Ο Βουλευτής Κέρκυρας του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης πραγματοποίησε Ομιλία στην Ολομέλεια της Πέμπτης στη συζήτηση του Νομοσχεδίου «Αναγκαίες ρυθμίσεις για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τον αναθεωρημένο, με ισχύ από 1ης.1.2021, Κώδικα Αντιντόπινγκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ».
Βασικά Σημεία της Ομιλίας του Βουλευτή ήταν τα εξής:
√ Δεν είναι καθόλου παράξενο, σε μια κοινωνία με ξεθωριασμένα ιδανικά και τεράστιο αποπροσανατολισμό, ένας άνθρωπος να καταφεύγει σε ανήθικα μέσα προκειμένου να κερδίσει, να ξεχωρίσει από τους άλλους. Επομένως όσους Νόμους και ελεγκτικούς μηχανισμούς και να φτιάξουμε, η μεγαλύτερη νίκη μας θα είναι να εμπνεύσουμε τους νέους μας προς τη σωστή κατεύθυνση.
√ Είναι καθήκον όλων μας να επιστρέψουμε στα ιδεώδη του αθλητισμού της αρχαίας Ελλάδας, σε έναν «αθλητισμό» με όραμα, με ηθική, με αξίες, με επίκεντρο την αυτοβελτίωση, τη συμμετοχή, τη νίκη που πηγάζει από έναν υγιή αγώνα. Προερχόμαστε από έναν λαό που μας κληροδότησε βαριά ευθύνη να συνεχίσουμε το μεγαλείο του.
√ Η Ολυμπιακή Ιδέα μας επιβάλλει, και ταυτόχρονα μας υποδεικνύει, τον τρόπο που πρέπει να δράσουμε. Η περιφέρεια της χώρας οφείλει να κατέχει κεντρική θέση στην απαιτούμενη αναμόρφωση του αθλητισμού. Σημαντικό κομμάτι των ορόσημων των Ολυμπιακών Αγώνων, βρίσκονται στην περιφέρεια. Η καρδιά της πατρίδας μας χτυπάει στην περιφέρεια, όσο κι αν το Αθηνοκεντρικό κράτος το ξεχνάει.
√ Η Κέρκυρα, η περιοχή απ’ όπου κατάγομαι, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της αντίληψης που επικρατεί. Χάρη στο ανθρώπινο πείσμα και μόνο κατάφερε να δημιουργήσει παράδοση και σημαντική παρουσία στον στίβο, στην γυμναστική, την κολύμβηση, την χειροσφαίριση, την κωπηλασία, την καλαθοσφαίριση, στο άγνωστο σε πολλούς από εσάς κρίκετ με αθλητές που έφτασαν στην κορυφή μέχρι και την Ολυμπιακή Διάκριση.
√ Ο Σπύρος Γιαννιώτης και η Μαρία Γεωργάτου αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα. Οι επιδόσεις των Κερκυραίων αθλητών και αθλητριών στα αγωνίσματα του Στίβου συμβάλλουν στην συγκρότηση μιας ισχυρής Εθνικής Ομάδας. Δεν είναι τυχαίο πως, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, Κερκυραίοι αθλητές και αθλήτριες κατέχουν δεκαέξι (16) πανελλήνια ρεκόρ στα αγωνίσματα του Στίβου, έχοντας κατά το παρελθόν καταρρίψει αυτά περισσότερες από εικοσιπέντε (25) φορές.
√ Θαυμασμός και μεγαλείο από την μια, πίκρα και απογοήτευση από την άλλη, για την ανυπαρξία αθλητικών υποδομών, τη συμπεριφορά της ίδια της πολιτείας και της Κεντρικής Εξουσίας τα τελευταία τριάντα (30) χρόνια. Αθλητές, προπονητές, και σωματεία λειτουργούν με μόχθο και αγάπη για τον αθλητισμό βιώνοντας απαράδεκτες συνθήκες, ψεύτικες υποσχέσεις και απαξίωση από το κράτος.
√ Το Εθνικό Στάδιο της Κέρκυρας αποτελεί μια απαρχαιωμένη εγκατάσταση με πολλά και χρονίζοντα προβλήματα και σοβαρές ελλείψεις. Τι να πρωτοαναφέρει κανείς. Το πεπερασμένο των έξι διαδρομών του στίβου; Την παντελή έλλειψη κλειστού χώρου σε ένα νησί με ίσως τον υψηλότερο δείκτη βροχόπτωσης στην Ελλάδα; Τον κλειστό αγωνιστικό χώρο με τις μικρές παλαιωμένες κερκίδες, και τα υποτυπώδη αποδυτήρια; Ή μήπως το προπονητήριο με τις κατασκευαστικές αστοχίες που το καθιστούν έως και επικίνδυνο. Ή μήπως το κολυμβητήριο με τα δεκάδες προβλήματα, που συχνά το αναγκάζουν να διακόψει την λειτουργία του; Κι αν αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο του νησιού, φανταστείτε τι βιώνουν οι αθλητές της περιφέρειας.
Κλείνοντας την Ομιλία του, ο κ. Μπιάγκης τόνισε ότι: «Σας προτρέπω, λοιπόν, να προχωρήσετε σε κάτι πρωτοποριακό. Αποτυπώστε πρώτα τις ανάγκες των πολιτών και βάλτε μετά στόχους δημιουργίας εγκαταστάσεων. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε σωστές βάσεις, ώστε όλοι οι νέοι αλλά και οι μεγαλύτεροι να βρουν την αθλητική στέγη που χρειάζονται. Εμπλουτίστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας το μάθημα της Φυσικής Αγωγής στα σχολεία, ωθήστε τις ομοσπονδίες προς ανάθεση αγώνων στην περιφέρεια, προχωρήστε στη δημιουργία προπονητικών κατασκηνώσεων, εκμεταλλευόμενοι τα οφέλη του αθλητικού τουρισμού, επενδύστε επιτέλους πάνω στα συγκριτικά πλεονεκτήματα τούτη της χώρας. Το κλίμα, την ιστορία, την παράδοση, την αγνή κουλτούρα του αθλητισμού».