Θέμα-ανάρτηση ιστοσελίδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας με βίντεο και φωτογραφίες για την απόδοση τιμής στον Κερκυραίο αξιωματικό Αλέκο Πρίφτη στην κυριακάτικη εκδήλωση του ΚΚΕ στο Λαζαρέτο.
Ντοκουμέντα από το Αρχείο του ΚΚΕ στους συγγενείς του Αλέκου Πρίφτη
Στον χώρο που εκτίθεται το σπαθί του Αξιωματικού Αλέκου Πρίφτη στο πλαίσιο της εκδήλωσης του ΚΚΕ στο Λαζαρέτο, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας βρέθηκε με τον γαμπρό του Α. Πρίφτη, Γιώργο Λογαρά και του παρέδωσε από το Αρχείο του ΚΚΕ το διάταγμα της τότε κυβέρνησης του Βουνού, που τον χαρακτηρίζει ταγματάρχη του Δημοκρατικού Στρατού ως τιμημένο νεκρό του λαού.
Ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε: «Είναι πραγματικά πολύ συγκινητική στιγμή. Βρισκόμαστε εδώ στο σημείο που εκτίθεται το σπαθί μεγάλου ήρωα της Αντίστασης, ταγματάρχη του Δημοκρατικού Στρατού, τιμημένου νεκρού, του Αλέκου του Πρίφτη και δίνω εδώ στην οικογένειά του, στους απογόνους τους, τους συγγενείς του, από το Αρχείο του Κόμματος το διάταγμα της τότε κυβέρνησης του Βουνού, που τον χαρακτηρίζει ταγματάρχη του Δημοκρατικού Στρατού ως τιμημένο νεκρό του λαού μας. Ευχαριστούμε πολύ γιατί εδώ εκτίθεται το σπαθί, είναι η φωτογραφία και το ιστορικό του ίδιου του μεγάλου Κερκυραίου συντρόφου μας».
Από την πλευρά του ο Γ. Λογαράς συγκινημένος, ευχαρίστησε τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για την τιμή που έκανε στην οικογένεια να δωρίσει αυτό το πολύτιμο έγγραφο.
Επίσης, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ χαιρετήθηκε με τον Άγγελο Γερακάρη, έναν από τους ζωγράφους που εξέθεσαν στον χώρο πρωτότυπα έργα τους εμπνευσμένα από το Λαζαρέτο.
Ήταν πραγματικά μια εμβληματική αλλά και βαθειά συγκινητική εκδήλωση στη μνήμη όλων αυτών των ηρώων, που έδωσαν τη ζωή τους για τα ιδεώδη του επαναστατικού σοσιαλισμού ιδιαίτερα όταν αναφέρθηκε ονομαστικά ο Γ.Γ. του ΚΚΕ σ. Κουτσούμπας στον ήρωα αγωνιστή Κερκυραίο Αλέκο Πρίφτη και επίσης αναφέρθηκε ονομαστικά σε δωρητές καλλιτέχνες όπως και σε συμπατριώτη μας λογοτέχνη του περίφημου διηγήματος “Οι Φωνές” (εκδόσεις Απόστροφος) χωρίς όμως περιέργως να αναφέρει το όνομα του συγγραφέα γιατί?
Πραγματικά ήταν μια συγκλονιστική, πολύ συγκινητική και υπερήφανη εκδήλωση. Μου άρεσε κι εμένα πολύ και η αναφορά του κ. Δ. Κουτσούμπα στο περίφημο όπως είπε πολύ ωραίο βιβλίο «Οι Φωνές» του συντοπίτη μας κ. Ν. Μητσιάλη για το πώς έζησε η Γαρίτσα τις φωνές των μελλοθάνατων του Λαζαρέτου από τις φυλακές. Ασφαλώς δεν έχουν κάποια σημασία οι λεπτομέρειες, η τόσο τιμητική αναφορά του κ. Κουτσούμπα και σε αυτό το βιβλίο, μαζί με όλα τα άλλα, τα λέει όλα. Συμμερίζομαι την ικανοποίηση της κυρίας Ελπίδας Μαυρομάτη. Η ομιλία με τις τόσες επώνυμες αναφορές σε μη ζώντες ήρωες, Κερκυραίους και μη, όπως και η εκδήλωση όλη, ανέδειξαν μεταξύ άλλων τις αξίες του ήθους, της αξιοπρέπειας και της αγωνιστικής υπερηφάνειας των προγόνων μας, του λαού μας. Σηκωθήκαμε όλοι ψηλότερα!
CHRIS: Καλημέρα έστω και “βροχάμενη” καταρρακτωδώς, εδώ που βρίσκομε εγώ… Καλότροπα καταθέτω την άποψή μου πως, όλα έχουν τη σημασία τους ειδικά όταν εκφέρονται από ηγετικά χείλη και η μνήμη αποδεικνύεται από τη πορεία ζωής και πολύ λιγότερο από εθιμικά μνημόσυνα…Αυτή είναι το “εργαλείο” , το ωφέλιμο για τη συνέχεια της πορείας γιατί: Οι “ΦΩΝΕΣ ” των μελλοθανάτων θα είναι πάντα εκεί, στους τοίχους και στις πανύψηλες μάντρες του εγγλέζικου κάτεργου.Όσα χρόνια και αν περάσουν θα αντηχεί πάντα: “Λαέ της Κέρκυρας…” Όπως λέει και ο “ανώνυμος” συγγραφέας στο ομώνυμο βιβλίο του, σας ευχαριστώ…
Να ενισχύσω θέλω, αν μου επιτρέπετε, την επισήμανση του κ. Πέτρου Καραλή για την αξία των παλιών και λίγο-πολύ ξεχασμένων ίσως εξαντλημένων βιβλίων για το μαρτυρικό Λαζαρέτο, όπως «Οι Φωνές» του κ. Νίκου Μητσιάλη, που ο ηγέτης του ΚΚΕ κ. Δημήτρης Κουτσούμπας μας θύμισε τόσο ωραία και τιμητικά στην πρόσφατη ομιλία του στη νησίδα. Θα είναι καλό, εφόσον κάποιος τα γνωρίζει, να μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να αναζητήσει έστω σε παλαιοβιβλιοπωλεία όποιο βιβλίο για το Λαζαρέτο επιθυμεί, αφού δεν υπάρχει πια, εξ όσων γνωρίζουμε, κάποιο σχετικό βιβλίο στα βιβλιοπωλεία. Ο κ. Δ. Κουτσούμπας σε αυτή τη θαυμάσια πιστεύουμε ομιλία του αναφέρθηκε με παρόμοιο θετικό πνεύμα και σε άλλα βιβλία για το Λαζαρέτο, σε παλιές και ξεχασμένες εκδόσεις όπως είπε, χωρίς να αναφερθεί στα ονόματα είτε του ενός είτε του άλλου συγγραφέα τους. Αν γνωρίζει κάποιος όλα αυτά τα βιβλία για το Λαζαρέτο είναι χρήσιμο να τα αναφέρει ώστε να τα έχουμε όλα υπόψη μας.