Η Επερώτηση νο44 της παράταξης Γαλιατσάτου αφορά τη λιμενική πρόσβαση και διάσωση του Μουσείου στο νησάκι Λαζαρέτο.
Η ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ
Προς κ. Περιφερειάρχη.
Με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού (15/04/1992, υπουργός κ. Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, ΦΕΚ 324/1992) η νησίδα Λαζαρέτο στην Κέρκυρα χαρακτηρίστηκε ως ιστορικός τόπος που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία διότι:
α) Αποτελεί μνημείο ιατρικής ιστορίας με τη λειτουργία σε αυτήν του πρώτου Λοιμοκαθαρτηρίου στον επτανησιακό χώρο.
β) Αποτελεί μνημείο της Εθνικής Αντίστασης με τη δημιουργία από τους Ιταλούς στρατοπέδου συγκέντρωσης Ελλήνων πατριωτών κατά τα χρόνια της Ιταλικής Κατοχής της Κέρκυρας (1941- 43).
γ) Αποτελεί μνημείο Εθνικής Συμφιλίωσης στο χώρο που έπεσαν οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης (1941-1949).
Ο χαρακτηρισμός της νησίδας ως ιστορικού τόπου ήταν αποτέλεσμα πολύχρονων και επίμονων προσπαθειών του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΕΚΤΕΛΕΣΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1946-49 «ΛΑΖΑΡΕΤΟ», των συγγενών και συγκρατούμενων των εκτελεσμένων. Με φροντίδα και δαπάνες του Σωματείου ΛΑΖΑΡΕΤΟ και με την επιμέλεια του Δήμου Κέρκυρας έγιναν και τα μέχρι σήμερα έργα ανάδειξης και ανάπλασης του χώρου (μονοπάτια, κενοτάφιο, κτίριο μουσείου, εκκλησάκι).
Ο χαρακτηρισμός της νησίδας ως ιστορικού τόπου και μνημείου επιβάλει να είναι ο χώρος αυτός προσβάσιμος και επισκέψιμος. Η δημιουργία λιμενικής πρόσβασης, η διάσωση του τοίχου των εκτελέσεων που καταρρέει, η συντήρηση των κτιρίων, η λειτουργία του Μουσείου, είναι έργα που μένουν να εκτελεστούν ώστε να υλοποιηθεί ο σκοπός του ιστορικού τόπου – μνημείου.
Η σημερινή κατάσταση είναι απογοητευτική. Το νησάκι στερείται λιμενικής πρόσβασης, άρα και την δυνατότητα επισκέψεων από πολίτες, τουρίστες, σχολεία. Το κτίριο που προορίζεται για τη στέγαση του Μουσείου, έρημο το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καταστρέφεται. Ο τοίχος των εκτελέσεων, μοναδικός σωζόμενος έως σήμερα σε όλη την Ελλάδα, καταρρέει.
Χαρακτηριστική η αποστροφή που αντιγράφουμε από (παλαιότερο) Δελτίο Τύπου του Σωματείου ΛΑΖΑΡΕΤΟ:
« Ο πρόεδρος του σωματείου διαμαρτυρήθηκε για την κατάσταση που αντικρίσαμε να επικρατεί στη νησίδα. Πλήρης εγκατάλειψη παντού. Το κτήριο για το οποίο δαπανήθηκαν περί το ένα εκατομμύριο ευρώ προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σαν μουσείο φυσικής-ιατρικής ιστορίας και εθνικής αντίστασης και συμφιλίωσης έχει αρχίσει να καταρρέει λόγω έλλειψης φροντίδας. Το εκκλησάκι που είχε αρχίσει να συντηρείται έμεινε μισοτελειωμένο και η υγρασία και η βλάστηση του δίνουν τη χαριστική βολή. Ο περιβάλλον χώρος έμεινε με τα εναπομείναντα υλικά πετρωμένα δείγμα αδιαφορίας και έλλειψης σεβασμού στο χώρο. Το κυριότερο όμως όλων που είναι ο τοίχος που πάνω του έδεναν τα κρικέλια για τους προς εκτέλεση αγωνιστές που κινδυνεύει να καταρρεύσει χωρίς υποστήριξη, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρχών ότι θα είχε προτεραιότητα όταν θα άρχιζαν τα έργα. »
Όλοι οι διατελέσαντες Δήμαρχοι, Νομάρχες και Περιφερειάρχες υποσχέθηκαν σε όλους, αλλά πρωτίστως στους συγγενείς και συγκρατούμενους των εκτελεσμένων, τη δημιουργία λιμενικής πρόσβασης και τη διάσωση του Μουσείου.
Η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή ΠΙΝ/ΑΝΑΣΑ ενέταξε το έργο στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Tactical Tourism με προϋπολογισμό 300.000 ευρώ περίπου.
Διαπίστωσή μας είναι ότι η νυν Περιφερειακή Αρχή δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα ούτε ένα βήμα για την αξιοποίηση αυτής της χρηματοδότησης και την υλοποίηση του έργου.
Ως εκ τούτου,
επερωτάται η κ. Περιφερειάρχης:
• Αξιολογεί η Περιφερειακή Αρχή ως σημαντικό έργο την ανάδειξη και λειτουργία της νησίδας Λαζαρέτο ως ιστορικού τόπου, μνημείου ιατρικής ιστορίας, μνημείου Εθνικής Αντίστασης και μνημείου Εθνικής Συμφιλίωσης;
• Είναι στο σχεδιασμό της Περιφερειακής Αρχής η εκτέλεση των αναγκαίων έργων προσβασιμότητας και συντήρησης στο Λαζαρέτο;
• Τι ενέργειες έχουν γίνει ή δρομολογηθεί για την αξιοποίηση της υπάρχουσας χρηματοδότησης για έργα λιμενικής πρόσβασης και διάσωσης του Μουσείου στη νησίδα;
Για την ΑΝΑΣΑ:
Θεόδωρος Γαλιατσάτος
περιφερειακός σύμβουλος
επικεφαλής ΑΝΑΣΑ
τ. περιφερειάρχης Ι.Ν.