Ο Βουλευτής Κέρκυρας του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης εισηγήθηκε του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την «Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική», ως Υπεύθυνος Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής.
Βασικά Σημεία Εισήγησης του Βουλευτή ήταν τα εξής:
√ Τα Ελληνικά νησιά αντιμετωπίζουν διαχρονικά δυσκολίες και προκλήσεις, που αφορούν, κυρίως την απομόνωση, τη δυσκολία προσβασιμότητας,
την πληθυσμιακή απομείωση και το γηρασμό, μεγέθη τα οποία συνεχώς επιδεινώνονται.
√ Απουσιάζουν παντελώς πολιτικές για την ενίσχυση της εργασίας, της υγειονομικής και κοινωνικής περίθαλψης, του πολιτισμού, της διασυνδεσιμότητας, της προστασίας του περιβάλλοντος και της χρήσης βιώσιμων και ανανεώσιμων μορφών ενέργειας, της διαχείρισης των αποβλήτων και των υδατικών πόρων και εν γένει πολιτικές και εξειδικευμένα μέτρα για την κοινωνική, εδαφική και οικονομική συνοχή των νησιών μας. Δεν προβλέπονται άμεσα, συγκεκριμένα και στοχευμένα μέτρα για τα νησιά βάσει δημογραφικών, κοινωνικών, γεωγραφικών, οικονομικών και γεωστρατηγικών κριτηρίων, μετουσιώνοντας έτσι με καινοτόμες πολιτικές στην ουσία τη ρήτρα της «Νησιωτικότητας» που εμπεριέχεται στο Σύνταγμα της Ελλάδος.
√ Μέτρα που θα εντείνονται στα μικρά, απομονωμένα νησιά (Μεγίστη, Διαπόντια Νησιά κτλ) όπως: ► Μηδενική φορολόγηση (άμεση και έμμεση), ► Πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη, ► Σχεδιασμένη τακτική ιατρική πρόληψης, ► Προτεραιότητα σε οποιοδήποτε πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας.
√ Το παρόν Σχέδιο Νόμου προωθεί μία καταχρηστική ρύθμιση που αφενός καταπατά την ανεξαρτησία της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων, αφετέρου υπονομεύει την οικονομική ελευθερία και τα ατομικά δικαιώματα των δραστηριοποιουμένων στην Ελεύθερη Αγορά.
√ Αγνοεί «περιβαλλοντικούς» κανόνες, καθώς δεν προβλέπει την υποχρεωτική περιβαλλοντική αδειοδότηση για τεχνικά έργα ναυσιπλοΐας και θαλάσσιας επιτήρησης και μάλιστα δημόσιου χαρακτήρα, ακόμα και σε περιοχές ιδιαίτερης περιβαλλοντικής ευαισθησίας, όπως οι περιοχές natura.
√ Οι πολιτικές αποφάσεις του Υπουργού αντικρούουν κάθε λογική όταν αποφασίζει να χρησιμοποιήσει σημαντικό μέρος του κτιρίου που στεγάζεται η Γενική Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής στη Μυτιλήνη, για τις ανάγκες στέγασης του Εφετείου, δημιουργώντας ταυτόχρονα προβλήματα στη λειτουργία και των δύο, και δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο το έργο των εργαζομένων.
√ Το παρόν Σχέδιο Νόμου δεν θεραπεύει τεκμηριωμένα και δίκαια αιτήματα τόσο του πολιτικού όσο και του στρατιωτικού προσωπικού. Ειδικότερα για το ένστολο προσωπικό θα πρέπει να εξεταστούν βασικά αιτήματά που αφορούν μεταξύ άλλων: το ασφαλιστικό τους, τις αποζημιώσεις και την υπερωριακή τους απασχόληση, την επέκταση περιοχών για τις οποίες προβλέπεται επίδομα παραμεθορίου καθώς και την άρση δυσμενών διακρίσεων στελεχών σε σχέση με την αναγνώριση της μάχιμης προϋπηρεσίας.
Κλείνοντας την Ομιλία του, ο κ. Μπιάγκης τόνισε ότι: «Θα ήθελα μόνο να σας υπενθυμίσω ότι το σύνολο των θεσμικών παρεμβάσεων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την ενίσχυση της συνοχής και ανάπτυξης των νησιωτικών περιοχών είναι έργο των κυβερνήσεων της προοδευτικής παράταξης, είναι κυρίως έργο των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Η «Νησιωτικότητα» για εμάς είναι η πυξίδα μας… Ο Έλληνας νησιώτης είναι η αφετηρία μας… Οφείλουμε όλοι μας να Νομοθετούμε με κριτήριο «Την Ελλάδα με τα νησιά μας» και όχι για «την Ελλάδα και τα νησιά μας». Λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές μας τις οποίες με λεπτομέρεια σας έχουμε αναπτύξει όλο αυτό το διάστημα όπως επίσης και τις Τροπολογίες τις οποίες οψίμως καταθέσατε και οι οποίες αφορούν την αποψίλωση των αρμοδιοτήτων της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένα (ουσιαστική κατάργηση της Ανεξάρτητης Αρχής), και την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στη ναυτική εργασία δεν μπορούμε να ψηφίσουμε το εν λόγω Νομοσχέδιο. Αν πραγματικά επιθυμείτε συγκερασμό απόψεων και ουσιαστικό διάλογο δεν έχετε παρά να το αποδείξετε εμπράκτως αποσύροντας τις δυο προαναφερόμενες Τροπολογίες».