“Ο «Μπάλος» άφησε πολύ εμφανή τα αποτυπώματα του στο πέρασμα του από τα νησιά μας” σημειώνει η παράταξη Γαλιατσάτου.
Και συνεχίζει:
Δημόσιες υποδομές, πολιτιστικά μνημεία και ιδιωτικές περιουσίες καταστράφηκαν εν μέρει η εν συνόλω, και αυτό εντοπίζεται ιδιαίτερα στην Κέρκυρα την Ιθάκη και το Ληξούρι.
Η ΑΝΑΣΑ βρέθηκε αμέσως κοντά στους πληγέντες και περιόδευσε στην Κέρκυρα και την Ιθάκη προκειμένου να στηρίξει τις προσπάθειες ανασυγκρότησης και ταυτόχρονα να εντοπίσει αδυναμίες των αρχών που δεν πρέπει να επαναληφθούν.
• Διαπιστώθηκε λειψή έως ανύπαρκτη προληπτική δράση εκ μέρους της ΠΙΝ για τον έγκαιρο καθαρισμό των ρεμάτων των χειμάρρων και των ποταμών.
• Διαπιστώθηκε πλήρης απουσία συγκροτημένου σχεδίου έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και μη αξιοποίηση των διατιθέμενων πόρων.
• Διαπιστώθηκε η επιδείνωση της κατάστασης εξ αιτίας διαχρονικής παραβίασης των πολεοδομικών κανόνων από πολίτες και επιχειρήσεις και της έλλειψης εφαρμοσμένων σχεδίων.
Εντοπίζουμε και καταγγέλλουμε μια αδιαφορία από την πλευρά της κυβέρνησης για την υλοποίηση μιας πολιτικής παροχών με σκοπό την ταχεία αποκατάσταση των πληγέντων και την οικονομική τους στήριξη για κάλυψη άμεσων αναγκών. Αντιθέτως, παραπέμπουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις σε δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες που απομακρύνουν χρονικά την όποια κρατική αρωγή. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η κρατική παρουσία στην Κέρκυρα έγινε σχεδόν μια εβδομάδα μετά την καταστροφή.
Την ίδια στιγμή η περιφερειάρχης επιμένει να μην κατανοεί τις ευθύνες της για την λειψή έως ανύπαρκτη προετοιμασία ενόψει των καιρικών φαινομένων και, εμφανιζόμενη σε ρόλο… ρεπόρτερ, αρκείται σε περιγραφικές αναλύσεις. Ακόμη και τώρα, και ενόψει εκδήλωσης νέων έντονων καιρικών φαινομένων, καμία διορθωτική παρέμβαση της ΠΙΝ δεν εξελίσσεται στο ποτάμι του Ποταμού και της Μεσογγής. Αρκείται μόνο να επιζητεί νέες μεγαλύτερες δυνατότητες για απευθείας αναθέσεις με δική της μόνο υπογραφή.
• Απαιτείται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας του υπουργείου οικονομικών η άμεση και ακατάσχετη χρηματοδότηση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επλήγησαν με 5000 και 8000 ευρώ αντίστοιχα, με σκοπό την κάλυψη άμεσων αναγκών.
• Άμεση οριοθέτηση των περιοχών ως πλημμυρόπληκτων προκειμένου να ακολουθήσει η έκδοση της απαραίτητης ΚΥΑ για το είδος και το ποσόν της κρατικής αρωγής.
• Ταχεία παρέμβαση καθαρισμού στα ποτάμια και στα σημεία που έδειξαν ότι πάσχουν, ιδιαίτερα όταν επέρχονται και νέα ισχυρά φαινόμενα.
• Υποβολή στο Περιφερειακό Συμβούλιο για έγκριση, βραχυπρόθεσμου σχεδιασμού για μελέτη και κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στα νησιά, όπου απαιτείται, κατά το πρότυπο που εφαρμόστηκε από την ΠΙΝ/ΑΝΑΣΑ στην Ζάκυνθο.
• Αποτύπωση ρεμάτων, χειμάρρων και ποταμών για τον εντοπισμό ανθρωπογενών παρεμβάσεων που πρέπει να αναστραφούν για την απελευθέρωση της κοίτης τους.
Η ΑΝΑΣΑ δηλώνει ότι είναι κάθετα αντίθετη στην προσπάθεια της περιφερειάρχη να λάβει έγκριση εκτέλεσης έργων χωρίς κανένα έλεγχο με το πρόσχημα της καθυστέρησης. Η ισχύουσα νομοθεσία έχει προβλέψει απολύτως την εκτέλεση έργων στις έκτακτες καταστάσεις με άμεσο τρόπο. Αυτό που ζητεί η περιφερειάρχης είναι η ανεξέλεγκτη απευθείας ανάθεση έργων και δράσεων ανεξαρτήτως του προϋπολογισμού τους, γεγονός εντελώς απαράδεκτο, αν μάλιστα λάβει κανείς υπόψη του την μέχρι τώρα «υπερεκμετάλλευση» των συνθηκών covid-19 και του Ιανού για σωρηδόν απευθείας αναθέσεις επί παντός επιστητού.
Η ΑΝΑΣΑ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα προσπαθήσει με την εμπειρία της και την δράση των στελεχών της να βοηθήσει για την όσο το δυνατόν ταχύτερη επάνοδο στην κανονικότητα πολιτών και επιχειρήσεων που υποφέρουν.