Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε αναφορικά με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την πιλοτική δίκη και τις τροποποιήσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ο Βουλευτής Κέρκυρας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και Αναπληρωτής Τομεάρχης Τουρισμού Αλέξανδρος Αυλωνίτης, ο οποίος έκανε αναφορά στην υπόθεση παραίτησης του Αυστριακού Καγκελάριου μετά την κατηγορία που αντιμετωπίζει για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος προς όφελος επικοινωνιακών σκοπιμοτήτων, στην οποία απέδωσε τον χαρακτηρισμό της πολιτικής ατιμίας που βρομίζει την ιδέα της δημοκρατίας και το θεσμικό πλαίσιο ενός ευνομούμενου κράτους.
Ο κ. Αυλωνίτης κάνοντας σύγκριση με την Ελλάδα αναφέρθηκε στις πολλαπλές αλλαγές στο χώρο της δικαιοσύνης χωρίς ωστόσο ένα ανάλογο γεγονός ελέγχου ανώτατου πολιτειακού άρχοντα να λαμβάνει χώρα. Ταυτόχρονα, κατηγόρησε την Υπουργό Παιδείας για παράβλεψη των επιστημονικών θέσεων που αντίκεινται στην αύξηση των μαθητών στα τμήματα των σχολείων, όπως υιοθετείται μέσα από την προώθηση των συγχωνεύσεων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Παράλληλα, επεσήμανε πως ο τομέας της πιλοτικής δίκης απαιτεί μέτρο και επιστημοσύνη. Κυρίως κατά την μεταφορά από άλλη χώρα θεσμικού πλαισίου θέλει σοβαρότητα, όχι βιασύνη και κυρίως επιστημονική συζήτηση, ενώ για τη θέσπιση και στη Πολιτική Δικονομία του θεσμού της πιλοτικής δίκης υποστήριξε πως δημιουργεί μείζονα ζητήματα συνταγματικότητας, στερώντας τους πολίτες την κρίση και την προστασία από τους προβλεπόμενους βαθμούς δικαιοδοσίας. «Τούτο φυσικά, επικεντρώνεται ειδικά σε υποθέσεις τραπεζικών συμβάσεων και δανείων, εργατικών διαφορών και υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Εκεί που σας πονάει!», είπε συγκεκριμένα για να ολοκληρώσει λέγοντας πως η κυβέρνηση προσπαθεί να χτυπήσει για άλλη μια φορά τους αδύναμους και πως η πιλοτική δίκη στις αστικές διαφορές είναι ασύμβατη με το ελληνικό δικαιϊκό σύστημα.
Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. ανέφερε πως το Υπουργείο διαιωνίζει το καθεστώς πολυνομίας και κακονομίας, ενώ η κυβέρνηση προκρίνει την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των Τραπεζών και των οικονομικά ισχυρών σε βάρος της προστασίας της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών και δη των πλέον ευάλωτων. «Πάρτε το πίσω και αφήστε τη δικαιοσύνη και την επιστημονική κοινότητα και τους επαγγελματικούς φορείς να σας πουν την γνώμη τους επί του ερωτήματος του τρόπου γρήγορης απονομής δικαιοσύνης. Μην τραυματίζετε άλλο τη δικαιοσύνη με πειράματα τέτοιου είδους».