Την επιτακτική ανάγκη αποκατάστασης της άθλιας εικόνας που παρουσιάζει σήμερα, το Παλαιό Φρούριο με την επί δεκαετιών εγκατάσταση και παραμονή των αυθαίρετων παραπηγμάτων στην Τάφρο του (Contra Fossa) έθεσε εκ νέου στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής του ο Βουλευτής Κέρκυρας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λ. Μενδώνη.
Σύμφωνα με τον Κερκυραίο βουλευτή:
Ο κ. Αυλωνίτης υπενθύμισε στην κ. Υπουργό όσα θετικά είχε διατυπώσει για το θέμα, τόσο κατά τη συζήτηση της πρώτης επίκαιρης ερώτησής του στις 25.05.2020, όσο και την μετέπειτα επίσκεψή της στην Κέρκυρα στις 30.10.2019 και επέμεινε στις ευθύνες του Υπουργείου Πολιτισμού για την ολοκλήρωση του διαχειριστικού σχεδίου που πρωτίστως, οφείλει να αφαιρέσει τα αυθαίρετα παραπήγματα που δημιουργούν την εικόνα φαβέλων στο πρόσωπο της πόλης της Κέρκυρας. “Το διαχειστικό σχέδιο δεν εξασφαλίζει την απομάκρυνση χωρίς να προηγηθεί η διοικητική διαδικασία έκδοσης πρωτοκόλλων αποβολής των παρανόμως ηλεκτροδοτούμενων παραπηγμάτων από το Παλαιό Φρούριο” ανάφερε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας η κ. Μενδώνη επανέλαβε την πρόθεση ανάδειξης των δυο Φρουρίων της Κέρκυρας και της σύνδεσής τους με τον αστικό ιστό της πόλης, χωρίς να αλλοιώνεται η αρχιτεκτονική τους μορφή και στάθηκε στο διαχειστικό σχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε όπως είπε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στις 03.09.2020 με γνωμοδότησή του, ενώ αναφέρθηκε και στη συνεργασία με το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ για τη σύνταξη σχετικού αρχιτεκτονικού σχεδίου, το ύψος του οποίου φτάνει τις 180.000 ευρώ και καλύπτεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εξηγώντας τη νομική διάσταση της απομάκρυνσης των αυθαίρετων παραπηγμάτων επικεντρώθηκε στην υποχρέωση της Πολεοδομίας Κέρκυρας και του τοπικού παραρτήματος της Κτηματικής Υπηρεσίας του Ελληνικού Δημοσίου να εκδώσουν πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής για την αφαίρεση των εν λόγω κατασκευών. “Αυτή η κατάσταση συντηρεί περαιτέρω πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες πολλών δεκαετιών” είπε συγκεκριμένα, ενώ με αφορμή την εκτέλεση έργου ανάδειξης των δύο Φρουρίων και ήπιας ανάπτυξης και πρόσβασης σε αυτά που εντάχθηκε στο INTEREG Ελλάδος-Αλβανίας 2014-2020 ισχυρίστηκε πως δεν διεκόπη η ηλεκτροδότηση των παραπηγμάτων από το Παλαιό Φρούριο, παρά το γεγονός ότι ήταν στην ευθύνη του έργου, το οποίο και ολοκληρώθηκε.
Στη δευτερολογία της, η κ. Υπουργός αναφερόμενη στο συγκεκριμένο συγχρηματοδοτούμενο έργο ισχυρίστηκε πως η ΔΕΔΔΗΕ Κέρκυρας έκοψε την παροχή ρεύματος στις εγκατεστημένες αυθαίρετες κατασκευές της Τάφρου, πλην των γραφείων του Συλλόγου των Αλιέων της περιοχής, ενώ έκανε λόγο και για τη στάση της Πολεοδομίας Κέρκυρας να ζητήσει την καταστροφή τους με έγγραφό της στις 14.01.2021.
Ο κ. Αυλωνίτης επεσήμανε πως ο σκοπός της επιμονής του στο συγκεκριμένο θέμα έχει να κάνει με την επιθυμία των Κερκυραίων πολιτών να πάψει αυτή, η δυσάρεστη εικόνα που γίνεται θλιβερό θέαμα στα μάτια των τουριστών και των επισκεπτών του νησιού.