Eρώτηση κατέθεσε στη Βουλή η Ελληνική Λύση σχετικά με το θέμα «Προστασία της πολιτιστικής εικόνας του Ερημίτη της Κέρκυρας». Πως απάντησε η Μενδώνη.
Η ερώτηση Βελόπουλου ανέφερε:
Κυρία και κύριε Υπουργοί,
Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων Κέρκυρας και σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, της 2ης Μαρτίου 2021, τοπικοί σύλλογοι και φορείς με γνώμονα τη διαφύλαξη της φυσικής και της πολιτιστικής εικόνας του Ερημίτη Κέρκυρας εκθέτουν τις ανησυχίες τους έναντι των εργασιών, που λαμβάνουν χώρα, αυτήν την περίοδο, στην συγκεκριμένη περιοχή. Συγκεκριμένα, καταγγέλλουν καταστροφή σε λιθόστρωτο ενετικό μονοπάτι, που σχετίζεται άμεσα με το άλλοτε «Καστέλι της Γκουάρντια» (μνημείο παραδοσιακής λαϊκής αρχιτεκτονικής) και είναι αποτυπωμένο σε χάρτη του 1773 και του οποίου η χρήση ήταν συνεχής, μέχρι σήμερα. Επιπλέον, καταγγέλλουν οι κάτοικοι ότι οι εργασίες στην ευρύτερη περιοχή από τους επενδυτές «…βιάζουν με βαναυσότητα τη φύση, καταστρέφουν ιστορικά – αρχαιολογικά στοιχεία της περιοχής, παρεμβαίνουν αυθαίρετα σε χαρακτηρισμένη δασική έκταση και στον αιγιαλό.», ενώ ακόμη και εκφοβισμό έχουν υποστεί από τους εν λόγω επενδυτές.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
Προτίθεσθε να προβείτε στις ενδεδειγμένες ενέργειες, προκειμένου, αφενός, να διαφυλαχτεί η νομιμότητα κατά το στάδιο των εργασιών που λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη περιοχή του Ερημίτη, της Κέρκυρας, και αφετέρου, να προστατευτούν η φυσική-περιβαλλοντική, καθώς και η πολιτιστική εικόνα της εν λόγω περιοχής;
Τι απάντησε η Μενδώνη
Σε απάντηση της με αριθμ. Πρωτοκόλλου 4928/10.3.2021 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Κυριάκου Βελόπουλου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες, και σε ό,τι αφορά το ΥΠΠΟΑ, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας, η οποία επιβλέπει το έργο Ανάπτυξης Παραθεριστικού-Τουριστικού Χωριού “Κασσιώπη Κέρκυρας”, που εκτελείται από την εταιρεία «Επενδύσεις Ακινήτων Νέας Κέρκυρας» στην περιοχή Ερημίτης- Αρταβάνη, κατά τη διάρκεια εκσκαπτικών εργασιών εντοπίστηκε λιθόστρωτο μονοπάτι το οποίο αποκαλύφθηκε με χειρωνακτικό καθαρισμό σε μήκος περίπου 400μ. Τα στοιχεία που έχουν αποκαλυφθεί δεν είναι επαρκή για την ταύτιση του εν λόγω μονοπατιού με το ενετικό μονοπάτι που αναφέρεται στην Ερώτηση.
Αναφορικά με το ως άνω έργο, η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του ΕΣΧΑΔΑ εγκρίθηκε στις 2.5.2013. Στη συνέχεια εκδόθηκε το Π.Δ. έγκρισης του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης του Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) «Κασσιώπη Κέρκυρας» (ΦΕΚ 406 /ΑΑΠ/15.11.2013). Στις 16.4.2015 εγκρίθηκε υπό όρους η ΜΠΕ του έργου, οι οποίοι περιελάμβαναν, μεταξύ άλλων, αρχαιολογική παρακολούθηση όλων των εκσκαφικών εργασιών, καθώς και ότι θα πρέπει να υποβληθεί προς έγκριση η πρόταση ανάδειξης του μνημείου του ανεμόμυλου του Ερημίτη, που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή.
Ακολούθως, το 2016 εκδόθηκε ΚΥΑ (ΦΕΚ 74/ΑΑΠ/22.4.2016) έγκρισης της Πολεοδομικής Μελέτης του παραθεριστικού-τουριστικού χωριού, στην οποία συμπεριλαμβάνονται ειδικοί όροι για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως η εκπόνηση αρχιτεκτονικής μελέτης για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου του ανεμόμυλου και του τρόπου ένταξής του στο προτεινόμενο ξενοδοχειακό συγκρότημα. Η εν λόγω μελέτη εγκρίθηκε στις 6-5-2019 (ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΑΒΜΜ/ΤMBMΜ/ 236999/24899/1991/481/ 6.5.2019 Υ.Α.)
Επισημαίνεται ότι στο από 29.6.2020 υπογεγραμμένο Γενικό Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΠΟΑ και της εταιρείας με την επωνυμία “Επενδύσεις Ακινήτων Νέας Κέρκυρας Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία”, περιγράφονται, μεταξύ άλλων, οι όροι και προϋποθέσεις για την αρχαιολογική παρακολούθηση όλων των εκσκαφικών εργασιών, τη διεξαγωγή των αρχαιολογικών ανασκαφών και ερευνών κατά τη φάση εφαρμογής του έργου Ανάπτυξης Παραθεριστικού- Τουριστικού Χωριού “Κασσιώπη Κέρκυρας”, τη διαχείριση και προστασία των αρχαιολογικών ευρημάτων και την ανάδειξη μνημείων που βρίσκονται εντός της περιοχής του έργου, σύμφωνα με την αρχαιολογική νομοθεσία. Επιπροσθέτως, έχει ήδη συνταχθεί Ειδικό Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΠΟΑ και της εταιρείας με την επωνυμία “Επενδύσεις Ακινήτων Νέας Κέρκυρας Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία”, στο οποίο εξειδικεύονται περαιτέρω οι προϋποθέσεις, οι συνθήκες και ο τρόπος διενέργειας των απαιτούμενων αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών εντός της ζώνης δραστηριότητας του έργου, συμπεριλαμβανομένης της ανασκαφικής έρευνας σε περίπτωση εντοπισμού αρχαιοτήτων, καθώς και των εργασιών προστασίας και ανάδειξης του ανεμόμυλου του 18ου αιώνα, αλλά και άλλων τυχόν μνημείων που ενδέχεται να επηρεαστούν ή να προκύψουν κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου.
Ως εκ τούτου, είναι προφανές ότι έχουν διασφαλισθεί όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την προστασία των αρχαιοτήτων και των μνημείων στο πλαίσιο των εργασιών του εν λόγω έργου, συμπεριλαμβανομένου και του λιθόστρωτου μονοπατιού που εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια των πρόσφατων εργασιών, οι οποίες διενεργούνται με την εποπτεία της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων, σε εφαρμογή της αρχαιολογικής νομοθεσίας, των προαναφερόμενων υπό όρους εγκρίσεων του ΥΠΠΟΑ και των Μνημονίων Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΠΟΑ και της εταιρείας.