Ο Βουλευτής Κέρκυρας του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης πραγματοποίησε Ομιλία στην Ολομέλεια της Δευτέρας 19-4-2021 στη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής με θέμα: «Σε πλήρες τέλμα και αδιέξοδο ο ελληνικός τουρισμός ενώ η Κυβέρνηση αυτοσχεδιάζει».
Βασικά Σημεία της Ομιλίας του Βουλευτή ήταν τα εξής:
√ Η περσινή δύσκολη «τουριστική» σεζόν έπρεπε να αποτελέσει για την Κυβέρνηση μία «μεγάλη ευκαιρία» προκειμένου να αξιολογηθούν και αποτιμηθούν καταλλήλως όλες οι «αστοχίες» που την καθόρισαν και για να ξεκινήσει η νέα τουριστική περίοδος με τις καλύτερες, δυνατές προοπτικές.
√ Η πανδημία, στο πέρασμά της, αλλοτρίωσε ουσιαστικά το οικονομικό πλαίσιο συμφωνιών που διέπει τη λειτουργία των τουριστικών μας επιχειρήσεων με τους μεγάλους ταξιδιωτικούς πράκτορες. Οι συμφωνίες άλλαξαν μονομερώς αναγκάζοντας τις επιχειρήσεις μας να βιώνουν μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα από αυτήν που είχαν συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια. Το κράτος, ως απλός παρατηρητής, αδυνατεί να επιτελέσει τον ρόλο του, αφήνοντας τις επιχειρήσεις να χάνουν τα βασικά «όπλα» που διέθεταν για να μπορούν να αντέξουν τον διεθνή ανταγωνισμό.
√ Η TUI ένα από τα μεγαλύτερα ταξιδιωτικά γραφεία στον κόσμο αποφάσισε την χρονιά που μας πέρασε όφειλε να εξοφλήσει τους επιχειρηματίες τον Οκτώβριο του 2020. Μονομερώς, λοιπόν αποφάσισε να τα εξοφλήσει τις συμφωνηθείσες οφειλές προς τους επιχειρηματίες τον Μάρτιο με Απρίλιο του 2021, ενώ παράλληλα αξίζει να αναφερθεί ότι μέχρι και σήμερα, (πλησιάζουμε στο τέλος του Απριλίου), καμία εξέλιξη δεν έχει συντελεστεί προς αυτήν την κατεύθυνση, με τους επιχειρηματίες απλήρωτους και την τουριστική σεζόν προ των πυλών. Ως προς τα φετινά, νέα συμβόλαια δε, δεν έχει προβλεφθεί καν προκαταβολή, ούτε και διασφάλιση της έγκαιρης πληρωμής τους. Αυτά καλούμαστε να διαχειριστούμε σήμερα, κύριε Υπουργέ, μονομερή παιχνίδια εις βάρος των επιχειρηματιών μας. Το τοπίο έχει αλλάξει δραματικά. Το έχετε συνειδητοποιήσει;
√ Εμείς, ως Κίνημα Αλλαγής καταθέσαμε έγκαιρα προτάσεις, πριν την κρίση της πανδημίας, όταν η Thomas Cook έκρουσε απλά τον κώδωνα του κινδύνου. Προτάσεις για τον έλεγχο της τουριστικής αγοράς, την ενδυνάμωση του ρόλου του ΕΟΤ, τη δημιουργία Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων για την ουσιαστική μέριμνα απέναντι σε όλους όσοι βίωσαν στο πετσί τους τις επιπτώσεις της πανδημίας και ασχολούνται με τον τουρισμό. Αντ’ αυτού είδαμε από την πλευρά της κυβέρνησης ολιγωρίες, καθυστερήσεις, συμπεριφορές απαξίωσης απέναντι σε εκείνους που σηκώνουν στις πλάτες τους τη τουριστική βιομηχανία της χώρας, τους εργαζόμενους στα τουριστικά γραφεία, τους ξεναγούς, τους οδηγούς των τουριστικών λεωφορείων, τους υπάλληλους στα αφορολόγητα, σε λιμάνια και σε αεροδρόμια, στους υπάλληλους στις ενοικιάσεις αυτοκινήτων.
√ Στις νησιωτικές περιοχές που ο τουρισμός αποτελεί τη σημαντικότερη οικονομική δραστηριότητα το πλήγμα επεκτείνεται, ταράζοντας την κοινωνική και οικονομική συνοχή της χώρας μας. Νησιωτικότητα και ανάπτυξη του τουρισμού είναι έννοιες αμφίδρομες. Το τουριστικό προϊόν που προσφέρεται στα νησιά μας σχετίζεται άμεσα με το επίπεδο ανάπτυξής τους. Η τουριστική εκμετάλλευση αποτελεί το συντριπτικό πλεονέκτημα των νησιών μας αλλά και την κυριότερη πηγή ευημερίας και προόδου. Όσο η πολιτεία επενδύει στη βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών, στις νησιωτικές υποδομές, όσο ολοκληρώνονται λιμενικά έργα και εκσυγχρονίζονται μαρίνες, όσο βελτιώνονται οι υποδομές οδοποιίας ύδρευσης και αποχέτευσης, τόσο αυξάνεται και η τουριστική ελκυστικότητα αλλά και η φέρουσα ικανότητα των νησιών για τουριστική ανάπτυξη.
√ Προτείναμε έγκαιρα τη δημιουργία Υπερταμείου – Τράπεζας Τουριστικών Επενδύσεων, σαφές πλαίσιο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης των Τουριστικών Επιχειρήσεων ειδικά στις νησιωτικές περιοχές. Προτείναμε την ενίσχυση και αξιοποίηση των δομών τουριστικής εκπαίδευσης με κίνητρα εκπαίδευσης και συμμόρφωσης του προσωπικού των επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα και πρωτόκολλα.
√ Αντί, αυτού, δυστυχώς, σήμερα βιώνουμε την παρακμή και τον κίνδυνο να κλείσουν οι σχολές του τουρισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΙΕΚ Τουριστικών Επαγγελμάτων της Κέρκυρας, που από 20 μόνιμους εκπαιδευτές και υπαλλήλους μετρά μόνο τον διευθυντή του και τον Ιούνιο ετοιμάζεται να κατεβάσει ρολά. Όταν μόνο το 5% του συνόλου των εργαζομένων στις τουριστικές επιχειρήσεις της Κέρκυρας, τη ναυαρχίδα του τουρισμού μας, είναι πιστοποιημένο.
√ Είναι πολιτικά ανεπίτρεπτο πια να βιώνουμε αυτή την ωμή οριζόντια διαχείριση που κόστισε και κοστίζει δυσανάλογα στα νησιά μας. Χρειαζόμαστε σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις προκειμένου να μην επαναληφθούν για ακόμη μία φορά τα «κακώς κείμενα» της περσινής τουριστικής περιόδου. Σας καλούμε, λοιπόν, ακόμη και την αυτήν ύστατη στιγμή, να λάβετε μέτρα για την ενίσχυση του τουρισμού και δη του νησιωτικού, λαμβάνοντας μέτρα στήριξης της νησιωτικής περιφέρειας. Σας καλούμε να ακούσετε, όχι εμάς, αλλά την ίδια την κοινωνία.