Ο Βουλευτής Κέρκυρας του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης πραγματοποίησε Ομιλία στην Ολομέλεια της Πέμπτης 4-2-2020 στη συζήτηση του Νομοσχεδίου για τη «Διενέργεια Γενικών Απογραφών έτους 2021 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, επείγουσες δημοσιονομικές και φορολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις».
Βασικά Σημεία της Ομιλίας του Βουλευτή ήταν τα εξής:
√ Πίσω από την απογραφή των πολιτών θα πρέπει πρώτα να εξετάσουμε την απογραφή των πολιτικών της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Οι αριθμοί, δυστυχώς, είναι άκρως απογοητευτικοί και πλήρως αποθαρρυντικοί για να ισχυριστεί κανείς ότι η Κυβέρνηση αυτή ακολουθεί μία «ανθρωποκεντρική» πολιτική. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων και θανάτων. Το 2019 «χάσαμε» μια Κοζάνη, το 2018 ένα Ρέθυμνο και το 2017 μια Καρδίτσα. Συνολική μείωση δεκαετίας 220.763 άνθρωπο έως το 2019.
√ Μία φιλική επίσκεψη από τους Κυβερνώντες στα Διαπόντια Νησιά: την Ερείκουσα, τους Οθωνούς και το Μαθράκι είναι αρκετή για αν γίνει αντιληπτό ότι «ζούμε καταστάσεις πολέμου» από πληθυσμιακής άποψης. Περιοχές που εξαρτώνται άμεσα από τον τουρισμό και στις οποίες η πανδημία έχει δώσει το τελειωτικό χτύπημα. Αντί να σκύψετε πάνω από τα ουσιαστικά προβλήματα, λειτουργείτε με οριζόντιες κοινές αποφάσεις σαν να μην αντιλαμβάνεστε την πραγματικότητα. Δεν μπορείτε να εξισώνετε τον Βενζινοπώλη, τον ταξιτζή, τον εστιάτορα της Κέρκυρας με αυτόν της Κοζάνης, ούτε τον έμπορο παπουτσιών στην Ρόδο ούτε με τον έμπορο παπουτσιών στην Φλώρινα.
√ Αντί να θωρακίσετε τα νησιά μας από την πανδημία, αντί να μεριμνήσετε για την ασφάλεια και την προστασία των νησιωτών, τον ενδελεχή έλεγχο του πληθυσμού τους, των μετρημένων πυλών εισόδου τους, τα ρίξατε κι αυτά, όπως και κάθε άλλη περιοχή της χώρας, στο τσουβάλι των οριζόντιων μέτρων, κλείνοντας τα μάτια στα πλεονεκτήματα που έχουν τα νησιά μας και τα οποία θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε στην πανδημία που βιώνουμε (ολιγάριθμες κοινωνίες, μετρημένες πύλες εισόδου, έλεγχος εισόδων- εξόδων στα νησιά)
√ Στα ελληνικά νησιά είναι επείγουσα και επιβεβλημένη η ανάγκη λήψης ειδικών μέτρων για την εξασφάλιση της συνοχής με την ηπειρωτική Ελλάδα. Τα μέτρα αυτά, πρέπει να είναι σταθμισμένα, θέτοντας μεταξύ άλλων κριτήρια που σχετίζονται με δημογραφικά, κοινωνικά, οικονομικά, γεωγραφικά ή γεωστρατηγικά δεδομένα και μπορούν να αφορούν, μεταξύ άλλων, σε εξορθολογισμό των μεταφορικών συνδέσεων των νησιωτών, σε μειωμένους συντελεστές φορολόγησης, στη διάθεση πόρων για ενίσχυση υποδομών υγείας και εκπαίδευσης, στην ενίσχυση της εργασίας και της επιχειρηματικότητας.
√ Η οικονομία των νησιών είναι εύθραυστη, πόσο μάλλον εν καιρώ πανδημίας, όταν ο τουρισμός, που αποτελεί την βασική βιοποριστική δραστηριότητα των νησιωτών, έχει πια «βυθιστεί». Επιβάλλεται, λοιπόν, η υιοθέτηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα στηρίζει τα νησιά και τους ανθρώπους τους, με συγκεκριμένες πολιτικές και στοχευμένα μέτρα.
√ Επιβάλλεται εδώ και τώρα αλλαγή πολιτικής. Χρειάζονται ξεκάθαρες λύσεις και σαφείς απαντήσεις για να μην πεθάνουν άνθρωποι από την πείνα και για να μην ξεκληριστεί άδικα και ο εναπομείναν πληθυσμός. Είναι χρέος όλων μας να συνυπολογιστούν οι ιδιαιτερότητες των νησιών και να υιοθετηθούν πολιτικές όπως π.χ. η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε όλη τη νησιωτική χώρα αλλά και οι μειωμένοι συντελεστές φορολόγησης για τα μικρά νησιά. Προτού να είναι αργά, βάλτε τους ανθρώπους πάνω από την «οικονομία» και όχι την «οικονομία» πάνω από τους ανθρώπους και υλοποιήστε μία άλλη πολιτική με επίκεντρο τον άνθρωπο, που θα ξεκινά και θα καταλήγει στον άνθρωπο.