Ερώτηση βουλευτών του ΚΙΝΑΛ μετά από πρωτοβουλία του Δημήτρη Μπιάγκη για την πολτοποίηση των βιβλίων.
Σύμφωνα με τον Κερκυραίο βουλευτή:
Ερώτηση προς τους Υπουργούς Πολιτισμού & Αθλητισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων και Οικονομικών κατέθεσαν Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής με θέμα: «Η πολτοποίηση των βιβλίων παραπέμπει σε άλλες εποχές». Η ερώτηση κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Βουλευτή Κέρκυρας, Δημήτρη Μπιάγκη και την συνυπογράφουν οι Βουλευτές, Χαρά Κεφαλίδου, Βασίλης Κεγκέρογλου, Κώστας Σκανδαλίδης, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος και Ευαγγελία Λιακούλη.
Αφορμή για την ερώτηση αποτέλεσαν οι πολλαπλές καταγγελίες συγγραφέων και ανθρώπων του βιβλίου που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και αφορούσαν στην κατάσχεση και πολτοποίηση βιβλίων από πιστωτικά ιδρύματα που βρέθηκαν στις αποθήκες του εκδοτικού οίκου «Γαβριηλίδης», χωρίς να υπάρξει η παραμικρή ανακοίνωση για όποιον από τους συγγραφείς επιθυμούσε ακόμα και να διασώσει έστω και τον ελάχιστο, δυνατό αριθμό αντιτύπων μέσω της αγοραπωλησίας.
Οι Βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν επισήμως για την εν λόγω υπόθεση και παράλληλα προτείνουν την αναθεώρηση των διατάξεων του φορολογικού νόμου (Ν. 4172/2013 – Άρθρο 25), ώστε να θωρακίζεται επαρκώς η αγορά βιβλίου από τέτοιες επαίσχυντες ενέργειες, οι οποίες προσβάλλουν τη χώρα μας και θίγουν τον ίδιο τον πολιτισμό μας. Τέλος, ζητούν από τα αρμόδια Υπουργεία να προχωρήσουν σε μια ουσιαστική πολιτική για το βιβλίο, ώστε να ενισχυθούν όσοι ασχολούνται μ’ αυτό (εκδοτικοί οίκοι, συγγραφείς, βιβλιοπωλεία, σχολικές βιβλιοθήκες) αλλά και να διασωθεί αυτή η τεράστια πολιτιστική μας κληρονομιά.
«Η πολτοποίηση βιβλίων σε μια σύγχρονη και ευνομούμενη πολιτεία αποτελεί μια καταδικαστέα ενέργεια που παραπέμπει σε άλλες φθίνουσες εποχές. Το βιβλίο, αποδεικνύεται πως δεν αξιολογείται όπως θα έπρεπε από το κράτος και τα πιστωτικά ιδρύματα, ως μια πνευματική και υλική ιδιοκτησία που θα πρέπει να διασωθεί και να διαφυλαχθεί», αναφέρουν στην ερώτησή τους οι Βουλευτές και συνεχίζουν: «Τα βιβλία αποτελούν αποτύπωμα και κληρονομιά της χώρας που σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να κοστολογούνται ως χάρτινος πολτός, πόσο μάλλον, όταν υπάρχουν δεδομένες και τεράστιες ανάγκες για τη διασπορά τους σε διάφορα σχολεία, ιδρύματα και βιβλιοθήκες, σωφρονιστικά καταστήματα, δομές υγείας κ.λπ. Είναι καιρός να πάψουν να ισχύουν ή, τουλάχιστον, να βελτιωθούν όλοι αυτοί οι αναχρονιστικοί νόμοι και να επικρατήσει μια αξιοπρεπής διαδικασία, κοντά στο πνεύμα και τον πολιτισμό, ακόμη και στην οικονομία».