Tα προβλήματα χρήσης και λειτουργίας του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων επισημαίνουν με ερώτησή τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και ζητούν να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την ομαλοποίηση της κατάστασης.
Η ερώτηση κατατέθηκε με πρωτοβουλία της βουλευτή Καβάλας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΠΣ, Τάνιας Ελευθεριάδου και με συνυπογραφή του βουλευτή Κέρκυρας και Αναπληρωτή Τομεάρχη Τουρισμού Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξανδρου Αυλωνίτη.
Σύμφωνα με το βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ:
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημειώνουν πως υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα που αφορούν στη λειτουργία του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων, μέσω του οποίου γίνεται ο χειρισμός όλων των προγραμμάτων ενίσχυσης, ενώ τονίζουν πως οι κυβερνητικοί παράγοντες θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στις απαραίτητες βελτιώσεις.
Εξαιτίας των δυσλειτουργιών του συστήματος παρατηρείται μία έντονη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των διαδικασιών από τους χρήστες, με συνεπακόλουθο την καθυστέρηση στην αποτύπωση απορροφήσεων και την πληρωμή των δικαιούχων. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις ο απαιτούμενος χρόνος μίας απλής διεκπεραιωτικής διαδικασίας είναι πενταπλάσιος από τον συνηθισμένο.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :
«Ερώτηση
Προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Θέμα: Συνεχίζονται τα προβλήματα πρόσβασης και λειτουργίας του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων
Σοβαρά παραμένουν τα προβλήματα χρήσης και λειτουργίας του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων. Σύμφωνα με το άρθρο 57 παρ. 6 του ν. 4314/2014 (Α΄265), το σύστημα χρησιμοποιεί υποχρεωτικά το σύνολο των φορέων που υλοποιεί μέτρα ενίσχυσης και στήριξης της επιχειρηματικότητας που συγχρηματοδοτούνται από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά & Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ). Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (Αριθ. Πρωτ. : 33208 – 26-03-2020) σε ερώτηση που καταθέσαμε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τον Μάρτιο του 2020, με την οποία επισημαίναμε τα τότε προκύπτοντα προβλήματα, «το ΠΣΚΕ βελτιώνεται διαρκώς με νέες λειτουργίες και διαλειτουργικότητες με τρίτα συστήματα για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, ώστε να παρέχει σε πολίτες και επιχειρήσεις αξιόπιστες υπηρεσίες». Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από την καθημερινή πρακτική.
Σημειώνεται ότι τα παντός τύπου τεχνικά ζητήματα αναλαμβάνει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων – ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας μέσω της αρμόδιας για τις κρατικές ενισχύσεις Ειδικής Υπηρεσίας της ΕΑΣ (ΕΥΚΕ) σε συνεργασία με την ΜΟΔ ΑΕ.
Λόγω των προγραμμάτων που εκ των πραγμάτων πλήθαιναν λόγω της πανδημικής κρίσης, παρατηρείται μία έντονη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαδικασίας από τους χρήστες του συστήματος, με συνεπακόλουθο την καθυστέρηση στην αποτύπωση απορροφήσεων, σε ό,τι αφορά ευρωπαϊκά προγράμματα και την πληρωμή των δικαιούχων. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις ο απαιτούμενος χρόνο μίας απλής διεκπεραιωτικής διαδικασίας είναι πενταπλάσιος από τον συνηθισμένο. Έτσι, πέραν του Αναπτυξιακού, του Επενδυτικού νόμου και των λοιπών προγραμμάτων, οι δικαιούχοι των ΠΕΠ των περιφερειών, των Μέτρων 4.1, Μέτρων 19 των νέων ΠΣΚΕ, των νέων προγραμμάτων λοιπών αποζημιώσεων πρωτογενούς τομέα αργούν να αντλήσουν τα απαραίτητα για την ανάπτυξη ή, σε πολλές περιπτώσεις, επιβίωση τους χρήματα, λόγω της σημαντικής καθυστέρησης στην περαίωση των ηλεκτρονικών διαδικασιών εντός του ΠΣΚΕ.
Επειδή, πληθαίνουν οι φωνές των χρηστών του συστήματος και των δικαιούχων των προγραμμάτων που κάνουν λόγο για μεγάλες καθυστερήσεις λόγω δυσλειτουργιών.
Επειδή τυχόν καθυστερήσεις ή αρρυθμίες στη λειτουργία και στη διαδικασία ενημέρωσης του ΠΣΚΕ θα προκαλούσαν δυσμενείς επιπτώσεις στη διαδικασία παρακολούθησης των προγραμμάτων τη στιγμή που οι τοπικές κοινωνίες έχουν ανάγκη για επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.
Επειδή η σωστή και έγκαιρη εφαρμογή των προγραμμάτων και ιδιαίτερα η εφαρμογή του ΠΑΑ είναι πρωταρχική αναγκαιότητα για την ανάπτυξη και το ξεπέρασμα της ύφεσης.
Ερωτάται ο κος. Υπουργός:
Προτίθεται να εξετάσει τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο σύστημα; Σε ποιες κινήσεις θα προβεί για την επίλυση τους;
Πόσο είναι το προσωπικό που ασχολείται με τη λειτουργία της πλατφόρμας; Έχει μειωθεί λόγω πανδημικής κρίσης;
Είναι στο σχεδιασμό του Υπουργείου η αναβάθμιση της πλατφόρμας ώστε να ανταποκρίνεται στις αυξημένες, λόγω COVID-19, απαιτήσεις;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Σουλτάνα (Τάνια) Ελευθεριάδου
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αλεξιάδης Τρύφωνας
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Γιαννούλης Χρήστος
Γκιόλας Ιωάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ζεϊμπέκ Χουσεϊν
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσης
Καλλιόπη Βέττα
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη
Κασιμάτη Νίνα
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μάρκου Κωνσταντίνου
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπαρκας Κωνσταντίνος
Μωραϊτης Θάνος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Ραγκούσης Γιάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σκουρολιάκος Παναγιώτης
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τζάκρη Θεοδώρα
Τρίπρας Γεώργιος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτριος
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος»