Μακροσκελή ανακοίνωση εξέδωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Αλ. Αλεξάκης στην οποία εξηγεί τους λόγους της καθυστέρησης του προγράμματος της Περιφέρειας για την ενίσχυση των επιχειρήσεων.
Αναλυτικά, σε αυτήν υποστηρίζει τα παρακάτω:
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους παραγωγικούς φορείς για την ενημέρωση αναφορικά με τα προβλήματα τους κατά την διάρκεια της πανδημίας Covid-19, καθώς και για την υποστήριξη των αιτημάτων των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, τόσο από τον κρατικό μηχανισμό όσο και μέσω των δικών της δυνατοτήτων.
Έχουν αποσταλεί υπομνήματα στα οποία προτείνονται συγκεκριμένα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, αποτυπώνοντας την πραγματική διάσταση των επιπτώσεων της πανδημίας, ενώ από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας εισηγηθήκαμε τον σχεδιασμό ενός προγράμματος στήριξης των επιχειρήσεων, καθώς αντιληφθήκαμε ότι η υγειονομική κρίση δεν ήταν υπόθεση λίγων εβδομάδων, αλλά μηνών, όπως απεδείχθη. Η απάντηση ήταν αρχικά αρνητική, διότι δεν υπήρχε το αντίστοιχο πλαίσιο για την χορήγηση τέτοιους είδους ενίσχυσης μέσω ΕΣΠΑ.
Ήμασταν από τις πρώτες Περιφέρειες που ανακοινώσαμε το δικό μας πρόγραμμα ύψους 14 εκ. Ευρώ, γιατί αυτή ήταν η χρηματοδότηση που μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, με υπόδειξη πάντα της αρμόδιας υπηρεσίας.
Ο σχεδιασμός του προγράμματος έπρεπε να ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένες προδιαγραφές και να ορίζονται σε αυτό τα κριτήρια επιλεξιμότητας δικαιούχων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο συγκεκριμένο καθεστώς ενίσχυσης. Άλλωστε τα αντίστοιχα προγράμματα όλων των Περιφερειών είναι μεταξύ τους πανομοιότυπα.
Οι οικονομικές δυνατότητες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος ήταν περιορισμένες, ενώ μέσω της τρέχουσας χρηματοδοτικής περιόδου, η οποία βαίνει προς ολοκλήρωση, ενώ έχουν ήδη γίνει νομικές δεσμεύσεις και εντάξεις πράξεων, συμπιέζοντας ακόμη περισσότερο τα χρηματοδοτικά περιθώρια.
Όπως ήταν αναμενόμενο η ανταπόκριση του επιχειρηματικού κόσμου ήταν τεράστια και προκειμένου να υπαχθεί στο πρόγραμμα μεγαλύτερος αριθμός επιχειρήσεων, αποφασίστηκε η μείωση του ανωτάτου ορίου χρηματοδότησης από 30.000,00 σε 15.000,00 ευρώ.
Είναι απόλυτα κατανοητή η αγωνία χιλιάδων συμπολιτών μας, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι ίσως και με παύση λειτουργίας των επιχειρήσεων τους, με αποτέλεσμα την απώλεια παράλληλα πολλών θέσεων απασχόλησης. Ωστόσο οι διαδικασίες που απαιτούνται είναι αρκετά σύνθετες, χρονοβόρες και σε αυτό το επίπεδο η Περιφέρεια δεν μπορεί να παρέμβει.
Διαβεβαιώνουμε τον επιχειρηματικό κόσμο των Ιονίων Νήσων ότι η λίστα των εγκεκριμένων πράξεων από το εν λόγω πρόγραμμα, σύμφωνα πάντα με την τελευταία ενημέρωση που είχαμε από τον ΕΦΕΠΑΕ, θα ανακοινωθεί σύντομα. Υπενθυμίζουμε ότι η μοναδική περιφέρεια η οποία ανακοίνωσε πρόσφατα τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα, είναι η Κεντρική Μακεδονία. Επομένως τηρουμένων των χρονικών δεδομένων δημοσίευσης και λήξης κάθε πρόσκλησης, γίνεται αντιληπτό ότι αντιστοίχως κινείται και η επεξεργασία των αποτελεσμάτων.
Επιπλέον ενημερώνουμε ότι σε στάδιο προετοιμασίας βρίσκεται, το δεύτερο πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων, που επλήγησαν από την πανδημία, ύψους 16 εκ. ευρώ, στο οποίο θα αποκατασταθούν και κάποιες αδυναμίες του πρώτου προγράμματος.
Τέλος, κατόπιν και του σχετικού ψηφίσματος στην 4η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, θα αποσταλεί νέο επικαιροποιημένο υπόμνημα προτεινόμενων μέτρων ενίσχυσης επιχειρήσεων και εργαζομένων, προς όλα τα αρμόδια υπουργεία.
Οι προτάσεις μας έχουν ως εξής:
• Διεκδίκηση νέων μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την τακτοποίηση των υποχρεώσεων τους.
• Πρόβλεψη στον Πτωχευτικό Κώδικα ειδικού πλαισίου υπαγωγής επιχειρήσεων και νοικοκυριών που βρίσκονται σε δυσμένεια εξαιτίας της πανδημίας και παροχή δεύτερης ευκαιρίας για την εξυγίανση και επανάκαμψη τους στην οικονομική δραστηριότητα.
• Ενεργοποίηση προγραμμάτων μέσω ΕΣΠΑ και ΕΠΑ για την άμεση ενίσχυση της απασχόλησης με παράλληλη προστασία των θέσεων των εργαζομένων.
• Επαναφορά του πάγιου αιτήματος περί μείωσης ΦΠΑ.
• Αναπροσαρμογή ενοικίων επαγγελματικής στέγης έως 31-05-2021 και επιμήκυνση εφόσον χρειαστεί.
• Μηδενικό ενοίκιο για εστίαση και καταστήματα Λιανικής μέχρι και 31-5-2021.
• Μείωση ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων με χρήση για τουριστική δραστηριότητα.
• Μείωση των χρεώσεων ΔΕΚΟ, για όλους τους πληττόμενους από την υγειονομική κρίση.
• Προστασία των εργαζομένων στον τουρισμό με επιμήκυνση του εποχικού επιδόματος μέχρι 31-05-2021.
• Επανεξέταση των κριτηρίων χορήγησης της επιστρεπτέας προκαταβολής, καθώς δεν έχει γίνει αναπροσαρμογή των υπό εξέταση διαστημάτων, ενώ η καραντίνα έχει προχωρήσει σε βάθος χρόνου, με σοβαρές απώλειες για όλες τις επιχειρήσεις.
• Επανακαθορισμό των προϋποθέσεων τραπεζικού δανεισμού, ώστε να μπορούν επαγγελματίες και εργαζόμενοι να εξασφαλίσουν πρόσβαση στην ρευστότητα.
• Πρόσθετη αναστολή επιχειρήσεων προς κάθε είδους υποχρέωση προς δημόσιο ή τράπεζες.
• Δημιουργία προστατευτικού πλαισίου για τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, με παροχή δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους πληττόμενους από την πανδημία.
• Παροχή voucher πληρωμής των εξόδων φύλαξης των παιδιών κάθε πληττόμενης οικογένειας, σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς φύλαξης.