“15 χρόνια διορισμένη στην Ευρωβουλή δεν κατάλαβε αν το ΕΣΠΑ είναι ευρωπαϊκό η ελληνικό πρόγραμμα!” σημειώνει η παράταξη Γαλιατσάτου.
Αναλυτικά, η σχετική ανακοίνωση
Επιχειρώντας η περιφερειάρχης να απαντήσει στις αναφορές της ΑΝΑΣΑ, όπου περιγράψαμε την δεινή θέση της ΠΙΝ ως προς την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ και όπου καταλογίζαμε τις ευθύνες της ίδιας και της περιφερειακής αρχής για το γεγονός αυτό, εξέδωσε σχετικό δελτίο τύπου και ασχολήθηκε σε διαδοχικές της εμφανίσεις σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συνεντεύξεις.
Όπως προκύπτει από τις δημόσιες τοποθετήσεις αυτές, η περιφερειάρχης παραδέχεται την υποχώρηση της ΠΙΝ στον πίνακα απορρόφησης των πόρων μεταξύ των 13 Περιφερειών της χώρας. Απλά, επιλέγοντας να χρησιμοποιήσει διαφορετικά στοιχεία, την τοποθετεί στην 6η θέση και όχι στην 12η που υποστήριξε η ΑΝΑΣΑ. Η περιφερειάρχης ανακοινώνει ότι, στους 19 μήνες που η ίδια διαχειρίζεται το ΕΣΠΑ, η ΠΙΝ υποχώρησε κατά δύο θέσεις μεταξύ των 13 περιφερειών της χώρας.
Παρά το ότι, ακόμη και με τα στοιχεία που η ίδια παρουσίασε, είναι προφανής η αδυναμία της ΠΙΝ να ακολουθήσει τις άλλες περιφέρειες στην τελική ευθεία για την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ, παρά το ότι ακόμη και ο εκ των συνεταίρων της κ. Σπύρου σε δελτίο τύπου που εξέδωσε στις αρχές Μαρτίου εκφράζει μετά την συνάντηση του με την κ. Κράτσα «…τον ιδιαίτερο προβληματισμό του σχετικά με την χαμηλή απορροφητικότητα για τα έργα της ΠΙΝ στο ΕΣΠΑ 2014-2020…», η περιφερειάρχης δείχνει να μην κατανοεί τις μεγάλες ευθύνες της για την αρνητική αυτή εξέλιξη και επιλέγει, ψευδόμενη ανερυθρίαστα, να «ενοχοποιήσει» την περίοδο διαχείρισης της ΑΝΑΣΑ/ΠΙΝ.
1ο ψέμα της κ. Κράτσα: «…αυξήσαμε τις πληρωμές στο διπλάσιο…».
Χρησιμοποιώντας τους αριθμούς και τα στοιχεία που η ίδια παρουσίασε στο δελτίο τύπου, όχι γιατί είναι ορθά αλλά μόνο για μεθοδολογικούς λόγους, βλέπουμε ότι στους 19 μήνες έγιναν πληρωμές 28 εκατομμυρίων ευρώ, ήτοι 1,47 εκατομμύρια ευρώ ανά μήνα.
2ο ψέμα της κ. Κράτσα: «…δεν μας άφησε (ο Γαλιατσάτος) ούτε ένα έργο συμβασιοποιημένο…».
Χρησιμοποιώντας πάλι τα στοιχεία που ή ίδια παρουσίασε, προκύπτει ότι την 01/09/2019 που παρέδωσε η ΑΝΑΣΑ τα συμβασιοποιημένα έργα είχαν προϋπολογισμό 108,4 εκατομμύρια ευρώ.
3ο ψέμα της κ. Κράτσα: «…η Διαχειριστική Αρχή του INTERREG μας ζήτησε να απεντάξουμε από το διασυνοριακό πρόγραμμα Ελλάδα-Αλβανία το έργο της παρέμβασης στο Λαζαρέτο…».
Η απόφαση απένταξης ανήκει αποκλειστικά και μόνον στην περιφερειάρχη και την Περιφερειακή Αρχή, απόφαση την οποία υλοποίησαν χωρίς να το θέσουν, ως όφειλαν, υπ’ όψη του Περιφερειακού Συμβουλίου.
4ο ψέμα της κ. Κράτσα : «… το πρόγραμμα επισιτιστικής συνδρομής ΤΕΒΑ ήταν νεκρό (επί Γαλιατσάτου) και εμείς το ενεργοποιήσαμε…».
Τις δύο συμβάσεις επισιτιστικής βοήθειας για απόρους που είχε υπογράψει ο περιφερειάρχης της ΑΝΑΣΑ/ΠΙΝ εκτέλεσε η ΠΙΝ/Κράτσα. Έργο της ΑΝΑΣΑ/ΠΙΝ ήταν η συγκρότηση της Ιόνιας Συμμαχίας Κατά της Φτώχειας, με την συμμετοχή 27 φορέων από όλα τα νησιά. Έργο της ΑΝΑΣΑ/ΠΙΝ ήταν και η ένταξη στο ΤΕΒΑ της νέας πρότασης επισιτιστικής βοήθειας ύψους 1.532.731,20 ευρώ.
Η ΑΝΑΣΑ προειδοποιεί και επισημαίνει στην κ. Κράτσα-Τσαγκαροπούλου και στην περιφερειακή αρχή ότι οδηγεί την ΠΙΝ στην ανυποληψία και ταυτόχρονα στερεί από τους πολίτες των νησιών μας πολύτιμους πόρους για αναγκαίες υποδομές.
Η ΑΝΑΣΑ εκφράζει την βαθιά της ανησυχία για την αδυναμία (;) της περιφερειάρχη και της περιφερειακής αρχής να κατανοήσουν την δυσχερή θέση στην οποία έχουν οδηγήσει με τις επιλογές τους την ΠΙΝ και την άρνηση τους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Τέλος, διατυπώνουμε δυο ερωτήματα προς την κ. Κράτσα-Τσαγκαροπούλου:
Αλήθεια κ. περιφερειάρχη, όπως είπατε μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, το ΕΣΠΑ είναι ελληνικό πρόγραμμα και όχι ευρωπαϊκό; Τότε γιατί η διαπραγμάτευση για τους πόρους που θα λάβει η χώρα γίνεται από τον πρωθυπουργό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όχι στο υπουργείο Οικονομικών στην πλατεία Συντάγματος; 15 χρόνια με τα χρήματα του ελληνικού λαού στις Βρυξέλλες δεν καταφέρατε ούτε αυτό να αντιληφθείτε;
Δηλώσατε πανευτυχής ότι έχετε κάνει «ρεκόρ» εντάξεων έργων στο ΕΣΠΑ. Διαβάζουμε στα στοιχεία που παραθέσατε ότι έχουν ενταχθεί δράσεις με προϋπολογισμό 380 εκατομμύρια ευρώ. Το πρόγραμμα της ΠΙΝ, επίσης με βάση τα στοιχεία σας, είναι 201 εκατομμύρια ευρώ. Συνεπώς δυο τινά μπορεί να συμβούν: α) να συμβασιοποιηθούν και τα 380 εκ., οπότε πού θα βρεθούν τα 179 (380-201=179) εκ. για να καλυφθούν οι συμβάσεις; β) να μην προλάβει να συμβασιοποιηθεί μεγάλο μέρος των ενταγμένων δράσεων (που είναι και το πιθανότερο), οπότε θα απεντάσσετε την μία μετά την άλλη αφήνοντας τους δικαιούχους στα «κρύα του λουτρού». Ποιόν προσπαθείτε να κοροϊδέψετε κ. Κράτσα-Τσαγκαροπούλου με τα «ρεκόρ» σας;