Η ανακοίνωση του τοπικού ΚΚΕ για την εκδήλωση που έγινε την Κυριακή στο Λαζαρέτο.
Η ανακοίνωση
Στον ιερό βράχο-μνημείο και ασύγκριτο σύμβολο των αγώνων του λαού της Κέρκυρας, της Επτανήσου και ταυτόχρονα όλης της Ελλάδας, στο Λαζαρέτο της Κέρκυρας, τον τόπο εκτέλεσης έως και 200 κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών του ΕΑΜ και του ΔΣΕ, βρέθηκε το πρωί της Κυριακής πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών, στη συγκινητική εκδήλωση που διοργάνωσε η ΤΕ Κέρκυρας, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.
Τους επιβάτες υποδέχτηκαν στο Λαζαρέτο με σημαίες και συνθήματα μέλη και φίλοι της ΚΝΕ και του ΚΚΕ όπου όλο το προηγούμενο διάστημα με ακούραστη δουλειά προετοίμασαν το χώρο για να υποδεχτεί την εκδήλωση.
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας ανεβαίνοντας προς το χώρο των εκτελέσεων, πέρασε ανάμεσα από τους μαρμάρινους σταυρούς και στη συνέχεια περιηγήθηκε στο χώρο, στον τοίχο των εκτελέσεων και στην εκκλησία. Επισκέφτηκε το διώροφο κτίριο όπου η ΤΕ Κέρκυρας πήρε την πρωτοβουλία να «εγκαινιάσει» το μουσείο και εκτέθηκαν πρότυπα έργα των Κερκυραίων ζωγράφων Άγγελου Γερακάρη, Τζίνου Δημητράτου και Γιώργου Μικάλεφ εμπνευσμένα από το Λαζαρέτο. Στο χώρο υπήρχε επίσης πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό αλλά και ένα μοναδικό κειμήλιο όπως ήταν το σπαθί του τιμημένου Ταγματάρχη του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, Αλέκου Πρίφτη, που πολύ ευγενικά δάνεισε η οικογένειά του.
Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο Γιάννης Μπορμπότης γραμματέας της ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε: “Είμαστε εδώ για να ακουμπήσουμε τον τοίχο των εκτελέσεων, να ψηλαφίσουμε τις τρύπες, που υπάρχουν ακόμη σε αυτόν, από τις σφαίρες του εκτελεστικού αποσπάσματος και να αντλήσουμε έμπνευση από τη στάση των συντρόφων μας και των άλλων αγωνιστών, να πάρουμε δύναμη για τη συνέχεια. Είμαστε εδώ για να δώσουμε υπόσχεση σε όσους έδωσαν τη ζωή τους για τα μεγάλα μας ιδανικά. Να τους πούμε ότι η θυσία τους δεν πήγε χαμένη, ότι ο καλύτερος τρόπος για να τους τιμήσουμε είναι να συνεχίσουμε τον αγώνα που έδωσαν και οι ίδιοι, για την ανατροπή του συστήματος που γεννά κρίσεις, πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά, για να ανοίξουν οι δρόμοι για το χτίσιμο μίας νέας κοινωνίας, για τον σοσιαλισμό.”
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η κεντρική ομιλία από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος τόνισε: «Τιμή και δόξα σε όλους τους Κερκυραίους, σε όλους τους Επτανήσιους και σε όλους τους άλλους Έλληνες αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Στο Νίκο Μπελογιάννη και τους άλλους κομμουνιστές, τους άλλους δημοκράτες, τους πατριώτες αγωνιστές που υπέφεραν στο Λαζαρέτο την Κατοχή, αγωνιζόμενοι ενάντια στον φασισμό. Τιμή και δόξα σε όλους εκείνους τους ήρωες, άξιους γιους του ελληνικού λαού και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, που μεταπολεμικά εκτελέστηκαν στο Λαζαρέτο από το αστικό κράτος επειδή δεν αποκήρυξαν την ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση και το ΔΣΕ, τις αξίες και τα ιδανικά του ΚΚΕ, το δίκιο του λαού μας, την πίστη τους ότι ο λαός θα καταφέρει να οικοδομήσει τη δίκαιη κοινωνία και ότι για τον σκοπό αυτό αξίζει κάθε θυσία»
Ενώ επισήμανε: «Από αυτήν εδώ τη θέση, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, διακηρύσσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο: Δεν θα επιτρέψουμε να σβήσουν από τον χάρτη το Λαζαρέτο ως Ιστορικό Τόπο, ούτε να διαστρεβλώνουν την Ιστορία του! Θα πράξουμε όλα όσα χρειάζονται, ώστε η ιερή αυτή νησίδα, όχι μόνο να μην γίνει βορά της καπιταλιστικής ανάπτυξης, αλλά να αναδειχθεί, όπως της αξίζει, ως κορυφαίο -και φυσικά επισκέψιμο και όχι απρόσιτο όπως τώρα- μνημείο Αντίστασης κι Αγώνα του λαού της Κέρκυρας, της Επτανήσου, όλης της Ελλάδας ενάντια στην κοινωνική αδικία!»
Η εκδήλωση της ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ στο Λαζαρέτο συνεχίστηκε με μουσικό – αφηγηματικό αφιέρωμα και με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης». Ακολούθως, έγινε προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και τον Γιώργο Δαρδαμάνη μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και γραμματέα της Οργάνωσης Περιοχής Ηπείρου – Κέρκυρας – Λευκάδας της ΚΝΕ.
Μετά το ενός λεπτού σιγή, στη μνήμη των εκτελεσμένων αγωνιστών, η εκδήλωση έκλεισε με το «Επέσατε Θύματα» και την ανάκρουση της «Διεθνούς» και ταυτόχρονα την υπόσχεση για συνέχιση του αγώνα για όσα ο λαός μας πάλεψε και ποθεί δεκαετίες τώρα, για το δίκιο του, για μία κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση.