονομικούς πόρους.
Σε αναζήτηση οράματος
Θα πρέπει να βασίζεται σε μια προσεκτική αξιολόγηση της τρέχουσας και της μελλοντικής απόδοσης του συστήματος αστικών μεταφορών, εξετάζοντας την υφιστάμενη κατάσταση, διαμορφώνοντας ένα επίπεδο αναφοράς έναντι του οποίου μπορεί να μετρηθεί η μελλοντική πρόοδος και καθορίζοντας στόχους απόδοσης και σχετικούς ‘ευφυείς-SMART’ στόχους για την καθοδήγηση της υλοποίησης του σχεδίου.
Το στρατηγικό αυτό σχέδιο πρέπει να παράξει ένα συγκεκριμένο όραμα για τις μεταφορές και την κινητικότητα σε μία δεδομένη περιοχή μελέτης, με δεδομένους στόχους και αναλυτική περιγραφή πλαισίου μέτρων, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις των κατοίκων της περιοχής. Το όραμα αυτό μπορεί να έχει ορίζοντα 5ετίας, 10ετίας ή 20ετίας και οφείλει να παρακολουθείται και αξιολογείται διαρκώς ως προς το ποσοστό ολοκλήρωσής του.
Ένα ΣΒΑΚ σε γενικές γραμμές πρέπει να περιλαμβάνει την ανάλυση της υπάρχουσας κατάστασης, τη διαμόρφωση οράματος, στόχου και σκοπού, τη διαμόρφωση συνόλου πολιτικών και μέτρων, την σαφή οριοθέτηση θέσεων ευθύνης και ρόλων και τέλος την αξιολόγηση και παρακολούθησή του.
Ποιοι είναι οι στόχοι
Ένα ΣΒΑΚ ευνοεί την ισορροπημένη ανάπτυξη όλων των σχετικών μορφών μεταφοράς, ενθαρρύνοντας τη μετάβαση προς πιο βιώσιμες μορφές.
Αμια ολοκληρωμένη σειρά τεχνικών μέτρων, μέτρων υποδομής, μέτρων πολιτικής και ήπιων μέτρων για τη βελτίωση της απόδοσης και της σχέσης κόστους-αποτελεσματικότητας ως προς τον δεδηλωμένο στόχο και τις επιμέρους επιδιώξεις. Συνήθως, αφορά στα εξής θέματα:
(α) Δημόσια συγκοινωνία
β) Βάδισμα και ποδηλασία
(γ) Διαλειτουργικότητα
(δ) Ασφάλεια αστικών οδών
(ε) Οδικές μεταφορές (ρέουσες και αδρανείς)
(στ) Αστική εφοδιαστική
(ζ) Διαχείριση κινητικότητας
(η) Ευφυή Συστήματα Μεταφορών.
Στόχο έχει να δημιουργήσει ένα βιώσιμο σύστημα μετακινήσεων λαμβάνοντας υπόψη τις παραπάνω θεματικές κατηγορίες ενώ παράλληλα:
- θα βεβαιώνει ότι το σύστημα μεταφορών είναι προσιτό σε όλους,
- θα βελτιώνει την οδική ασφάλεια και την προστασία από εγκληματικές ενέργειες,
- θα μειώνει το θόρυβο και την ατμοσφαιρική ρύπανση, τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου και την κατανάλωση ενέργειας,
- θα βελτιώνει την αποτελεσματικότητα και τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας της μεταφοράς προσώπων και αγαθών και θα βελτιώνει την ελκυστικότητα και την ποιότητα του αστικού περιβάλλοντος
Υποχρεωτική η συμμετοχή των πολιτών
Προκειμένου να αναγνωριστεί ως ΣΒΑΚ ένα σχέδιο πρέπει να λάβει υπόψη τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
- Συμμετοχική προσέγγιση – με τη συμμετοχή πολιτών και ενδιαφερόμενων φορέων από την αρχή και σε όλη τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, στην εφαρμογή και την αξιολόγηση, στη δημιουργία τοπικών δράσεων για την αντιμετώπιση πολύπλοκων ζητημάτων σχεδιασμού και στη διασφάλιση της ισότητας των φύλων,
- Δέσμευση για βιωσιμότητα: εξισορροπώντας την κοινωνική δικαιοσύνη, την ποιότητα του περιβάλλοντος και την οικονομική ανάπτυξη,
- Ολοκληρωμένη προσέγγιση των πρακτικών και των πολιτικών μεταξύ των διαφόρων τομέων πολιτικής, μεταξύ των επιπέδων εξουσίας και μεταξύ των γειτονικών αρχών,
- Εστίαση στην επίτευξη μετρήσιμων στόχων, που προέρχονται από βραχυπρόθεσμους στόχους, ευθυγραμμισμένων με ένα όραμα για τις μεταφορές και ενσωματωμένων σε μια συνολική στρατηγική για την αειφόρο ανάπτυξη,
- Ανασκόπηση του κόστους μεταφοράς και των οφελών, λαμβάνοντας υπόψη ευρύτερες κοινωνικές δαπάνες και οφέλη σε όλους τους τομείς της πολιτικής,