Το μήνυμα του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Δημήτρη Μπιάγκη για την επέτειο του «ΟΧΙ».
Το μήνυμα
Η 28η Οκτωβρίου του 1940 είναι μια ένδοξη ημέρα που γράφτηκε ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Η σημερινή επέτειεος μάς υπενθυμίζει το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής και το πάθος των Ελλήνων για αξιοπρέπεια, εθνική ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα, αλλά και την αστείρευτη θέληση του λαού μας για ελευθερία. Η μέρα έμεινε στη μνήμη μας, ως η μέρα της μεγάλης άρνησης, του μεγαλύτερου «ΟΧΙ» της ιστορίας, θυμίζοντάς μας τα επιτεύγματα του Ελληνισμού. Η μέρα της αντίστασης στα ολοκληρωτικά τυραννικά καθεστώτα του Ιταλικού φασισμού και του Γερμανικού Ναζισμού που κυριαρχούσαν εκείνες τις μελανές εποχές στην Ευρώπη.
Αντίσταση στη βία και στην προσβολή πανανθρώπινων αξιών και αρχών του Ευρωπαϊκού πολιτισμού. Παρά τις αντίξοες συνθήκες και τη δυσανάλογη ισχύ του κατακτητή, ο ελληνικός λαός δεν πτοήθηκε. Αψηφώντας κάθε δυσκολία, οι Έλληνες αποφάσισαν να υψώσουν το ανάστημά τους και να αντιταχθούν στις δυνάμεις του μίσους και της βίας, υπερασπιζόμενοι την ελευθερία μας, τη δημοκρατία και τον ανθρωπισμό. Ο Ελληνικός Λαός ήταν εκείνος που αρνήθηκε να υπακούσει στις αυθαίρετες επιταγές των ισχυρών και συναίνεσε στην εθελούσια θυσία για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας, τη δημοκρατία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Από τούτη τη λαμπρή σελίδα της Ελλάδας δεν θα μπορούσε να λείπει και η Κέρκυρα. Πλήθος Κερκυραίων αξιωματικών και οπλιτών βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, στις απέναντι ηπειρωτικές ακτές. Δεν είναι τυχαίο, πως το 1941, μετά τη λιτανεία του ιερού σκηνώματος του πολιούχου αγίου Σπυρίδωνα το “Πρωτοκύριακο” του Νοεμβρίου, οι μαθητές που μόλις είχαν συμμετάσχει στη λιτανεία, ανηφόρισαν στο Γυμνάσιο Κερκύρας, όπου πραγματοποιήθηκε το πρώτο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η άγνωστη σε πολλούς υπόθεση του «Λόχου Λαντζίδη» του «Λοχου του Θανάτου». Ενός εθελοντικού Λόχου ηρώων του 10ου Συντάγματος Πεζικού, με έδρα το Παλαιό Φρούριο Κερκύρας, που απαρτιζόταν από διακοσίους περίπου Κερκυραίους αξιωματικούς και οπλίτες, με επικεφαλής τον Λοχαγό Γ. Λαντζίδη που θυσιάστηκαν μετά από σκληρή μάχη, πραγματοποιώντας αποστολή αυτοκτονίας στις απέναντι θεσπρωτικές ακτές, καθυστερώντας την προέλαση των φασιστικών δυνάμεων του Μουσολίνι στις 24 Νοεμβρίου του 1940.
Η σημερινή μέρα διατρανώνει τη σημασία της ενότητας και της εθνικής ομοψυχίας που πηγάζει από την ικανότητά μας να συσπειρωνόμαστε γύρω από έναν κοινό στόχο, όταν οι θεμελιώδεις αξίες μας κινδυνεύουν, αλλά κι από την έμφυτη τάση του λαού μας να αντιμετωπίζει θαρραλέα τις δυνάμεις που τον απειλούν, ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο στην μακραίωνη ιστορία μας.
Από αυτήν την ηρωική πράξη, ας αντλήσουμε όλοι μας δύναμη, αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία για το μέλλον. Ας ξεπεράσουμε ενωμένοι τα εμπόδια και τις δυσκολίες σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την πατρίδα μας. Το έπος του ΄40, δείχνει τι μπορεί να πετύχει ο Ελληνισμός όταν είναι ενωμένος, μας θυμίζει ποιοί είμαστε, ώστε να αγωνιστούμε με ισχυρή βούληση και με πείσμα για ένα καλύτερο μέλλον.