Δήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα νερού που εορτάζεται κάθε χρόνο τις 22 Μαρτίου πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κέρκυρας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Τουρισμού Αλέξανδρος Αυλωνίτης.
Αναλυτικά, τόνισε τα εξής:
“Σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα νερού που καθιερώθηκε να εορτάζεται το 1992 από τον ΟΗΕ αναδεικνύοντας τη σημασία του αναντικατάστατου αυτού φυσικού πόρου για τη διαβίωση των ανθρώπων, αλλά και την αξία της προστασίας του περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων.
Η κλιματική αλλαγή υποχρεώνει στην ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών που θα κάνουν πιο ρεαλιστική, αλλά και καθολική την υπόθεση αποφυγής των μακροχρόνιων προβλημάτων. Σε τοπικό επίπεδο και στο νησί μας, βιώνουμε τα τεράστια προβλήματα υδροδότησης τα οποία έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, κυρίως, λόγω των ανεπαρκών μέτρων και παρεμβάσεων σε θέματα υδροδότησης. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 μετά από πρωτοβουλία του τότε Δ.Σ της ΔΕΥΑΚ επιλέχθηκε η μία από τις τρεις προτάσεις που είχε καταθέσει η μελετητική ομάδα Φορνιέ για τα Φράγματα.
Δυστυχώς, ενώ μέχρι σήμερα το έργο των Φραγμάτων θεωρήθηκε σε επίπεδο μελετών, σχεδόν άρτιο, δεν έχει προχωρήσει στο σύνολο του, παρά μόνον κάποια υποέργα του. Το έργο δεν προχώρησε και δεν δημοπρατήθηκε στο σύνολο του γιατί προκρίθηκαν άλλα κριτήρια και λόγοι, όπως η σχέση κόστους-οφέλους, αφού πρόκειται για ένα έργο του οποίου ο προϋπολογισμός αγγίζει τα 250 σχεδόν εκατ. ευρώ. Είναι πολύ πιθανόν, η επικαιροποίηση της μελέτης του να μειώσει σημαντικά το τελικό ύψος του κόστους, γεγονός που θα συνεπάγεται πως σαν έργο δεν θα είναι καθόλου απαγορευτικό.
Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι οι ενδεχόμενα διαφορετικές προσεγγίσεις μπορούν με δημιουργικό τρόπο να συμβάλλουν στην από κοινού διεκδίκηση όλων των θεσμικών παραγόντων του τόπου μας, της δημοπράτησης του όλου και μόνον έργου. Τούτο άλλωστε έπραξα και από θέσεως Προέδρου του Συνδέσμου Ύδρευσης του νομού μας στο παρελθόν, σε συνεργασία με τους τότε πολιτικούς παράγοντες, πετυχαίνοντας την προώθηση του έργου.
Τα περιθώρια είναι περιορισμένα, την ώρα που η αλόγιστη χρήση των υδάτινων λιγοστών πόρων και ο κίνδυνος μόλυνσης των υδροφόρου ορίζοντα από την ανεξέλεγκτη χρήση των απορριμμάτων και φυτοφαρμάκων εξελίσσονται με αμείωτο ρυθμό. Ο κίνδυνος περαιτέρω επιδείνωσης του προβλήματος ελλοχεύει με ότι, αυτό συνεπάγεται και για τη διαβίωση των κατοίκων, αλλά και για τη φήμη του τουριστικού μας προορισμού”.