Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Η Φωνή της Ελλάδας» της ΕΡΤ και στον δημοσιογράφο Γιώργο Διονυσόπουλο έδωσε σήμερα ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, για θέματα που αφορούν κυρίως στη διεθνή πολιτική.
Για την τριμερή Συμφωνία AUKUS
Σε ότι αφορά στη Συμφωνία AUKUS μεταξύ των ΗΠΑ, Μεγάλης Βρετανίας και Αυστραλίας, ο Στέφανος Γκίκας σημείωσε ότι πρόκειται για μία μη αναμενόμενη εξέλιξη. Την χαρακτήρισε «πισώπλατη μαχαιριά στη Γαλλία», αφού υπάρχει ήδη από το 2016 υπογεγραμμένη συμφωνία Γαλλίας και Αυστραλίας για αγορά υποβρυχίων άνω των 50 δις Ευρώ, που τώρα ακυρώνεται μονομερώς.
Ο Βουλευτής εξήγησε ότι πίσω από την εν λόγω Συμφωνία βρίσκεται η απάντηση των ΗΠΑ στην άνοδο της Κίνας, η οποία εξελίσσεται σε υπερδύναμη. Σε αυτό το πλαίσιο, η Συμφωνία αποτελεί μεν «αμυντική κίνηση», ωστόσο είναι και ένα «τεράστιο χτύπημα» για την ΕΕ και εκ των πραγμάτων, θα δημιουργήσει τριγμούς και στο ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με τον κ. Γκίκα, η ΕΕ είχε αναλάβει έως πρότινος τον ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, έχοντας αναπτύξει εταιρικές σχέσεις με την Κίνα. Έπαιζε δηλαδή το ρόλο του «buffer zone» (μαξιλαριού) ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις. Ωστόσο αυτός ο ρόλος πλέον παύει υφίσταται, ενώ γίνεται για άλλη μία φορά αντιληπτή η αδυναμία της ΕΕ να «αρθρώσει φωνή στο παγκόσμιο γεωπολιτικό γίγνεσθαι», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Επεσήμανε ότι η Γαλλία αναμένεται να ενεργοποιήσει και να επιταχύνει τις διαδικασίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να αποκτήσει έστω και τώρα, ενεργό γεωπολιτικό ρόλο. Παράλληλα σημείωσε ότι η Συμφωνία ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στις εδώ και καιρό εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις για την Εμπορική Ένωση της Ευρώπης με την Αυστραλία, όπου η Γαλλία έχει πλέον κάθε λόγο να ασκήσει βέτο.
Για τα Ελληνοτουρκικά
Ερωτηθείς για την παρενόχληση που δέχτηκε ερευνητικό πλοίο στα ανοικτά της Κρήτης από τουρκικό πλοίο, ο κ. Γκίκας υπογράμμισε ότι το συμβάν έγινε ένα χρόνο μετά την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου η οποία καθορίστηκε σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και έχει γίνει αποδεκτή διεθνώς. Η παρενόχληση συνεπώς από το τουρκικό πλοίο, έστω και αν έγινε μέσω ασυρμάτου, αποτελεί ευθεία αμφισβήτηση Εθνικού κυριαρχικού δικαιώματος.
Ο Στέφανος Γκίκας συμφώνησε απολύτως με το αυστηρό διάβημα της Ελλάδος και με τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο οποίος έκανε λόγο για μία «απαράδεκτη ενέργεια» από την τουρκική πλευρά. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην πρόσφατη Διακήρυξη του EUMED9, των κρατών του Ευρωπαϊκού Νότου, όπου αποτυπώθηκε η θέση κατά της τουρκικής προκλητικότητας, στην οποία αναφέρεται ότι σε περίπτωση που η Τουρκία δεν τερματίσει τις προκλητικές συμπεριφορές, θα ενεργοποιηθούν οι αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής της ΕΕ που προβλέπουν και κυρώσεις.
Για την παρουσία κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη
Αναφερόμενος στην παρουσία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στη ΔΕΘ, ο Στέφανος Γκίκας υποστήριξε, ότι αυτή θύμισε έντονα το 2014, όπου με το «Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» είχε υποσχεθεί στους πολίτες παροχές αξίας 12 δις Ευρώ και ότι θα καταργούσε με «με ένα νόμο και ένα άρθρο» το Μνημόνιο.
Για να καταδείξει τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, έφερε ως παράδειγμα την εξαγγελία του κ. Τσίπρα ότι θα προβεί σε προσλήψεις 20.000 εκπαιδευτικών, όταν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επί 4,5 χρόνια, δεν έγινε καμία πρόσληψη. Υπενθύμισε ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αντίθετα, έχει πραγματοποιήσει ήδη 16.200 προσλήψεις εκπαιδευτικών.
Ο κ. Γκίκας εκτίμησε ότι οι πολίτες έχουν πλέον γνώση και δεν πιστεύουν τις ψεύτικες εξαγγελίες του Αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, αφού όταν ήταν Πρωθυπουργός δεν υλοποιήθηκε τίποτα από όσα προεκλογικά υποσχέθηκε.