Τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου και ώρα 6μ.μ. συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο Νότιας Κέρκυρας με εννέα θέματα στην ημερήσια διάταξη, σημαντικότερο από τα οποία η συζήτηση – ενημέρωση για το λιμάνι της Λευκίμμης, μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις για την ιδιωτικοποίησή του.
Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις έξι το απόγευμα, στην Αίθουσα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στις Αλυκές Λευκίμμης ( Κ.Π.Ε ) και στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται τα εξής θέματα:
1. Ανακοινώσεις-Ενημέρωση του Δημάρχου προς το Δημοτικό Συμβούλιο.
2. Ερωτήσεις, σύμφωνα με το άρθρο 4 του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κέρκυρας (στο πλαίσιο ασκήσεως Δημοτικού Ελέγχου).
3. Συζήτηση – Ενημέρωση για το Λιμάνι Λευκίμμης. (Εισηγητής ο Δήμαρχος κ. Λέσσης Κωνσταντίνος και ο Δημοτικός Σύμβουλος Πανδής Ιωάννης)
4. Έγκριση των Αρ. 32-15/2021 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής περί Αναμόρφωσης προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2021. (Εισηγητής ο Αντιδήμαρχος κ. Σωκράτης Ανδριώτης)
5. Έγκριση των Αρ. 34-4/2021 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής περί Αναμόρφωσης προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2021. (Εισηγητής ο Αντιδήμαρχος κ. Σωκράτης Ανδριώτης)
6. Έγκριση του Πρακτικού της (5ης/2021) Συνεδρίασης της ΔΕΠ του Δήμου Νότιας Κέρκυρας.(Εισηγήτρια η Δημοτική Σύμβουλος κ. Καλούδη Αθηνά – Πρόεδρος ΔΕΠ)
7. Ορισμός εκπροσώπων για την στελέχωση Σχολικών Συμβουλίων των Σχολικών Μονάδων του Δήμου Νότιας Κέρκυρας. (Εισηγητής ο Αντιδήμαρχος κ. Σαγιάς Γεώργιος)
8. Απαλλαγή από Δημοτικά Τέλη σύμφωνα με την Παρ.3 Άρθρο 202 Ν.3463/2006 (Εισηγητής ο Προέδρος του Δ.Σ. κ. Καββαδίας Ιωάννης)
9. Έγκριση Απόφασης Οικονομικής Επιτροπής που αφορά την χορήγηση ΜΑΠ των εργαζομένων του Δήμου Νότιας Κέρκυρας. (Εισηγητής ο Δήμαρχος κ. Λέσσης Κωνσταντίνος)
Έχει ξεκαθαρίσει στάση ο Γκούσης
Εν αναμονή της συνεδρίασης και της συζήτησης του θέματος, για το οποίο δεν αποκλείεται να προκύψει και απόφαση τελικά, γνωστή έχει γίνει, μέσω δελτίο τύπου, η στάση της παράταξης Γκούση, η οποία συνοπτικά αναφέρει ότι “οκτώ άνθρωποι, εκ των οποίων κανένας από τη Νότια Κέρκυρα, πήγαν και φωτογραφήθηκαν στο λιμάνι της Λευκίμμης ανακοινώνοντας την πώλησή του, εκπέμποντας ένα αποικιοκρατικής σημασίας μήνυμα, ότι μόνοι τους αποφασίζουν γράφοντας στα παλιά τους παπούτσια τις απόψεις και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας”.
Η παράταξη Γκούση κάνει λόγο για απώλεια του δημόσιου χαρακτήρα του λιμανιού, τη μετατροπή του σε μαρίνα ιδιωτικών συμφερόντων, τη συρρίκνωση του επιβατικού του τμήματος σε μία μικρή προσθήκη θέτοντας σε κίνδυνο τη λειτουργικότητά του και το “στρίμωγμα” των ημεροπλοίων και των υπολοίπων επαγγελματικών σκαφών της τοπικής οικονομίας τα οποία μάλιστα θα κληθούν να επιβαρυνθούν και με μεγαλύτερο οικονομικό κόστος! Εκφράζουν, δε, την υπόνοια ότι η απένταξη του έργου της ανακατασκευής του αλιευτικού καταφυγίου στη Μπούκα του ποταμιού, αποτελεί μέρος ενός γενικότερου σχεδίου ως ανταγωνιστικό εμπόδιο στην κατασκευή της ιδιωτικής μαρίνας.
Αρνητικοί στην ιδιωτικοποίηση Αυλωνίτης – ΣΥΡΙΖΑ
Δίνουν προίκα στον “επενδυτή” 2εκ. ευρώ και την ίδια ώρα δεν εξηγούν ποια τα οφέλη της εκποίησης του λιμανιού τονίζουν στην κοινή ανακοίνωσή τους ο βουλευτής Αλέκος Αυλωνίτης και η ΝΕ Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: “Το επιβατηγό λιμάνι συρρικνώνεται σε ένα μικρό κομμάτι της υπάρχουσας εγκατάστασης, ενώ η υπόλοιπη χρήση θα αφορά ιδιωτική μαρίνα σκαφών. Επιπλέον τα 2 εκ. ευρώ για δήθεν παρεμβάσεις που με τυμπανοκρουσίες εξήγγειλε ο Υπουργός στην Κέρκυρα δίνονται «προίκα» στον ιδιώτη, κατά την συνήθη πρακτική που ακολουθήθηκε σε σειρά άλλων «επενδύσεων» από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Δικαίως οι πολίτες της Λευκίμμης είναι ανάστατοι, καθώς όλες οι αποφάσεις λήφθηκαν γι’ αυτούς, χωρίς αυτούς, σε μια επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε ερήμην του Λευκιμμιώτικου λαού και των επιχειρηματιών της περιοχής. Η συνάντηση που, για ακόμη μια φορά, έγινε σε στενά κομματικό ακροατήριο, χωρίς καν να κληθούν για ενημέρωση οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι πλην του κ. Γκίκα, είναι καταδικαστέα και παραπέμπει σε άλλες εποχές.
Υπογραμμίζουμε ότι η ευρωπαϊκή πρακτική στο 85% των λιμένων, προβλέπει δημόσια λιμάνια με παραχώρηση κάποιων χρήσεων, όπως εξάλλου όριζε ο Ν.4597/’19 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και σε καμία περίπτωση ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση. Οι παραχωρήσεις αυτές, επιπλέον, θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένο χαρακτήρα, για συγκεκριμένες χρήσεις, να προσδίδουν προστιθέμενη αξία στις τοπικές κοινωνίες, τους παραλιμένιους Δήμους και τους χρήστες του λιμανιού και, το σημαντικότερο, να προσφέρουν στην εθνική οικονομία. Στην συγκεκριμένη περίπτωση του λιμανιού της Λευκίμμης, καμία από τις παραπάνω προϋποθέσεις δεν ικανοποιείται, γι΄αυτό και προκύπτει αμείλικτο το ερώτημα ποιους σκοπούς εξυπηρετεί αυτού του είδους η παραχώρηση, ολόκληρου του λιμανιού, στον ιδιώτη «επενδυτή» και μάλιστα για ένα ποσό που θα μπορούσε εύκολα να εξασφαλιστεί από δημόσιες επενδύσεις”
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τα βάζει και με την Περιφέρεια
Υπεύθυνη για τα όσα διαδραματίζονται και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, τονίζει η παράταξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Περιφερειακό συμβούλιο, η οποία υποστηρίζει ότι “Με προσχηματική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, γραμμένη κυριολεκτικά στο πόδι, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ετοιμάζεται να διαθέσει 2 εκατομμύρια ευρώ, για να παραδώσει στην ιδιωτική κερδοφορία έναν ακόμη νευραλγικό τομέα της τοπικής ζωής, οικονομίας και κοινωνίας. Είναι εντελώς αδιευκρίνιστη η χωροθέτηση του αγκυροβολίου για τα φέρι μποτ, για τα ημερόπλοια και για την πολυδιαφημιζόμενη μαρίνα. Δεν υπάρχει καν μελέτη βιωσιμότητας του εξαγγελλόμενου έργου, διότι δεν νιώθουν την ανάγκη να κρατήσουν πια ούτε τους τύπους. Ακριβώς με τον ίδιο fast track τρόπο, με την υποβάθμιση ουσιαστικών ζητημάτων σε διαδικαστικά, με πλήρη περιφρόνηση προς το λαό και τους φορείς που τον εκπροσωπούν, λειτουργεί, με ευθύνη της πλειοψηφίας του, το περιφερειακό συμβούλιο Ιονίων Νήσων σε όλα τα ζητήματα. Με εργαλείο την επίκληση της πανδημίας και αξιοποιώντας στο έπακρο κάθε αυταρχική νομοθετική διάταξη, θέλουν κυριολεκτικά να πετάξουν τον «εχθρό λαό» έξω απ΄ το ίδιο του το σπίτι”.