Συνέντευξη για το Μίκη Θεοδωράκη παραχώρησε ο Βουλευτής Κέρκυρας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Αλέξανδρος Αυλωνίτης στο δημοσιογράφο Ιωάννη Ρεβύθη του Corfu Channel.
Σύμφωνα με το ενημερωτικό του βουλευτή:
«Έγραψα ότι το όφειλα στον εαυτό μου, να πάω στη τελετή που έγινε στη Μητρόπολη Αθηνών, ήταν μια, έστω και δυσάρεστη, ιστορική συγκυρία να είμαι βουλευτής της Κέρκυρας, την οποία αγαπούσε ο Μίκης. Είδατε στα social media πόσες φωτογραφίες βγήκαν από εκείνα τα δίσεκτα χρόνια από την Λευκίμμη, από τον Άη Μαθιά, από την πόλη της Κέρκυρας» ανέφερε ο κ. Αυλωνίτης.
Σε ερώτηση σχετικά με την παρουσία του στη Μητρόπολη Αθηνών και την αποχαιρετιστήρια τελετή του σπουδαίου μας συνθέτη, υπογραμμίζοντας το στοιχείο της παλλαϊκής συμμετοχής, είπε πως «έτσι νοερά, σιωπηλά ήθελα να δώσω ένα ευχαριστώ… να ευχαριστήσω το Μίκη Θεοδωράκη σαν απλός πολίτης, σαν άνθρωπος ο οποίος μεγάλωσε με τα τραγούδια του». Και συνέχισε, ο Μίκης «έδωσε φως στις ψυχές μας, σημάδεψε με το έργο του τη ζωή και τη διαδρομή όσων διάλεξαν το δρόμο της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης».
Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ ανέφερε πως ένοιωσε βαθιά συγκινημένος από τις εικόνες που αντίκρισε στο προαύλιο της Μητρόπολης Αθηνών, εικόνες που συνάδουν με την αθάνατη προσωπικότητα του Μίκη Θεοδωράκη. Παράλληλα, σχολιάζοντας τον πολιτικό τόνο που θέλησαν διάφοροι πολιτικοί να προσδώσουν κατά την παραμονή τους στο χώρο αποχαιρετισμού, μίλησε για την οικουμενική προσφορά του μεγάλου μας συνθέτη, εξηγώντας πως διαπράττεται ιστορικό λάθος, από όποιους επιθυμούν να αποχρωματίσουν πολιτικά τη διαδρομή του.
«Διώχθηκε, φυλακίστηκε, βασανίστηκε ο Μίκης Θεοδωράκης, έζησε πολλά χρόνια στην εξορία, είχε ιδεολογικό πρόσημο, ιδεολογική ταυτότητα σε όλη του την πορεία, αγωνίστηκε μαζί με το λαό. Έχει λοιπόν τα χαρακτηριστικά ενός λαϊκού ηγέτη», ανέφερε ειδικότερα.
Στο κλείσιμο της συνέντευξής του, ο κ. Αυλωνίτης επεσήμανε τη συλλογική μας ηθική υποχρέωση να μεταλαμπαδευτεί στις επόμενες γενιές, η ζωή, το έργο και οι αγώνες του Μίκη Θεοδωράκη. «Οφείλουμε ούτε να μικρύνουμε το ανάστημα του Μίκη Θεοδωράκη, ούτε να το μεγαλώσουμε, γιατί είναι από μόνος του “ψηλός”, γιατί είναι παγκόσμιος και ας τον αφήσουμε εκεί μέσα στο πλαίσιο της παγκοσμιότητας που ο ίδιος δημιούργησε για τον εαυτό του».