Ανακοίνωση του τοπικού ΚΚΕ για το λιμάνι της Λευκίμμης.
Αναλυτικά:
Η κυβέρνηση της ΝΔ έβαλε ξανά εμπρός τις μηχανές του ΤΑΙΠΕΔ, του γνωστού ταμείου παράδοσης της δημόσιας περιουσίας σε μεγαλοεπιχειρηματικά συμφέροντα. Στο στόχαστρο μπήκαν και πάλι οι υποδομές της Κέρκυρας, με αρχή το λιμάνι της Λευκίμμης και τη δημιουργία μαρίνας Mega Yacht στη Σπηλιά.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να αξιοποιήσει το νομικό πλαίσιο και την πρακτική που κληρονόμησε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή την παραχώρηση για 20 τουλάχιστον χρόνια (το πιθανότερο για πολύ περισσότερα), του λιμανιού της Λευκίμμης σε ιδιώτες, για αναβάθμιση-εκσυγχρονισμό-εκμετάλλευση. Ο σχεδιασμός για αυτή την ιδιωτικοποίηση δεν μας προκαλεί έκπληξη αφού αποτελεί διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της πλειοψηφίας της Τοπικής Διοίκησης. Είναι βασική κατεύθυνση της ΕΕ για «απελευθέρωση των μεταφορών».
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το Φλεβάρη του 2019, ψήφισε νόμο όπου προέβλεπε την «Υποπαραχώρηση για αξιοποίηση» του λιμανιού, μια φράση που έκρυβε έντεχνα την ουσία της ιδιωτικοποίησης. Η πραγματική ουσία είναι ότι, ανεξάρτητα από έξυπνες φράσεις και τίτλους, επιχειρούν να παραδώσουν μία πολύ σημαντική υποδομή για τη ζωή του λαού της Κέρκυρας και ιδιαίτερα της Νότιας, σε μεγαλοεπιχειρηματίες για να αυγατίσουν τα κέρδη τους.
Η αλήθεια είναι ότι το μοναδικό κριτήριο για το τι θα γίνει τελικά στο λιμάνι της Λευκίμμης είναι τα συμφέροντα και οι σχεδιασμοί της αστικής τάξης της χώρας και ιδιαίτερα του τουριστικού και εφοπλιστικού κεφαλαίου για την περιοχή μας.
Το λιμάνι της Λευκίμμης είναι μια από τις τρείς πύλες εισόδου της Κέρκυρας με πολύ σημαντικό ρόλο στη μεταφορική αλυσίδα. Είναι κόμβος που συνδέει το νησί μας με την υπόλοιπη χώρα και τους οδικούς άξονες. Η παραχώρηση – παράδοση – ιδιωτικοποίηση του λιμανιού θα έχει πολύ αρνητικές συνέπειες για το λαό της Νότιας Κέρκυρας αλλά και ολόκληρου του νησιού. Κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει την απρόσκοπτη χρήση του, όπως γίνεται μέχρι σήμερα, από τα επιβατηγά, τα ημερόπλοια και όσα άλλα πλωτά μέσα κάνουν χρήση του λιμανιού. Το κόστος χρήσης του δε θα μείνει αμετάβλητο και τις τιμές θα τις καθορίζει ο ιδιοκτήτης του με βάση το κέρδος του, όπως γίνεται άλλωστε και σε άλλες υποδομές που έχουν ιδιωτικοποιηθεί.
Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Fraport στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, και στα υπόλοιπα αεροδρόμια ανά τη χώρα, που όχι μόνο έχει ακριβύνει τις υπηρεσίες αλλά ταυτόχρονα απαίτησε και πήρε αποζημίωση πολλών εκατομμυρίων από το κράτος, για διαφυγόντα κέρδη λόγω της πανδημίας. Το ποιος θα τα πληρώσει είναι γνωστό.
Το όποιο επιπλέον κόστος των υπηρεσιών, που θα παρέχονται από τον λιμένα, θα μεταφέρεται στο λαό μέσω των αγαθών. Εάν ιδιωτικοποιηθεί και το λιμάνι της Λευκίμμης θα απομένει μόνο το λιμάνι της πόλης, που και αυτό είναι ήδη στο ΤΑΙΠΕΔ υποψήφιο για «παραχώρηση – υποπαραχώρηση», με όλες τις πύλες εισόδου να θυσιάζονται στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Στις υποδομές του λιμανιού επιβάλλεται να υπάρξει εκσυγχρονισμός για την ασφαλή και ομαλή χρήση του, αλλά και για την κάλυψη των σύγχρονων πλέον αναγκών των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Το ζήτημα είναι ποιος θα πληρώσει και ποιος θα ωφεληθεί. Το πλάνο της επένδυσης κατά το ΤΑΙΠΕΔ θα είναι 4,5 εκατομμύρια ευρώ. Οι μεγαλοεπιχειρηματίες που θα το πάρουν κατά κανόνα βάζουν ελάχιστα από την τσέπη τους καθώς αξιοποιούν κοινοτικά προγράμματα, (βλ. Ταμείο Ανάκαμψης), ΕΣΠΑ, κρατικές επιδοτήσεις – επιχορηγήσεις και δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Τα χρήματα δηλαδή που δίνει ή θα δώσει και πάλι ο λαός. Παραδείγματα τέτοια έχουμε πολλά, όπως η γέφυρα Ρίου – Αντιρίου, οι μεγάλοι οδικούς άξονες κλπ. Ήδη η κυβέρνηση σχεδιάζει να δαπανήσει 2 εκατομμύρια ευρώ, από τα χρήματα του λαού, για να βελτιώσει το λιμάνι ως «δώρο» για τον ιδιώτη.
Η κυβέρνηση και οι κάθε λογής υποστηρικτές της επικαλούνται την τουριστική οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Το θαύμα του τουρισμού και της εξωστρέφειας της οικονομίας, το έζησαν τα προηγούμενα χρόνια οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι στην Κέρκυρα. Διαλυμένα εργασιακά δικαιώματα, ελαστικές σχέσεις εργασίας, εντατικοποίηση της δουλειάς, ανύπαρκτες συμβάσεις εργασίας, είναι προϋποθέσεις για την τουριστική ανάπτυξη. Όσοι ευελπιστούν και πιστεύουν σε μία «ανάπτυξη για όλους» μπορούν να διδαχθούν από τα παραδείγματα και άλλων περιοχών και τις επιδιώξεις των καπιταλιστών να μαζεύουν με κάθε τρόπο όλο το χρήμα στα δικά τους χέρια. Η ανάπτυξη στον καπιταλισμό ωφελεί τους ιδιοκτήτες των μέσων παραγωγής ενώ στο λαό μένουν οι θυσίες για την ανάπτυξη, τα ψίχουλα και τα σκουπίδια.
Στο επίκεντρο της πάλης του ΚΚΕ είναι η ανάγκη το λιμάνι και συνολικά όλες οι υποδομές της χώρας να λειτουργούν και να αναπτύσσονται με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των καπιταλιστών.
Θεωρούμε ότι στη σημερινή εποχή, των τεράστιων τεχνολογικών και επιστημονικών εξελίξεων, μπορούν να ικανοποιηθούν οι ανάγκες για σύγχρονες θαλάσσιες μεταφορές που να διασφαλίζουν γρήγορη, ασφαλή και φθηνή μετακίνηση του λαού και των εμπορευμάτων, σταθερή δουλειά με προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζόμενων του κλάδου, ισόρροπη παρέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον. Προϋπόθεση για να γίνουν όλα αυτά είναι ο παραγόμενος πλούτος να ανήκει στους ίδιους τους παραγωγούς του, στους εργαζόμενους, στο λαό. Αυτό απαιτεί άλλη οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας με τα μέσα παραγωγής να είναι κοινωνική ιδιοκτησία. Μόνο τότε το λιμάνι της Λευκίμμης, όλα τα λιμάνια της χώρας, και οι υπόλοιπες υποδομές θα μπορούν να σχεδιάζονται, να λειτουργούν, να επεκτείνονται με κριτήριο την ευημερία της κοινωνίας.
Στο έδαφος της εργατικής εξουσίας, ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός μπορεί να διασφαλίσει τον κατάλληλο καταμερισμό και την κατάλληλη χωροθέτηση των διαφορετικών λιμανιών της χώρας, ώστε να υπάρξει επιτέλους διασυνδεδεμένη και συμπληρωματική λειτουργία όλων των μορφών μαζικών μεταφορών, θαλάσσιων, χερσαίων και αεροπορικών, με κριτήριο τη λαϊκή ευημερία και τις συνεχώς διευρυνόμενες κοινωνικές ανάγκες.
Σήμερα παλεύουμε για να προασπίσουμε και να διευρύνουμε ότι έχει απομείνει από δικαιώματα, κατακτήσεις αλλά είναι καθήκον μας να φωτίζουμε τη διέξοδο, την οριστική λύση.
Καλούμε το λαό της Κέρκυρας, τους μαζικούς φορείς του, την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα αλλά και ιδιαίτερα το λαό της Νότιας Κέρκυρας, να οργανώσουν τον αγώνα τους, για μα μην περάσουν τα αντιλαϊκά σχέδια κυβέρνησης – κεφαλαίου. Το λιμάνι της Λευκίμμης, είναι δημόσια περιουσία που φτιάχτηκε από τον ιδρώτα του λαού.
Να μην ιδιωτικοποιηθεί ούτε μια σπιθαμή του λιμανιού της Λευκίμμης.
Ελεύθερη πρόσβαση του λαού στη θάλασσα.
Οι χώροι του λιμανιού να εκσυγχρονιστούν και να αναπλαστούν με αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση για τις λαϊκές ανάγκες και την αναβάθμιση του δικαιώματος των διακοπών και της αναψυχής για τα λαϊκά στρώματα.
Ασφαλή και σύγχρονα πλοία και μεταφορές που να καλύπτουν τις ανάγκες του λαού τόσο της Κέρκυρας όσο και της ηπειρωτικής χώρας με φθηνό εισιτήριο και σταθερή σύνδεση.
Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Υπογραφή Συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε όλους τους κλάδους που έχουν σχέση με το λιμάνι με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και διεύρυνση δικαιωμάτων.