Συναντήσεις και περιοδείες σε λιμενικό, αστυνομία και πυροσβεστική πραγματοποίησαν στελέχη του ΚΚΕ Κέρκυρας.
Αναλυτικά:
Την Κυριακή 23 Μάη έγινε συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με την Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΕΠΛΣ) Βορείου Ιονίου (Μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών).
Από πλευράς ΚΚΕ στη συνάντηση συμμετείχε, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Καραθανασοπουλος, Βουλευτής του ΚΚΕ. Ενώ από την ΕΠΛΣ Βορείου Ιονίου παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος Μάκης Μπατσομίτης (Ο.Γ. ΠΟΛ), ο Γενικός Γραμματέας Σπύρος Κοντζιάλης (Μέλος ΔΣ ΠΟΛ) και ο Α’ Αντιπρόεδρος Αντρέας Μέριανος.
Στη συνάντηση οι εκπρόσωποι της ΕΠΛΣ Βορείου Ιονίου ανέδειξαν μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζει το προσωπικό του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ στην περιοχή τους (Κέρκυρα, Οθωνοί, Παξοί, Λευκάδα και Μεγανήσι) και ζητούν επείγουσα λύση. Τέτοια ζητήματα είναι η υποστελέχωση και η μείωση των οργανικών θέσεων των υπηρεσιών, η παραβίαση του ωραρίου καθώς και οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι για την περιοχή της Κέρκυρας υπάρχουν… «ενάμιση» πλωτό και «ενάμιση» αυτοκίνητο, όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι των λιμενικών. Κι αυτά ξεπερνούν σε ηλικία την 20ετία.
Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες της Κέρκυρας είναι το γεγονός ότι φαίνονται, με βάση την οργανική σύνθεση, να είναι σχεδόν πλήρεις. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η οργανική σύνθεση μειώθηκε κατά 37% με τον Καλλικράτη στο Λιμενικό και σήμερα δεν καλύπτουν βασικές ανάγκες των ευθυνών των υπηρεσιών του νησιού. Το αποτέλεσμα είναι ότι σε μια κρίσιμη παραμεθόριο περιοχή, οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες, τα ρεπό και οι άδειες που δεν μπορεί να κάνει χρήση το προσωπικό, αυξάνονται συνεχώς. Στους Οθωνούς τα στελέχη έχουν ως και 4 μήνες να δούνε τις οικογένειές τους!
Στα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής έρχονται να προστεθούν τα παραπάνω, που δείχνουν ότι το «πάρεργο» των αρμοδιοτήτων των Λιμενικών είναι τόσο φορτωμένο που δεν τους επιτρέπουν να ανταποκριθούν σε πολύ κρίσιμες υπηρεσίες για το λαό. Αυτά όλα έχουν αντίκτυπο και στην απόδοσή τους και στις καταγγελίες για μη ανταπόκριση.
Σημειωτέων το Βόρειο Ιόνιο είναι μια περιοχή όπου βρίσκεται και στο επενδυτικό «στόχαστρο» τουριστικών κολοσσών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ελέγχους που πρέπει να γίνονται από τους λιμενικούς για παραβάσεις σε αιγιαλό, υποστήριξη τουριστών, αστυνόμευση κ.α. Την ίδια στιγμή καλύπτουν μια περιοχή όπου αντικειμενικά, ως σταυροδρόμι, Αδριατικής και Ιονίου, το λαθρεμπόριο και το εμπόριο ναρκωτικών είναι μόνιμα σε έξαρση.
Σημαντική επίσης παραμένει η αδικία να εξαιρεθούν τα στελέχη που υπηρετούν στην Κέρκυρα από το επίδομα παραμεθορίου. Όλοι οι συνομιλητές στάθηκαν ιδιαίτερα στα προβλήματα που προκύπτουν για τους λιμενικούς από το απαράδεκτο νέο Προεδρικό Διάταγμα για τις Μεταθέσεις των λιμενικών.
Από την πλευρά της η αντιπροσωπία του ΚΚΕ αναφέρθηκε στις δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες υπηρετούν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, οι οποίες βέβαια καθορίζονται από την αντιλαϊκή πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων.
Η αντιπροσωπεία της Ένωσης ευχαρίστησε για τη στήριξη και βοήθεια που παρέχει το ΚΚΕ, με την ανάδειξη των αιτημάτων τους τα οποία προωθεί με ερωτήσεις στη Βουλή. Αναφορά έγινε από τα μέλη του ΔΣ και στο γεγονός ότι το ΚΚΕ στηρίζει το συνδικαλισμό στο Λιμενικό Σώμα.
Την Δευτέρα 24 Μάη έγινε συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΕΑΥ) Κέρκυρας.
Από πλευράς ΚΚΕ στη συνάντηση συμμετείχαν ο Μπάμπης Χαραλάμπους, πρώην βουλευτής, Περιφερειακός Σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση και ο Νίκος Γαρδίκης. Ενώ από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Κέρκυρας παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος Νίκος Μποζίκης και ο Αντιπρόεδρος Πλάτωνας Στέφος.
Στη συνάντηση οι εκπρόσωποι της Ένωσης ανέδειξαν μια σειρά από ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι περίπου 400 αστυνομικοί που υπηρετούν στην Κέρκυρα κι εντάθηκαν την περίοδο της πανδημίας. Μεταξύ άλλων τα κατασταλτικά μέτρα που πάρθηκαν την περίοδο των Lockdown έφεραν αντιμέτωπους τους αστυνομικούς με το λαό. Σε πολλές περιοχές της χώρας όπως και στην Κέρκυρα η πίεση από τις Διευθύνσεις προς τους αστυνομικούς για να βεβαιώνονται παραβάσεις προκάλεσε την αγανάκτηση πολιτών κι αστυνομικών. Για μια ανάλογη δήλωση, που έκανε πρόσφατα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ο Πρόεδρος της Ένωσης, σήμερα ελέγχεται πειθαρχικά.
Οι εκπρόσωποι της ΕΑΥ Κέρκυρας τόνισαν με τη σειρά τους την αδικία που υφίστανται να εξαιρούνται από το επίδομα παραμεθορίου. Μεταξύ άλλων οι συνδικαλιστές αστυνομικοί εξήγησαν στους εκπροσώπους του ΚΚΕ τη σημασία που έχει η διεκδίκηση των πάγιων αιτημάτων των αστυνομικών όλης της χώρας για την κατοχύρωση του δικαιώματος στην Απεργία όπως και του επιδόματος επικινδυνότητας.
Η Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέφθηκε επίσης τους αστυνομικούς, που υπηρετούν στην Περιφερειακή Διεύθυνση Ιονίων Νήσων και στη Διεύθυνση Αστυνομίας Κέρκυρας, στα γραφεία τους.
Συναντήσεις είχε το κλιμάκιο του ΚΚΕ με τον Περιφερειακό Διευθυντή Ιονίων Νήσων, Ταξίαρχο Θεόδωρο Αθανασόπουλο και με τον Αστυνομικό Διευθυντή Κέρκυρας, Μάνθο Γιαννούλη.
Στη συνέχεια το κλιμάκιο του ΚΚΕ πραγματοποίησε περιοδεία ενημέρωσης των στελεχών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής που υπηρετούν στο Λιμεναρχείο Κέρκυρας. Η αντιπροσωπία του ΚΚΕ αποτελούνταν από τον Γιάννη Μπορμπότη, Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Κέρκυρας του ΚΚΕ και δημοτικό σύμβουλο με τη Λαϊκή Συσπείρωση, τον Μπάμπη Χαραλάμπους, πρώην βουλευτή, Περιφερειακό Σύμβουλο με τη Λαϊκή Συσπείρωση και τον Νίκο Γαρδίκη.
Τα στελέχη του ΚΚΕ περνώντας από όλες τις υπηρεσίες του Λιμεναρχείου ενημέρωσαν τις γυναίκες και τους άνδρες του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. για τις θέσεις του ΚΚΕ για την κρατική καταστολή και το αντεργατικό νομοσχέδιο που έφερε η Κυβέρνηση στη Βουλή. Στις συζητήσεις τονίστηκαν και οι πρωτοβουλίες που παίρνει το ΚΚΕ εντός κι εκτός Βουλής για τη στήριξη των δίκαιων αιτημάτων των λιμενικών.
Η αντιπροσωπία του ΚΚΕ είχε επίσης ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Υπολιμενάρχη Κέρκυρας, Πλωτάρχη Λ.Σ. Κωνσταντίνο Μπερετούλη.
Τέλος, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με την Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (ΕΥΠΣ) Κέρκυρας.
Από πλευράς ΚΚΕ στη συνάντηση συμμετείχε, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Μπορμπότης, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Κέρκυρας του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση και ο Νίκος Γαρδίκης . Ενώ την ΕΥΠΣ Κέρκυρας εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του ΔΣ Νίκος Καρατάκης.
Οι Πυροσβέστες που υπηρετούν στην Κέρκυρα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στα χρωστούμενα ρεπό και άδειες, στις απαιτήσεις της Fraport στο αεροδρόμιο, στην επιβάρυνση των συναδέλφων του με τους υγειονομικούς ελέγχους στο αεροδρόμιο, στη νέα δομή και λειτουργία του Πυροσβεστικού Σώματος στο πλαίσιο της Πολικής Προστασίας κ.α.
Ξεχώρισε επίσης, το σοβαρό κτιριακό πρόβλημα που υπάρχει στις υπηρεσίες. Πρόκειται κατά αρχήν για την πολυετή αναμονή της μετεγκατάστασης του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού στο νέο κτήριο (παλιό νοσοκομείο) στην Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιονίων Νήσων.
Το δεύτερο πρόβλημα έχει να κάνει με την επίσης πολυετή καθυστέρηση στην εύρεση νέου κτιρίου για το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αργυράδων. Ειδικά το συγκεκριμένο κτήριο είναι ακατάλληλο σε τέτοιο βαθμό που βάζει και διοικήσεις στο δίλημμα ακόμη και της κατάργησης του Π/Κ για την ασφάλεια των Πυροσβεστών. Στους Αργυράδες υπηρετούν συνολικά 20 Πυροσβέστες. Αξιοποιώντας «λύσεις ασπιρίνες» για ενοικίαση νέου χώρου κωλυσιεργεί η μετεγκατάσταση. Οι Πυροσβέστες ζητούν να χτιστεί νέο κτήριο ή να εγκατασταθούν σε άλλο που να πληρεί και τις προδιαγραφές ενός Πυροσβεστικού Κλιμακίου και βέβαια να είναι ασφαλές για τους Πυροσβέστες.
Σε όλες τις συναντήσεις, οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ τόνισαν ιδιαίτερα την επίθεση που δέχεται ο λαός από το αντεργατικό νομοσχέδιο που έχει φέρει η Κυβέρνηση στη Βουλή. Την ίδια στιγμή τα Σώματα Ασφαλείας αξιοποιούνται ως θεματοφύλακες της αντιλαϊκής πολιτικής, ενισχύοντας τον κατασταλτικό τους ρόλο. Τόνισαν επίσης ότι αυτά τα μέτρα θα έχουν σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο και στους ένστολους και τις οικογένειές τους όπως και στη συνδικαλιστική τους δράση. Κανένας δε θα εξαιρεθεί από την πρόθεση όλων των Κυβερνήσεων να φορτώσουν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης ξανά στο λαό. Ο περιορισμός του δικαιώματος της απεργίας από την προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, οι περιορισμοί στις διαδηλώσεις και οι νέοι περιορισμοί που φέρνει η σημερινή Κυβέρνηση ΝΔ, θα έχουν άμεση επίδραση και στους αστυνομικούς. Οι ένστολοι έχουν και οι ίδιοι εμπειρία από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους. Χρειάζεται να παλέψουν μέσα από τα συνδικαλιστικά τους όργανα μαζί με το λαό ενάντια στο νόμο «έκτρωμα» του Υπουργείου Εργασίας και ταυτόχρονα απέναντι σε κάθε μορφή ενίσχυσης του κατασταλτικού τους ρόλου. Οι αστυνομικοί, οι λιμενικοί, οι πυροσβέστες δεν πρέπει να βρεθούν απέναντι στο λαό.
Τέλος, σε όλες τις περιπτώσεις οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ δεσμεύτηκαν να αξιοποιήσουν ό,τι μέσα διαθέτουν για να υποστηρίξουν τα δίκαια αιτήματα των Σωματείων και των Ενώσεων.