Ανακοίνωση της ΕΝΑΚ με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την 25η Μαρτίου 1821.
Αναλυτικά:
Η επέτειος για τα 200 χρόνια από την 25η του Μάρτη 1821 συνιστά μεγάλο και σοβαρό γεγονός για την χώρα μας καθώς αυξάνει και επικαιροποιεί την επιτακτική ανάγκη της συλλογικής περισυλλογής, της ανασκόπησης του παρελθόντος, της αποτίμησης του παρόντος και του αναπόφευκτου προβληματισμού για το μέλλον της ιστορικής πατρίδας και του ελληνικού λαού. Η επιλογή του εγχώριου μπλοκ εξουσίας, της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της “αρμόδιας”ομάδας της παρακμιακής νεο αστικής ελίτ υπό την κ. Γιάννα Αγγελοπούλου να μετατραπεί η ιστορική επέτειος σε επιφανειακή κακόγουστη παράσταση – φιέστα και τσίρκο επιπέδου μπανανίας, χωρίς ιστορική μνήμη, νεύρο και περιεχόμενο, σε μια “γιορτή” δική τους, δοξασίας των δικών τους πολιτικών και επιλογών, αποτυπώνει ακριβώς όχι μόνο τις πάγιες ταξικές – διχαστικές αντιλήψεις του διαχρονικά κυρίαρχου εγχώριου μπλοκ εξουσίας αλλά και τις προθέσεις τους, τους σχεδιασμούς τους για το αύριο της χώρας μας. Αναμφίβολα όμως, στον αντίποδα, οι ζωντανές δυνάμεις της χώρας, η ελληνική νεολαία, το εργαζόμενο – επιστημονικό και πολιτιστικό δυναμικό στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό, οι δυνάμεις της παραγωγικής Ελλάδας, συγκροτούν την μεγάλη και σταθερή πλειοψηφία της πατρίδας που κρατά ψηλά την σημαία του αγώνα και της ελπίδας, έτσι όπως έκανε, έτσι όπως έγινε αρκετές φορές σε αυτά τα 200 χρόνια αλλά και ακόμα πιο πριν.
Η επέτειος που γιορτάζουμε κάθε χρόνο 25 του Μάρτη ανήμερα, αποτελεί και σηματοδοτεί την έναρξη μιας μεγάλης ένοπλης εξέγερσης με εθνικούς – λαϊκούς – κοινωνικούς στόχους, διεκδικήσεις και αιτήματα, σηματοδοτεί την έναρξη μιας εξέγερσης Ανεξαρτησίας που μέσα από περίπλοκες διαδρομές οδήγησε στην ίδρυση του νεοελληνικού κράτους στην πρωταρχική του μορφή καταρχήν και δρομολόγησε νέες εξελίξεις. και γεγονότα στην εθνική και κοινωνική μας ιστορία. Μέσα στις δεκαετίες, μέσα στους δύο αιώνες που πέρασαν, μέσα από γεγονότα ιστορικά, μεγάλες τραγωδίες αλλά και ηρωικές στιγμές του ελληνικού λαού, μέσα από συνεχείς ταξικές κοινωνικές συγκρούσεις, πολιτιστικές συγκρούσεις και νέα ρεύματα, μέσα από κορυφαίες πολιτικές και ιδεολογικές αναμετρήσεις, εξελίχθηκε και εξελίσσεται η σύγχρονη νεοελληνική πραγματικότητα.
Η 25η του Μάρτη 1821 σηματοδοτεί την έναρξη του αγώνα του ελληνικού λαού για Λευτεριά και Ανεξαρτησία. Αυτός ο αγώνας συνεχίζεται καθώς είναι ξεκάθαρο από τα γεγονότα, τα παλαιότερα, τα πρόσφατα και τα σημερινά γεγονότα ότι η πραγματική, η ουσιαστική ανεξαρτησία της πατρίδας ακόμα δεν κερδήθηκε. Το σύγχρονο νεοελληνικό κράτος οικοδομήθηκε σαν ένα βαθιά εξαρτημένο κράτος που δεν αξιοποίησε πρός όφελος της χώρας τις μεγάλες λαϊκές εθνικές παραγωγικές δυνατότητες, τα ισχυρά πλουτοπαραγωγικά της εφόδια και τις τεχνολογικές επιστημονικές εξελίξεις της σύγχρονης εποχής, αντίθετα αυτές οι δυνατότητες, αυτά τα εφόδια υπονομεύτηκαν – περιθωριοποιήθηκαν – ξεπουλήθηκαν με πολιτική επιλογή των οικονομικών και πολιτικών δυνάμεων που – κατά βάση – κυριαρχούν διαχρονικά στην διαδρομή της χώρας. Αυτές οι ταξικές αστικές δυνάμεις, που παρά τις κατά καιρούς υποκριτικές – δημαγωγικές εθνικιστικές και “εθνικοφρονικές” κορώνες τους, ποτέ δεν πίστεψαν στις δυνατότητες της πατρίδας, ούτε καν ταύτισαν τα συμφέροντα τους και τις δουλειές τους μαζί της, αυτοί πλάσαραν και συνεχίζουν διαχρονικά να αναπαράγουν την θεωρία της εξάρτησης – υποτέλειας και της “ψωροκώσταινας” προσβάλλοντας και υπονομεύοντας τις δυνατότητες, το ηθικό, το αίσθημα αξιοπρέπειας και τις ελπίδες του ελληνικού λαού. Αυτοί βούλιαξαν την χώρα με τις επιλογές τους και τους συμμάχους τους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Και χωρίς παρελθοντολογίες, μια ανάγνωση της πρόσφατης έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού της βουλής για το τέταρτο τρίμηνο του 2020 και την πορεία του χρέους σε συνδυασμό με τις γενικότερες πολιτικές, δίνει μια σαφή, μια ξεκάθαρη εικόνα.
Τα 200 χρόνια από την έναρξη του αγώνα της Ανεξαρτησίας αποτελούν όχι μόνο μια ευκαιρία ατομικής και συλλογικής ανασκόπησης και επαυξημένου ενδιαφέροντος όλων, μαζί και της ελληνικής νεολαίας, για την ιστορία και την πορεία της πατρίδας. Τα 200 χρόνια αποτελούν επίσης ένα ισχυρό κάλεσμα ενότητας και συσπείρωσης του λαού σε νέους αγώνες για να προχωρήσουμε μπροστά, στην πρόοδο, την αξιοπρέπεια, την Ανεξαρτησία.