Συνάντηση με τον εκπρόσωπο του Παρατηρητηρίου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κέρκυρας Πέτρο Γρηγορίου πραγματοποίησαν ο βουλευτής Κέρκυρας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης, ο Συντονιστής της ΝΕ Κέρκυρας του κόμματος Χρήστος Μωραΐτης και η Συντονίστρια της Ομάδας Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Κέρκυρας Μαρία Γονίδη.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του βουλευτή Κέρκυρας
Στη συνάντηση ο κ. Γρηγορίου παρουσίασε τις θέσεις του Παρατηρητηρίου, για την πλειοψηφία των οποίων διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων και εν συνεχεία συζητήθηκε η τρέχουσα κατάσταση που επικρατεί στο μείζον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κέρκυρα.
Από τη συζήτηση προέκυψαν οι ακόλουθες διαπιστώσεις:
►Πρωταρχικό μέλημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οφείλει να είναι η διαλογή στη πηγή, κατεύθυνση στην οποία δεν έχει πράξει απολύτως τίποτα. Αντιθέτως έχουν εκδηλωθεί επιτυχημένες κινήσεις εθελοντών, οι οποίες αποδεικνύουν τη σταδιακή ωρίμανση της περιβαλλοντικής συνείδησης των συμπατριωτών μας, οι οποίοι όμως χρειάζονται άμεση και ουσιαστική στήριξη στις προσπάθειές τους.
►Η κατάσταση στο Τεμπλόνι, 2,5 χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας από τις σημερινές διοικήσεις σε Δήμους και Περιφέρεια, πόρρω απέχει από όσα είχαν υποσχεθεί προεκλογικά περί «έτοιμης λύσης και σχεδίου απολύτως εφικτού και εφαρμόσιμου». Αντιθέτως διαπιστώνουμε μια διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση στην εγκατάσταση, με την εναπόθεση χύδην σκουπιδιών στο, κατ΄ευφημισμόν, 4ο κύτταρο, κατά παρέκκλιση κάθε νομοθετικής ρύθμισης, ενώ για τα χιλιάδες δέματα έχει λήξη κάθε άδεια ή/και νόμιμος χρόνος εναπόθεσης.
►Η πολυδιαφημισμένη, ως πανάκεια του προβλήματος, μεταφορά απορριμμάτων αποδείχθηκε στη πράξη ότι αφορά μόνο ένα μικρό κλάσμα της συνολικής παραγωγής, η δε απαιτούμενη συνολική μεταφορά παραγομένων απορριμμάτων και δεμάτων, μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή νέου εργοστασίου και νέου ΧΥΤΥ, απαιτεί υπέρογκη δαπάνη χωρίς να υπάρχει, μέχρι στιγμής, και ο διαθέσιμος βεβαιωμένος αποδέκτης.
►Η ανακύκλωση έχει φτάσει στα χαμηλότατα επίπεδα της τάξης μόλις του 5-6% και δεν γίνεται απολύτως τίποτα για την ενίσχυση της λειτουργίας της ούτε από τον ΦΟΔΣΑ, ούτε από τους Δήμους.
Χρησιμοποιώντας όλα αυτά τα αδιέξοδα ως πρόφαση, η Περιφέρεια και οι Δήμοι προχωρούν σε απευθείας αναθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, σε φωτογραφικές προκηρύξεις χωρίς διαγωνισμό, σε παράτυπες διαδικασίες όπως ιδιωτικοί σταθμοί μεταφόρτωσης, κάποιες από τις οποίες άρχισαν ήδη να καταπίπτουν από τα ελεγκτικά όργανα, όπως για παράδειγμα η απόφαση της Επιτροπής του αρθρ.152 για το Δήμο Νότιας Κέρκυρας.
Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για την επικρατούσα κατάσταση, διαπιστώνουμε με θλίψη ότι οι θριαμβολογίες των διοικούντων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν άκαιρες και ψεύτικες για την υφαρπαγή της ψήφου των κερκυραίων πολιτών και επισημαίνουμε ότι, έστω και τώρα, πρέπει άμεσα να προχωρήσει η διαχείριση των απορριμμάτων με πρώτο μέλημα τη διαλογή στη πηγή και την ανακύκλωση.