H εισήγηση της παράταξης Γαλιατσάτου για την προωθούμενη σύσταση Α.Ε για την περιοχή του Ναυαγίου.
Αναλυτικά:
Ως γνωστόν σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Τουρισμού προωθείται με τις διατάξεις του άρθρου 30 η σύσταση ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΝΑΥΑΓΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ Α.Ε». για 99+ έτη, η οποία θα εδρεύει στην Αττική.
Ως σκοπός της εταιρείας τίθεται «…η διοίκηση, η διαχείριση και η εν γένει αξιοποίηση της οριοθετημένης ζώνης αιγιαλού…».
Επίσης «…με κανονισμό…. καθορίζονται οι όροι και οι διαδικασίες ανάθεσης μελετών… μισθώσεων, εκμισθώσεων και γενικά παραχωρήσεων χρήσης και κάθε άλλου ενοχικού ή εμπράγματου δικαιώματος επί ακινήτων…».
Το ΔΣ της εταιρείας θα είναι επταμελές με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο επιλογής του υπουργού, χωρίς την συμμετοχή του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακύνθου!
Η έλλειψη οποιασδήποτε διαβούλευσης μεταξύ κυβέρνησης και τοπικών φορέων και κοινωνίας πριν το νομοθέτημα αυτό δει το φως της δημοσιότητας, η ξεκάθαρη πρόθεση και επιλογή για απόλυτο έλεγχο από την κυβέρνηση, και οι διατυπώσεις για διαχείριση, αξιοποίηση και παραχώρηση, δεν αφήνουν αμφιβολίες για τις πραγματικές προθέσεις του νομοθέτη.
Με πρόσχημα την κακή διαχειριστική εικόνα της περιοχής η κυβέρνηση, συνεπικουρούμενη από πρόθυμους εν Ζακύνθω, στοχεύει στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών οικονομικών συμφερόντων που θέλουν να εκμεταλλευτούν το παγκόσμιας φήμης αξιοθέατο.
Η απάτη της αγοραπωλησίας των 15.000 στρεμμάτων και της δήθεν επενδυτικής πρωτοβουλίας των Καταριανών («τύχη αγαθή για την Ζάκυνθο» την χαρακτήρισε η κ. περιφερειάρχης) συναντά μεγάλες δυσκολίες εξ αιτίας της σθεναρής αντίστασης μεγάλου μέρους των κατοίκων των ορεινών, της τοπικής εκκλησίας και της περιφερειακής αρχής /ΑΝΑΣΑ, και η ελληνική δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο για τους απατεώνες.
Η ίδρυση της ΝΑΥΑΓΙΟ ΑΕ, όπως ορίζεται στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, έρχεται να καλύψει το κενό και να εξασφαλίσει τα ενδιαφερόμενα ιδιωτικά συμφέροντα. Χαρακτηριστική είναι η δημόσια τοποθέτηση οικονομικού παράγοντα της Ζακύνθου που, αφήνοντας στην άκρη τα προσχήματα, μίλησε για την ιδιωτική εκμετάλλευση της περιοχής με αφορμή την νομοθέτηση της εταιρείας.
Η ΑΝΑΣΑ, συμφωνώντας με την πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Ζακύνθου, απαιτεί την εκ βάθρων αλλαγή του σχετικού άρθρου, την διασφάλιση της πλειοψηφικής συμμετοχής του Δήμου σε οποιοδήποτε σχήμα επιλεγεί, τον καθορισμό της έδρας στην Ζάκυνθο, και την δημοκρατική επιλογή των μελών του διοικητικού συμβουλίου ως εκπροσώπων των ζωντανών δυνάμεων του νησιού.
Ως θετικό παράδειγμα λειτουργίας θα ήταν δυνατόν να υποδειχθεί η αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα «Δίκτυο Συνεργασίας Ζακύνθου» που ιδρύθηκε το 2017, έχει έδρα την Ζάκυνθο και μετόχους τον Δήμο, την Περιφέρεια, το Εμπορικό Επιμελητήριο, τον Ενιαίο Αγροτικό Συνεταιρισμό κ.α.
Η ΑΝΑΣΑ καλεί το Περιφερειακό Συμβούλιο ν’ αποφασίσει:
· Να αλλάξει εκ βάθρων η διατύπωση και η δομή του σχετικού άρθρου 30 του νομοσχεδίου του υπουργείου Τουρισμού.
· Να υπάρξει ουσιαστικός κύκλος διαβούλευσης σε τοπικό επίπεδο.
· Να γίνει αποδεκτή η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και σε κάθε περίπτωση:
1. Ο φορέας να είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με έδρα την Ζάκυνθο.
2. Το ΔΣ του φορέα να αποτελείται από εκπροσώπους τοπικών φορέων που θα ορίζονται δημοκρατικά από τους ίδιους και θα απολογούνται επιτυγχάνοντας την κοινωνική λογοδοσία.
Το «Ναυάγιο» είναι πλούτος κι ευημερία για την Ζάκυνθο και τους πολίτες της. Δεν πρέπει να επιτραπεί η μετατροπή του σε λεία των οποιονδήποτε οικονομικών συμφερόντων.