Ερώτηση του ΜέΡΑ25 προς την Υπουργό Παιδείας στην οποία χαρακτηρίζει ως ακατάλληλο και επικίνδυνο το χώρο που στεγάζεται το 8ο νηπιαγωγείο.
Η ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την κα Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
Θέμα: Ακατάλληλος και άκρως επικίνδυνος, ο χώρος που στεγάζεται το 8ο Νηπιαγωγείο Κέρκυρας.
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Όπως ενημερωνόμαστε από επιστολή της «Επιτροπής Γονέων και Κηδεμόνων του 8ου Νηπιαγωγείου Κέρκυρας», υφίστανται σοβαρά ζητήματα επικινδυνότητας και ακαταλληλότητας, αναφορικά με το κτήριο όπου στεγάζεται το 8ο Νηπιαγωγείο.
Ο συγκεκριμένος σχολικός χώρος, βρίσκεται εντός μισθωμένου ισογείου, δίπλα από το εγκαταλελειμμένο κτήριο της παλιάς βιομηχανίας ΑΕΒΕΚ. Επανειλημμένα, τόσο η διεύθυνση του σχολείου, όσο και οι Επιτροπές Γονέων, έχουν καταθέσει εγγράφως, αναφορές προβλημάτων, τόσο στα αρμόδια τμήματα της Δημοτικής Αρχής, όσο και στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Πιο συγκεκριμένα:
• Ο μισθωμένος χώρος εμβαδού 110τ.μ -όπου ο εκμεταλλεύσιμος χώρος είναι λιγότερος από 70 τ.μ.-, βρίσκεται στο ισόγειο πολυκατοικίας, ως χρήση καταστήματος, βάσει αρχικού σχεδιασμού. Μάλιστα, οι τέσσερις τουαλέτες που διαθέτει, δεν έχουν κανένα παράθυρο, γεγονός που αντιτίθεται πλήρως τόσο στους στοιχειώδεις κανόνες λειτουργίας των σχολικών μονάδων, όσο και στην προαναφερθείσα οδηγία όπου ρητά αναφέρεται, ότι «οι κοινόχρηστοι χώροι-βιβλιοθήκες, τουαλέτες, σχολικά γυμναστήρια- θα πρέπει να αερίζονται συνεχώς και πλήρως, δεδομένου ότι χρησιμοποιούνται από διαφορετικές ομάδες ατόμων». Στη συγκεκριμένη περίπτωση, χρησιμοποιούνται μόνο δύο τουαλέτες, χωρίς παράθυρα, από δύο τμήματα, που φτάνουν τον αριθμό των 49 νηπίων.
• Ο προαύλιος χώρος περιορίζεται στην είσοδο της πολυκατοικίας, όπου η εξωτερική του πόρτα, δεν κλειδώνει και τα παιδιά κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, είναι εκτεθειμένα σε κίνδυνο.
• Το μισθωμένο ακίνητο του 8ου Νηπιαγωγείου, βρίσκεται δίπλα στον εγκαταλελειμμένο χώρο της βιομηχανίας ΑΕΒΕΚ και μάλιστα, εντός της πίσω αυλής του σχολείου και σε απόσταση 6 μέτρων από το κτήριο, βρίσκεται η παλιά γιγαντιαία καμινάδα του εργοστασίου. Η εν λόγω καμινάδα είναι επικίνδυνη, ενώ καμία παρέμβαση δεν έχει γίνει προκειμένου να συντηρηθεί, με αποτέλεσμα τη συχνή πτώση τμημάτων της στην πίσω αυλή του σχολείου. Αυτό έχει ως συνέπεια, να έχει αποκλειστεί η χρήση της πίσω αυλής από τα παιδιά και έτσι 49 μαθητές να προαυλίζονται στον μικρό χώρο της εισόδου της πολυκατοικίας. Επιπλέον, με τον περιορισμό των μαθητών στο διάλειμμα σε τόσο μικρό χώρο, δεν μπορεί να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο διασποράς του SARS CoV-2.
• Επιπροσθέτως, ο μπροστινός προαύλιος χώρος εφάπτεται με παλιό κτήριο το οποίο δεν έχει συντηρηθεί, με αποτέλεσμα στις 13/10/20 να βρεθούν κομμάτια σοβάδων που έπεσαν μετά από κακοκαιρία στην αυλή του σχολείου, ευτυχώς χωρίς κάποιον τραυματισμό παιδιού ή διδάσκοντος, καθώς αυτό συνέβη σε ώρα που δεν υπήρχε κόσμος στην αυλή.
• Ακριβώς απέναντι από την είσοδο του σχολείου και σε απόσταση 7 μέτρων, σε χώρο όπου συχνά περιμένουν γονείς και μαθητές, υπάρχει τριώροφο ετοιμόρροπο κτήριο.
• Παραπλεύρως του κτιρίου, βρίσκεται εγκαταλελειμμένο ιδιόκτητο οικόπεδο. Λόγω της εγκατάλειψης του χώρου, τα σκουπίδια και τα μπάζα που βρίσκονται εκεί, από τότε που φτιαχνόταν ο πεζόδρομος (εδώ και περίπου 8 χρόνια), αποτελούν εστία μόλυνσης, αφού περιφέρονται τρωκτικά στην αυλή του σχολείου, ενώ έχουν κάνει την εμφάνισή τους κατσαρίδες και φίδια.
• Το οίκημα αυτό, τέλος, είναι αδύνατον να καλύψει τις ανάγκες μιας ευρύτατης περιοχής, που περιλαμβάνει το Μαντούκι, το Κεφαλομάντουκο, τα Καρτέρια, το Σολάρι, την περιοχή του εμπορικού κέντρου, την οδό Ιωάν. Θεοτόκη, ενώ φοιτούν σ’ αυτό και παιδιά λιμενικών υπαλλήλων. Κάθε χρόνο επαναλαμβάνεται το φαινόμενο αδυναμίας απορρόφησης όλων των παιδιών της τοπικής κοινωνίας, δημιουργώντας σοβαρά πρακτικά προβλήματα στις οικογένειες και μάλιστα σε τόσο δύσκολους καιρούς.
Κυρία Υπουργέ, σύσσωμη η σχολική κοινότητα σε όλη τη χώρα, έχει υποστεί τις οδυνηρές συνέπειες της οικονομικής διαχείρισης των μνημονιακών χρόνων, από όλες τις κυβερνήσεις που συμμετείχαν. Είναι απάνθρωπο, απαράδεκτο και αντιδεοντολογικό, ειδικά σε μια χρονιά όπως η τρέχουσα, με τις επιπρόσθετες υγειονομικές συνέπειες της πανδημίας της νόσου του COVID-19, να υφίστανται τόσα κτιριακά προβλήματα σε σχολικές μονάδες της Επικράτειας, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε τραυματισμούς μελών της σχολικής κοινότητας και σε άλλες δυσάρεστες καταστάσεις.
Τόσο το δυσάρεστο συμβάν, σε ερώτηση που καταθέσαμε αναφορικά με το 6ο Νηπιαγωγείο Κέρκυρας, όσο και η συγκεκριμένη ερώτηση που αφορά στο 8ο Νηπιαγωγείο, αποδεικνύει περίτρανα το γεγονός της ανοχύρωτης υπόστασης των μελών των σχολικών μονάδων σε όλη τη χώρα, η οποία όχι μόνο εμποδίζει απρόσκοπτα τη διαδικασία της μάθησης, αλλά θέτει και σε κίνδυνο, παιδικές ζωές.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παρατεθέντα στοιχεία,
Ερωτάται η κυρία Υπουργός:
• Πώς προτίθεστε να επιλύσετε τα κτιριακά προβλήματα που παραθέτει η «Επιτροπή Γονέων και Κηδεμόνων», αναφορικά με το χώρο στον οποίο στεγάζεται το 6ο Νηπιαγωγείο Κέρκυρας;
Το ΜέΡΑ 25 Κέρκυρας για το πρόβλημα της σχολικής στέγης
Το πρόβλημα της σχολικής στέγης που ήρθε –ξανά- στο προσκήνιο με το περιστατικό στο 6ο νηπιαγωγείο, δυστυχώς είναι χρόνιο και ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει από τους αρμόδιους για να δρομολογηθεί κάποια λύση.
Το ΜέΡΑ25 Κέρκυρας οργάνωσε μια συζήτηση-καταγραφή των προβλημάτων της σχ. στέγης στο νησί μας, με σκοπό να βοηθήσει στην ανάδειξη τους.
Στη συζήτηση, οι βουλευτές του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα, Μαρία Απατζίδη, Κρίτων Αρσένης και τα τοπικά μας μέλη, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα δεδομένα και τα προβλήματα από τις αρμόδιες υπηρεσίες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπ/σης, από εκπροσώπους των συλλόγων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και από την Ένωση γονέων και κηδεμόνων. Από την πλευρά των δήμων –που είναι και οι αποκλειστικά υπεύθυνοι για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων-, παρότι προσκλήθηκαν, μόνο ο πρ. Δημ. Συμβουλίου του δήμου Βόρειας Κέρκυρας κος Π. Παπαδάτος παρέστη και τοποθετήθηκε για τις ενέργειες του δήμου του, ενώ οι εκπρόσωποι των δήμων Νότιας αλλά και Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων δεν συμμετείχαν στη συζήτηση.
Κτίρια νοικιασμένα ακατάλληλα για εκπαιδευτήρια, παλιά μοναστήρια που φιλοξενούν νήπια, κοντέινερ σε αυλές και σοβάδες που από καθαρή τύχη δεν πέφτουν σε κεφάλια μαθητών, είναι μια πραγματικότητα που δεν τιμά την Κέρκυρα και δεν αξίζει στον κερκυραίο.
Οι βουλευτές του ΜέΡΑ25 δεσμεύτηκαν ότι θα αναδεικνύουν το θέμα με κάθε ευκαιρία, γιατί πέρα και πάνω από οποιαδήποτε κομματική «σημαία», βρίσκεται η ζωή και η ασφάλεια των παιδιών και των εκπαιδευτικών μας.