Κείμενο της Επτανησιακής Πρωτοβουλίας με αφορμή τον εμβολιασμό μη δικαιούχου.
Το κείμενο
Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, «δ᾽ ἠθικὴ ἐξ ἔθους περιγίνεται, ὅθεν καὶ τοὔνομα ἔσχηκε». H ηθική δηλαδή, είναι αποτέλεσμα συνήθειας από όπου έχει πάρει και το όνομά της, το οποίο παρουσιάζει μικρή διαφορά από τη λέξη «έθος».
Ούτε δέκα μέρες δεν πέρασαν από τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωνε την Ελληνική κοινωνία για την άψογη οργάνωση και προγραμματισμό των εμβολιασμών και την αυστηρή προτεραιότητα στις ομάδες των σωμάτων ασφαλείας, των υγειονομικών και των ευπαθών.
Στο νησί μας αποδείχθηκε εμπράκτως ότι τούτα τα λόγια, κατά πώς ερμηνεύθηκαν από κομματικά στελέχη της κυβερνώσας παράταξης, εμπεριέχουν περιθώρια υπέρβασης ή παράκαμψης των κανόνων. Τα τελευταία γεγονότα γύρω από τα όσα συνέβησαν κατά τη διαδικασία του εμβολιασμού έναντι της πανδημίας, είναι μία ακόμη αφορμή που επιβεβαιώνει τη γενικότερη νοοτροπία μιας ομάδας πολιτών, οι οποίοι θεωρούν εαυτούς προνομιούχους έναντι των υπολοίπων επειδή κατέχουν κάποιο αξίωμα ή είναι επώνυμοι ή «ημέτερα» κομματικά στελέχη.
Η αίσθηση που προκαλείται είναι περισσότερο έντονη όταν εκείνοι που μιλούν για αριστεία και ηθική, αποδεικνύεται ότι τελικά, είναι οι πιο ανήθικοι. Ακόμα χειρότερο και θρασύτατα προκλητικό, είναι να υποστηρίζουν δημόσια τη θέση τους με βδελυγμία, αντί, τουλάχιστον, να σιωπούν. Ολόκληρη η κοινωνία παρακολουθούσε ενεή τον επιστήμονα, αντί του Ιπποκράτη, να δηλώνει πίστη στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό.
Παρά τη γενικευμένη αντίδραση και αγανάκτηση που προκλήθηκε, το γεγονός ότι τέτοιου είδους ενέργειες θεωρούνται πλέον αναμενόμενες από κάθε είδους εξουσία, είναι μια τρανταχτή και δυσοίωνη απόδειξη έκπτωσης των αξιών, που καθορίζουν την πορεία και το μέλλον μιας Χώρας. Δεδομένης αυτής της συνθήκης, μια κοινωνία και μια ολόκληρη εποχή, δείχνουν να μην έχουν υγιή “κεφάλαια” να κοινωνήσουν στις επόμενες γενιές. Δεν αρκεί, ο καθείς που κατέχει δημόσιο βήμα, να μιλά περί ηθικής γενικά και αόριστα, πρέπει και να γνωρίζει τι εννοεί ώστε να είναι σε θέση να αποφεύγει τις μικροψυχίες, τις μικροπρέπειες, τη θρασύτητα και την αλαζονεία που προκαλεί η έλλειψή της.