Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της επίσκεψης του Υφυπουργού στην Κέρκυρα.
Σύμφωνα με την ΔΕΕΠ
Απόψε, αντιπροσωπεία της ΔΕΕΠ Κέρκυρας, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο της κ. Γιάννη Κοντό, τον Υπεύθυνο Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΔΕΕΠ κ. Άγγελο Σπύρου, τον υπεύθυνο Τομέα Δασών κ. Μάκη Χαραλαμπόπουλο και την υπεύθυνη Τομέα Δικαιοσύνης της ΔΕΕΠ και μελος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας (με ευθύνη των ζητημάτων που αφορούν τα Δάση & τα Δασικά) κ. Κασσιανή Σκολαρικη, είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιώργο Αμυρα στην έδρα της Περιφέρειας Ιόνιων Νήσων, στα πλαίσια της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κερκυρα.
Στον κ. Αμυρα τονίσαμε την προβληματικότητα των δασικών χαρτών, που είναι αρμοδιότητα του, ιδιαίτερα στην Κέρκυρα, τους Παξούς και τα Διαποντια Νησιά.
Βέβαια σημειώθηκε ως θετικό σημάδι η 6μηνη παράταση, παρά το γεγονός ότι είναι κάτι που ίσως δεν αρκεί, με δεδομένο ότι οι λάθος αποτυπώσεις είναι σε μεγάλη κλίμακα και η εποχή (λόγω της πανδημίας) όχι κατάλληλη για έξοδα και ενστάσεις από μεριάς των πολιτών.
Μάλιστα θυμίσαμε στον κ. Αμυρα ότι η ΔΕΕΠ Κέρκυρας ήταν η πρώτη που εκφράστηκε επι του θέματος των δασικών ήδη από τα τέλη Ιανουαρίου του 2021, εκφράζοντας τις σχετικές επιφυλάξεις της, και με επιστολή που έστειλε ο Πρόεδρος της προς τους αρμόδιους Υπουργούς & Υφυπουργούς (συμπεριλαμβανομένου του ίδιου) και με σχετικό δελτίο τύπου.
Το θετικό είναι ότι μας δόθηκαν εγγυήσεις ότι τα πρόδηλα σφάλματα θα διορθωθούν «αυτεπάγγελτα» από το ίδιο το Υπουργείο, ότι θα δημιουργηθούν σημεία υποστήριξης στα ΚΕΠ που θα μπορούν να συμβουλεύουν και καθοδηγούν του πολίτες σε σχέση με τα δασικά προβλήματα, ότι επίκειται νομοθεσία που θα θεσπίζει την κυριότητα αγροτεμαχίων, αν αποδεικνύεται 20ετια πράξεων νομης και κατοχής (ανεξαρτήτως ύπαρξης τίτλου), ενώ οι δασωμένοι αγροί θα επιστραφούν ως αγροτικά τεμάχια στους ιδιοκτήτες τους.
Χωριστή έμφαση δόθηκε και από τον κ. Κοντό, τον κ. Σπύρου, τον κ. Χαραλαμπόπουλο και την κ. Σκολαρικη, στο να παραμείνει το ιδιότυπο δασικό καθεστώς της Επτανήσου (όπου το ελληνικό δημοσιο δεν έχει τεκμήριο κυριότητας των δασικών εκτάσεων, εν αντιθέσει με την υπόλοιπη Ελλάδα), το οποίο επανειλημμένως έχει νομολογηθεί και από τον Άρειο Πάγο, και που διαφαίνεται ότι η νέα νομοθεσία επιχειρεί de facto να το εξομοιώσει με το καθεστώς της υπόλοιπης Ελλάδας.
Στο σημείο αυτό ο κ. Αμυρας εγγυήθηκε ότι θα υπάρξει νομοθεσία, που το βάρος της απόδειξης αναφορικά με την κυριότητα, θα την έχει πλέον το ελληνικό δημοσιο και όχι πια ο ιδιοκτήτης.
Ακολούθως η κ. Σκολαρικη, παρέδωσε στον κ. Υφυπουργό αναλυτικό Υπόμνημα.
Η συνάντηση κατέληξε με την διαβεβαίωση του κ. Υφυπουργού ότι το γραφειο του θα είναι στην διάθεση μας, ώστε να γίνεται δέκτης των μηνυμάτων μας ανά πάσα στιγμή, που θα τείνουν στην βελτίωση της κατάστασης αυτής, προς όφελος των πολιτών.