Συνάντηση με τον πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου Ανδρέα Φλώρο πραγματοποίησε την Πέμπτη 04/02 αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τον Γιάννη Μπορμπότη, Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Κέρκυρας και την Αλεξάνδρα Μπαλού, στέλεχος του κόμματος και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ιονίων Νήσων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΚΚΕ
Η αντιπροσωπεία του κόμματος ανέπτυξε τη θέση του ΚΚΕ σχετικά με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση, ενώ ανέδειξε και την ανάγκη της δια ζώσης συνέχειας των σπουδών των φοιτητών με όλα τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισης της διασποράς της πανδημίας. Για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτείται η γενναία χρηματοδότηση από την πλευρά του κράτους ώστε να αξιοποιηθούν δημόσιες υποδομές και κυρίως το επιστημονικό διδακτικό δυναμικό που υπάρχει στη χώρα μας.
Ο Γιάννης Μπορμπότης αναφέρθηκε στο σχεδιασμό της κυβέρνησης να μειώσει τον αριθμό των εισακτέων φοιτητών με στόχο να δημιουργήσει μία μεγάλη πελατεία για τον ιδιωτικό τομέα (ιδιωτικά ΙΕΚ και σχολές, κολέγια κλπ). Η μείωση αυτή θα επηρεάσει σημαντικά τα περιφερειακά πανεπιστήμια. Ιδιαίτερα αποκαλυπτική ήταν η πληροφορία που έδωσε ο πρύτανης ότι το Πανεπιστήμιο προχώρησε σε προσομοίωση του νέου αλγόριθμου για την εισαγωγή φοιτητών με βάση τις βαθμολογίες των πανελλαδικών εξετάσεων των 2 προηγούμενων χρόνων. Το αποτέλεσμα φαίνεται να είναι ότι τα 5 από τα 10 τμήματα του πανεπιστημίου θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα με τον αριθμό των εισακτέων.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από την αντιπροσωπεία του κόμματος στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για ένταση της καταστολής εντός των πανεπιστημίων με την ίδρυση τους σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας και τη θέσπιση πειθαρχικού δικαίου για τους φοιτητές. Τονίστηκε ότι αυτά τα μέτρα παίρνονται για να αντιμετωπιστούν οι αγώνες και οι διεκδικήσεις των φοιτητών αξιοποιώντας επικοινωνιακά ύποπτες και προβοκατόρικες ενέργειες.
Από την πλευρά του, ο Πρύτανης κ. Φλώρος ανέπτυξε τις απόψεις του σχετικά με τις αλλαγές που χρειάζονται τα πανεπιστήμια και αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο όπως είναι η μείωση στη χρηματοδότηση, η ανάγκη πρόσληψης διδακτικού προσωπικού, οι καθυστερήσεις που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο στην ανέγερση νέων κτηρίων και φοιτητικών εστιών. Υπήρξε συμφωνία για την ανάγκη ανοίγματος των σχολών αν και εκτιμήθηκε ότι μάλλον αυτό θα γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο και σταδιακά.