Δήλωση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ σχετικά με τους εμβολιασμούς.
Αναλυτικά:
Την ώρα που η πανδημία συνεχίζει ακάθεκτη και επικρατεί προβληματισμός για τον αριθμό των κρουσμάτων και των νοσηλευόμενων στο Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας, γινόμαστε για ακόμα μια φορά μάρτυρες τραγελαφικών συνθηκών και γεγονότων που καταδεικνύουν δυστυχώς τον ερασιτεχνισμό και την προχειρότητα με την οποία οι ιθύνοντες σχεδιάζουν για εμάς χωρίς εμάς.
Είναι δεδομένο ότι όλοι πρέπει να στηρίξουμε τον μαζικό εμβολιασμό των κατοίκων της περιοχής μας, αφού αποτελεί το μοναδικό παράθυρο διαφυγής από την κρίση της πανδημίας που δοκιμάζει κι ετούτη την ύστατη ώρα τις αντοχές μας. Είναι επιβεβλημένη λοιπόν, η επιτάχυνση των διαδικασιών του εμβολιασμού μας, ώστε να πετύχουμε τα επιθυμητά ποσοστά ανοσίας που θα μας οδηγήσουν με ασφάλεια στη θερινή περίοδο που τόσο έχει ανάγκη η κοινωνία μας.
Είναι δεδομένο όμως επίσης, πως απαιτείται επανασχεδιασμός και στήριξη των εμβολιαστικών γραμμών του νησιού, καθώς εξαντλούνται πλέον οι δυνατότητες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και εγκυμονούν μια σειρά από κινδύνους στη λειτουργία των δομών υγείας.
• Στο Κέντρο Υγείας Αγ. Αθανασίου λειτουργούν τρεις (3) εμβολιαστικές γραμμές το πρωί και τρεις (3) το απόγευμα, με τρεις (3) ιατρούς και μια (1) νοσοκόμα το πρωί και το βράδυ μόνο για τον εμβολιασμό, όταν δεν υπάρχει διαθέσιμη νοσοκόμα κατά τη διάρκεια της ημέρας για να βοηθήσει το έργο των ιατρών. Οι ιατροί που καλούνται να καλύψουν τα αγροτικά ιατρεία στις κατά τόπους έδρες τους, καλούνται ταυτόχρονα να κάνουν κι εφημερίες στα επείγοντα του Νοσοκομείου.
• Στο Κέντρο Υγείας Λευκίμμης λειτουργεί μία (1) μόνο εμβολιαστική γραμμή για το εμβόλιο της AstraZeneca που δεν έχει απήχηση στο κοινό, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του νότου να έρχεται στην πόλη της Κέρκυρας για να εμβολιαστεί κυρίως με το Ρfizer.
• Στο Κέντρο Υγείας Αγ. Μάρκου, παρατηρείται το ίδιο ακριβώς φαινόμενο με τη Λευκίμμη, ενώ, την ίδια ώρα, στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας, οι εννέα (9) εμβολιαστικές γραμμές των περίπου 700 εμβολιασμών την ημέρα, πέραν της αποδυνάμωσης των κλινικών της δομής, εγκυμονούν πολλαπλούς κινδύνους εμπλοκής λοιμώξεων εντός του νοσοκομείου.
Οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα οι νοσοκομειακοί ιατροί του Νοσοκομείου με ανακοινώσεις τους θέτουν πολύ σοβαρά ζητήματα που πρέπει να εξεταστούν και να προσεχθούν, καθώς καταδεικνύουν τουλάχιστον, πως δεν υπάρχει το απαραίτητο κλίμα συνεργασίας και συναίνεσης μεταξύ της διοίκησης και του προσωπικού, που καλείται κάτω από αντίξοες συνθήκες να δώσει για ακόμα μια φορά τη μάχη του απέναντι στην πανδημία.
Με ευθύνη, τόσο του υπουργείου, όσο και της 6ης ΥΠΕ, οι δομές υγείας της περιοχής μας παραμένουν υποστελεχωμένες. Δεν στελεχώνονται, ούτε με υποσχέσεις, ούτε με εξαγγελίες, ούτε με γαλάζιες συσκέψεις. Στελεχώνονται με ουσιαστικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη θεσμοθέτηση κινήτρων και πολιτική βούληση που δυστυχώς, για ακόμα μια φορά, διαπιστώνουμε πως απουσιάζει από το κυβερνητικό στρατόπεδο.
Όλοι μαζί να στηρίξουμε τη λειτουργία του μεγάλου εμβολιαστικού κέντρου. Η κεντρική εξουσία οφείλει να ενεργοποιήσει σ’ αυτήν την κατεύθυνση τον α’ και β’ βαθμό αυτοδιοίκησης. Έτσι, όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας για ένα καλύτερο αύριο με υγεία για εμάς και τους αγαπημένους μας.