Δήλωση του βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αυλωνίτη με αφορμή τη σημερινή μαύρη επέτειο μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων.
Η δήλωση Αυλωνίτη
«Σήμερα, συμπληρώνονται 106 χρόνια από την γενοκτονία των Αρμενίων, όπου σφαγιάστηκαν 1.500.000 άνθρωποι από την τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η Γενοκτονία των Αρμενίων, όπως και των Ελλήνων και των Ασσηρίων, ως συνόλου των Χριστιανικών λαών της Ανατολίας υπήρξε ένα από τα πιο στυγερά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στις αρχές του 20ου αιώνα.
Η φιλία μεταξύ του ελληνικού και του αρμενικού λαού είναι σταθερή μέσα από κοινές εμπειρίες, κοινές αξίες και κοινούς αγώνες. Στη χώρα μας, η Αρμενική Κοινότητα συνιστά γνήσιο εκφραστή αυτής, της ιστορικής προέλευσης και σχέσης των δύο λαών.
Σχέσεων που βασίζονται σε δυνατούς πολιτιστικούς και πνευματικούς δεσμούς. Σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού που θα εμποδίσουν παρόμοιες τραγωδίες να μην ξανασυμβούν με έναν ενιαίο αγώνα για την ειρήνη στην περιοχή μας που μαστίζεται από πολέμους, θάνατο, καταστροφή.
Μέσα σε αυτές τις σκληρές μνήμες των δύσκολων εκείνων καιρών βρίσκεται και ο Κερκυραίος Δημήτρης Θεοτόκης, αδερφός του συγγραφέα Ντίνου Θεοτόκη, ο οποίος διέσωσε την Ανεξάρτητη Μεραρχία που επιχειρούσε στα βάθη της Μικράς Ασίας μαζί με άλλους 5.000 Μικρασιάτες και Αρμένιους, οδηγώντας τους στα παράλια κι από εκεί στη Λέσβο παρά τις επιθέσεις που δέχονταν από ορδές των ατάκτων του Κεμάλ. Γεγονός που έχει αποτυπωθεί στη σύγχρονη ελληνική ιστορία ως μέγιστο στρατιωτικό ανδραγάθημα και για αυτό κατεγράφη και ονομάστηκε ως η «νεότερη κάθοδος των Μυρίων» (16-31 Αυγούστου 1922).
Η προτομή που τοποθετήσαμε στο χώρο του Ηρώου των Πεσόντων του χωριού Καρουσάδες στο Δήμο Εσπερίων, τη γενέτειρά του σε συνεργασία και με συγχρηματοδότηση του Συλλόγου Καρουσαδιτών Αττικής συνεχίζει να μας θυμίζει όλα εκείνα τα ιστορικά γεγονότα που πότισαν με αίμα τη σύγχρονη ιστορία του Έθνους μας, αλλά και με την αλληλεγγύη για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών».