Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, με πρωτοβουλία της περιβαλλοντικής οργάνωσης Aegean Rebreath, η προπαρασκευαστική διαδικτυακή συνάντηση για την δημιουργία του πρώτου δικτύου Δήμων σχετικά με την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στην Ελλάδα το οποίο από νησιωτικούς και παράκτιους δήμους της χώρας.
Όπως αναφέρει ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας:
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργου Αμυρά, Δημάρχων, αιρετών και στελεχών εννέα Δήμων στην οποία επιβεβαιώθηκε η ανάγκη διασύνδεσης και συντονισμού της κεντρικής κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των πολιτών για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας χαιρέτισε την πρωτοβουλία και επιβεβαίωσε τη δέσμευση του Υπουργείου για τη στήριξη του Δικτύου, ενώ κοινό συμπέρασμα όλων των παρευρισκόμενων αποτέλεσε η ανάγκη και η θέληση το Δίκτυο αυτό να προσφέρει ουσιαστικά τελικά αποτελέσματα και όχι μονάχα ευχολόγια. Οι συμμετέχοντες κατέθεσαν προτάσεις ως προς τους στόχους, τη λειτουργία του Δικτύου και τα επόμενα βήματα ενώ ανέδειξαν και ποικίλα πεδία ενδιαφέροντος.
Το σύνθετο και φιλόδοξο αυτό εγχείρημα έρχεται ως συνέχεια της υπογραφής μνημονίων συνεργασίας της Aegean Rebreath με τις δημοτικές αρχές, την εγκατάσταση των Σταθμών Συλλογής Θαλάσσιων Απορριμμάτων (Σ.Σ.Θ.Α.) στα νησιά και τις παράκτιες περιοχές με τις οποίες συνεργάζεται και την υλοποίηση δράσεων ολιστικού χαρακτήρα σε κάθε νησί.
Η επιτυχία της λειτουργίας του δικτύου των Σταθμών Συλλογής Θαλάσσιων Απορριμμάτων (Σ.Σ.Θ.Α.), που έχει λάβει την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στηρίζεται από τον Οκτώβριο του 2020 στην ευγενική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), σε συνδυασμό και με τις πρωτοβουλίες των ίδιων των Δήμων, αναδεικνύει την πρόθεση των συγκεκριμένων δημοτικών αρχών να αναλάβουν ενεργές και σημαντικές πρωτοβουλίες. Στο πλαίσιο αυτό το νέο Δίκτυο στοχεύει στην ανάδειξη και ανταλλαγή καλών πρακτικών, στην αξιοποίηση των εμπειριών για την υλοποίηση οριζόντιων δράσεων και την παροχή συμβουλευτικού έργου σε κεντρικό επίπεδο.
Η συνάντηση αυτή αποτέλεσε την αρχή μίας συλλογικής προσπάθειας προκειμένου να βρεθεί το θαλάσσιο περιβάλλον στο επίκεντρο των δημοτικών και των εθνικών πολιτικών. Μια προσπάθεια που από την αρχή της έχει ενώσει τις τοπικές κοινωνίες και ειδικότερα τις δημοτικές αρχές, τις αλιευτικές κοινότητες και τους πολίτες που έχουν συνειδητοποιήσει τη σημασία της προστασίας των θαλάσσιων πόρων για την βιώσιμη ανάπτυξη των νησιωτικών και παράκτιων περιοχών.
Στην συνάντηση παρευρέθηκαν ως εκπρόσωποι του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, η Αντιδήμαρχος και Project Manager του ICC, κ. Παναγιώτα Τζάννε και ο Επιστημονικός Συνεργάτης και Assistant Project Manager του ICC, κ. Βίκτωρας Δημουλής ενώ εκπροσωπήθηκαν και οι Δήμοι : Δήμος Λευκάδος, Δήμος Τήνου, Δήμος Σύρου, Δήμος Σαντορίνης, Δήμος Πόρου, Δήμος Πάρου, Δήμος Αντίπαρου, Δήμος Ανάφης.