Την οικονομική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που προβλέπει, μεταξύ άλλων, μέτρα 5,7 δισ. ρευστότητας σε μικρομεσαίους, επαναφορά προστασίας της Α’ κατοικίας, παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας.
Πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών ύψους 5,7 δις ευρώ ανακοίνωσε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται σημαντική μείωση του χρέους των επιχειρήσεων, διευκολύνσεις αποπληρωμής σε βάθος 10ετίας καθώς και η επαναφορά της προστασίας της πρώτης κατοικιας.
Όπως επισήμανε στην παρουσίαση του προγράμματος ο Αλέξης Τσίπρας «η πρόταση μας αποτελεί τη βάση για την επόμενη μέρα. Οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι πρέπει να νιώσουν ξανά ασφάλεια. Καμία οικονομία δεν μπορεί να ανθίσει σε μια φοβισμένη κοινωνία, που πνίγεται στα χρέη και την αβεβαιότητα». Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική στην πολιτική που ακολουθεί σήμερα η κυβέρνηση λέγοντας ότι «η χώρα μας κατέγραψε τη 3η μεγαλύτερη ύφεση στην ευρωζώνη, 7 στα 10 νοικοκυριά έχασαν πάνω από το ¼ του εισοδήματος τους και 1 στις 3 επιχειρήσεις κινδυνεύει τώρα με λουκέτο».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «υπάρχει άλλος δρόμος. Ο δρόμος της επανεκκίνησης για μια δυνατή οικονομία και ισχυρή κοινωνία. Αρκεί να μη κλείσουμε τα μάτια στο προφανές, ότι χωρίς ελάφρυνση των βαρών ούτε οι επιχειρήσεις θα επιβιώσουν ούτε τα χρέη θα αποπληρωθούν και χωρίς ώθηση ρευστότητας, η οικονομία δε θα ξαναπάρει μπρος. Και το δημόσιο κόστος μεσομακροπροθεσμα θα είναι πολλαπλάσιο». Επισήμανε παράλληλα ότι «με βάση τα επίσημα στοιχεία, από την αρχή της πανδημίας μέχρι και το τέλος του 2020, έχουν δημιουργηθεί νέα χρέη 17δις προς το δημόσιο και τις τράπεζες. Χρέη που διογκώνονται όσο ο καιρός περνάει, η κρίση βαθαίνει και η κυβέρνηση δεν αλλάζει πολιτική. Αν δεν αντιμετωπιστεί δραστικά αυτή η ωρολογιακή βόμβα, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες».
Κούρεμα χρεών
Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για το κούρεμα του ιδιωτικού χρέος. Όπως ανέφερε προτείνει: Την πλήρη διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων. Τη διαγραφή μέρους βασικής οφειλήςγια συγκεκριμένες κατηγορίες χρεών. Την αποπληρωμή της υπόλοιπης οφειλής σε έως 120 δόσεις. Διευκρίνισε ότι οι προτάσεις αυτές θα εφαρμοστούν στα «χρέη που δημιουργήθηκαν ή κατέστησαν ληξιπρόθεσμα από το Μάρτιο του 2020 μέχρι τουλάχιστον και το τέλος Αυγούστου του 2021 και αφορούν: Φυσικά πρόσωπα με απώλεια εισοδήματος ή απώλεια της θέσης εργασίας κατά την περίοδο της πανδημίας.Επιχειρήσεις που ανήκουν στους πληττόμενους κλάδους, με προϋπόθεση ένταξης στη ρύθμιση τη διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας για τουλάχιστον 1 έτος».
Για τα χρέη προς το δημόσιο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε «διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής που θα αφορά: Φόρο εισοδήματος, Τέλος επιτηδεύματος, ΕΝΦΙΑ, Ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυταπασχολούμενουςμ Εισφορά αλληλεγγύης». Επισήμανε ότι «κριτήριο για το ποσοστό της μείωσης της βασικής οφειλής θα είναι το ποσοστό απώλειας εισοδήματος την περίοδο της κρίσης για τα νοικοκυριά και το ποσοστό μείωσης του τζίρου για τις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα:
Για μείωση εισοδήματος/τζίρου 10%-29% : μείωση της βασικής οφειλής κατά 40%
Για μείωση εισοδήματος/τζίρου 30%-40%: μείωση της βασικής οφειλής κατά 50%
Για μείωση εισοδήματος/τζίρου άνω του 40%: μείωση της βασικής οφειλής κατά 60%
Όπως δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει επίσης «πλήρη διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων καθώς και οι δόσεις θα εφαρμόζεται σε όλους, ακόμη και σε εκείνους που έχουν μείωση εισοδήματος ή τζίρους κάτω από 10%, προσφέροντας έτσι οριζόντια ανακούφιση σε όλους τους πολίτες τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε».
Για τα χρέη προς τις τράπεζες η πρόταση που ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει – όπως ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας – αναστολή πληρωμών, περίοδο χάριτος για ρυθμισμένες οφειλές, επιμήκυνση περιόδου αποπληρωμής με αναπροσαρμογή επιτοκίου, διαχωρισμό οφειλών σε εξυπηρετήσιμες και μη (με ρύθμιση του πρώτου μέρους και πάγωμα του δεύτερου) όπως και Διαγραφή μέρους της οφειλής για ευάλωτους και πληττόμενους οφειλέτες
Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «στο νομοθετικό σχεδιασμό περιλαμβάνονται επίσης : Η διαγραφή του συνόλου των τόκων υπερημερίας που τυχόν υπολογίσθηκαν κατά την κρίσιμη περίοδο. Η αναστολή πτωχεύσεων και λήψης μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης.Το πάγωμα της τοκοφορίας και η μη απώλεια των ρυθμίσεων
Ρευστότητα επιχειρήσεων
Η ενισχύσεις προς τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες, αποτελούν το δεύτερο σκέλος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Για το ζήτημα αυτό ο Αλέξης Μεταξύ άλλων ανακοίνωσε:
Κάλυψη τμήματος επιταγών/αγορών επιχειρήσεων μέσω κρατικού δανεισμού. Μέσω ενός προγράμματος κρατικής δανειοδότησης για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, με ύψος ενίσχυσης ίσο με το 30% του κόστους προμηθειών που είχαν οι επιχειρήσεις το 2019 και αποπληρωμή από το 2023 και έως 5 έτη.
Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Η επιδότηση θα πρέπει να καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών (εργαζόμενου και εργοδότη) και προτείνουμε να έχει διάρκεια 6 μηνών. Παράλληλα, ο εργοδότης θα οφείλει να διατηρήσειτο σύνολο των εργαζομένων του για επιπλέον 6 μήνες μετά τη λήξη της επιδότησης, χωρίς μεταβολή των εργασιακών τους σχέσεων.
Μετατροπή του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα.
Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων μέσω Αναπτυξιακής Τράπεζας και τραπεζικού δανεισμού, μέσω προγράμματος εγγυήσεων με υψηλό ποσοστό δημόσιας κάλυψης έως 90% κάθε δανείου – χωρίς όριο ανώτατου ποσοστού κάλυψης.
Ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις – μέτρα:
Ειδικός ακατάσχετος λογαριασμός για τις επιχειρήσεις και τους ελευθέρους επαγγελματίες.
Ρύθμιση των οφειλών προς ΔΕΚΟ και ΟΤΑ, με διευκόλυνση πληρωμής σε τουλάχιστον 24 δόσεις.
Διαγραφή του τέλους επιτηδεύματος στη βάση των μηνών αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης
Μείωση ΦΠΑ εστίασης στο 6% για το πρώτο εξάμηνο από την έναρξη της δραστηριότητας στον κλάδο. Ένα στοχευμένο μέτρο ανακούφισης για τον κλάδο που χτυπήθηκε περισσότερο όλο αυτό τον χρόνο και υπέστη τη μεγαλύτερη καθίζηση.
Επανέρχεται η προστασία της α’ κατοικίας
Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην επαναφορά του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας. Επισήμανε πως «καταργούμε,τον ακραία αντικοινωνικό Πτωχευτικό Νόμο της ΝΔ.Και επαναφέρουμε τη προστασίας τη κύριας κατοικίας και τη δεσμευτικότητα των ρυθμίσεων για τους πιστωτές και κυρίως για τις Τράπεζες». Επίσης τόνισε πως «δίνουμε άμεση προστασία της πρώτης κατοικίας των λαϊκών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης με την υπαγωγή τόσο στην εξωδικαστική όσο και στη δικαστική διαδικασία, ενώ για ευάλωτες κατηγορίες συμπολιτών μας, η χορήγηση ρύθμισης θα συνοδεύεται από πρόγραμμα επιδότησης της αποπληρωμής των δόσεων».