Η Επιτροπή Ισότητας και Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας με κείμενό της αναφέρεται στα περιστατικά body shaming που έχουν εμφανιστεί τελευταία κυρίως στα κοινωνικά δίκτυα.
Αναλυτικά:
Τις τελευταίες μέρες γίναμε μάρτυρες περιστατικών Body Shaming κυρίως στα κοινωνικά δίκτυα.
Body Shaming είναι η τάση των ανθρώπων να κριτικάρουν τους άλλους ή ακόμη και τον ίδιο τους τον εαυτό, με βάση αποκλειστικά και μόνον την εξωτερική τους εμφάνιση.
Μια τεράστια βιομηχανία μαζί με τα ΜΜΕ προωθούν συνεχώς προϊόντα, τα οποία υπόσχονται βελτίωση της εξωτερικής μας εμφάνισης ώστε να μοιάσουμε στα πρότυπα των μοντέλων των διαφημίσεων. Παραπανίσια ή λιγότερα κιλά, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προσώπου, ύψος, τριχοφυΐα, ντύσιμο, οτιδήποτε παρεκκλίνει αποτελούν αντικείμενο bullying. Επίσης, γίνονται κρίσεις για την ταυτότητα φύλου, αν ένα άτομο έχει κάποια χαρακτηριστικά που θεωρούνται ότι ανήκουν στο αντίθετο φύλο. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η αντίληψη ότι η εξωτερική εμφάνιση μετράει περισσότερο από τον εσωτερικό μας κόσμο και πως η αποδοχή του εαυτού μας αλλά και η αποδοχή από τους άλλους, θα έρθει μόνο μέσα από τη διατήρηση ενός ωραίου σώματος και προσώπου.
Δεν είναι αθώα αγάπη προς την ομορφιά. Είναι επικίνδυνα εσωτερικευμένη αντίληψη Άριας φυλής, όπου μόνο άνθρωποι με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά έχουν θέση και δικαιώματα στις κοινωνίες. Οι ‘’ελαττωματικοί’’ προορίζονται για τον συμβολικό καιάδα.
Δυστυχώς, το Body Shaming έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις. Μπορεί να ασκείται είτε κατά πρόσωπο, είτε μέσω των κοινωνικών δικτύων και προκαλεί σοβαρά προβλήματα όπως διαταραχές στην πρόσληψη τροφής, στρες και κατάθλιψη, ιδίως στις ευαίσθητες νεαρές ηλικίες. Οφείλουμε να ασχοληθούμε περισσότερο με την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε τέτοιου είδους ζητήματα
Το σχολείο αποτελεί βασική πηγή διαμόρφωσης προσωπικοτήτων, για αυτό θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή εξειδικευμένα προγράμματα, τα οποία θα εστιάζουν σε θέματα κατανόησης εαυτού, αυτοαποδοχής και ενσυναίσθησης. Επίσης, να αναληφθούν πρωτοβουλίες ώστε τα ΜΜΕ, με την δύναμη που διαθέτουν, να αντιστρέψουν αυτή την τάση για την τέλεια εξωτερική εμφάνιση.
Μόνο έτσι, θα μπορέσει να καλλιεργηθεί μια νοοτροπία η οποία θα αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα, θα ενισχύει την προσωπικότητα του ατόμου και θα το κάνει περισσότερο ανθεκτικό απέναντι στη βιομηχανοποίηση του σώματος.