Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσαν 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Νίκου Ηγουμενίδη και συνυπογραφή του βουλευτή Κέρκυρας και Αν.Τομεάρχη Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρου Αυλωνίτη, αναδεικνύοντας την ανάγκη ρύθμισης οφειλών που προέρχονται από επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια φυσικών προσώπων.
Οι βουλευτές τονίζουν πως, ειδικά εν μέσω πανδημίας, είναι σημαντική η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς το Δημόσιο που προέρχονται από επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια φυσικών προσώπων. Δυστυχώς όμως από αυτή τη δυνατότητα αποκλείονται χιλιάδες οφειλέτες, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που πλήττονται όλο το τελευταίο διάστημα.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :
Ερώτηση
Προς τον Υπουργό Οικονομικών
Θέμα: «Ρυθμίσεις οφειλών που προέρχονται από επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια φυσικών προσώπων»
Στον πρόσφατο Ν4738/27-10-2020 και με το Άρθρο 293 νομοθετήθηκε η ρύθμιση για βεβαιωμένες οφειλές στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες και στα Ελεγκτικά Κέντρα, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν.δ. 356/1974, Α΄ 90, Κ.Ε.Δ.Ε.), που προέρχονται, μεταξύ άλλων, από επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια φυσικών προσώπων.
Σύμφωνα μάλιστα με το εδάφιο 4 του ίδιου Άρθρου, στην παραπάνω ρύθμιση του παρόντος και για τις ίδιες οφειλές υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των καταχωρημένων στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων της Φορολογικής Διοίκησης που είναι ληξιπρόθεσμα έως και την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής οφειλών, οι οποίες δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή άλλη ρύθμιση τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση βάσει νόμου ή δικαστικής απόφασης ή προσωρινής διαταγής.
Ωστόσο, από την παραπάνω διάταξη η οποία μάλιστα προβλέπει την ρύθμιση σε έως και εκατόν είκοσι (120) μηνιαίες δόσεις, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, και με απαλλαγή κατά ποσοστό από τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν, αποκλείονται μια σειρά από οφειλέτες και επιχειρήσεις που είχαν πριν την ψήφιση του νόμου προχωρήσει σε υπαγωγή σε παλαιότερες ρυθμίσεις, με λιγότερες δόσεις και χωρίς απαλλαγή από προσαυξήσεις, δηλαδή φορολογούμενοι που ήταν «συνεπείς» εφόσον είχαν προχωρήσει σε ρύθμιση πριν την ψήφιση του παραπάνω Νόμου.
Επειδή σε αυτό τον αποκλεισμό συγκαταλέγονται χιλιάδες οφειλέτες, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που πλήττονται όλο το τελευταίο διάστημα εν μέσω πανδημίας.
Επειδή η ένταξη τους στη νέα ρύθμιση θα αποτελέσει μια οικονομική ανάσα για τους ίδιους και για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Σε ποια μέτρα θα προβεί για την υπαγωγή στην παραπάνω ρύθμιση και όσων οφειλετών από επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια φυσικών προσώπων είχαν υπαχθεί σε προηγούμενες ρυθμίσεις;
2. Προτίθεται να άρει τον όρο του εδαφίου 4 του άρθρου 293 του Ν4738/27-10-2020 με το οποίο αποκλείει την υπαγωγή στην ρύθμιση όσων εντάχθηκαν σε προηγούμενες ρυθμίσεις με στόχο την ανακούφιση τους;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Ηγουμενίδης Νίκος
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αναγνωστοπούλου Σία
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γκιόλας Γιάννης
Θραψανιώτης Μανόλης
Κασιμάτη Νίνα
Καφαντάρη Χαρά
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χάρης
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραΐτης Θάνος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Πέρκα Θεοπίστη
Πούλου Παναγιού
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σκουρλέτης Παναγιώτης
Σκουρολιάκος Πάνος
Συρμαλένιος Νίκος
Τζάκρη Θεοδώρα
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νίκος
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γιώργος